Konkurssiin ajautunut Jukova Corporation sai marras-joulukuun vaihteessa uudet omistajat, jotka kääntävät pitkän historian tuomaan selkänojaan tukeutuen katseen tulevaisuuteen.
Uutiset

Alumiiniosaamisen 1958 alkaneet perinteet jatkuvat Yliskulmalla

Aikojen saatossa alumiinialalla istutettu yhteistyön siemen kerää yhteen viiden hengen sijoittajajoukon, joka jatkaa alumiiniosaamisen pitkiä perinteitä Liedon Yliskulmalla. Konkurssiin ajautunut Jukova Corporation sai marras-joulukuun vaihteessa uudet omistajat, jotka kääntävät pitkän historian tuomaan selkänojaan tukeutuen katseen tulevaisuuteen.

Jukovan pitkät perinteet juontavat aina 1950-luvulle saakka, jolloin Markku Junnila perusti yrityksen. Vuosien saatossa osaaminen kehittyi ja laajeni. Yrityksestä tuli merkittävä tekijä niin meri-, rautatie- kuin rakennusteollisuudessakin. Lisäksi sen helppoasenteisia ratkaisuja hyödynnetään vapaa-ajan veneiden ja katukalustevalmistajien toimesta. Yksi yrityksen avaintekijöistä on oma alumiinivalimo.

Jukova on toimittanut alumiinituotteita maalle, merelle ja merten taa, eli sen toiminta on ollut vahvasti kansainvälistä. Viime vuosikymmenellä alkaneet haasteet olivat kuitenkin sille liian vaikeat selvitettäväksi ja yritys ajautui toistamiseen konkurssiin tämän vuoden puolella. Toiminta ja asiakkaiden toimitukset eivät kuitenkaan missään vaiheessa loppuneet, sillä uudet omistajat löytyivät konkurssipesän vielä jatkaessa toimintaa.

Jukova nimi jää historiaan ja yliskulmalainen alumiiniosaaminen tunnetaan jatkossa nimellä TriDeck Oy, joka viittaa sekä yrityksen toimialoihin että materiaaleihin. Uuden yrityksen taustalla on viisi alalla meritoitunutta ammattilaista, joilla jokaisella on oma siteensä aiempaan yritykseen joko työntekijän tai yhteistyökumppanin roolissa. Alan osaamista uudella yrityksellä on heti syntyessään omistajiensa kautta yli 70 vuoden verran. Osaamisen lisäksi uudet omistajat tuovat mukanaan myös synergiaetuja nykyisten yritystensä kautta.

Uudet kipparit tutuilla vesillä

Uusista omistajista toimitusjohtajan tehtäviin tarttuu sarjayrittäjä Kari Rouvali, jolla on aiemmalta uraltaan peräti 19 vuoden työsuhde Jukovassa. Rouvali vastasi valimotoiminnasta ja veneteollisuuden tuotekategoriasta sekä tuotannon että myynnin osalta. Sittemmin yrittäjyyden tielle lähtenyt Rouvali palaa nyt tutulle toimialalla entistä vankemman tieto-taidon kera. Hänen muita yrityksiään ovat ohutlevyjen ammattilainen Trimet sekä mökki- ja venelämmittimiä valmistava Safire.

Muista omistajista nykyään HL-Metalin omistajana ja toimitusjohtajana toimiva Markus Flinckman on toiminut aiemmin Jukovassa 10 vuoden ajan vene- sekä telakkapuolen vetäjänä. Petri Lahdella taasen on kolmen vuoden kokemus Jukovan junapuolen tuotantopäällikkönä tärkeimpänä meriittinään onnistunut Sprinter light train -projekti Hollantiin.

Uusista omistajista Jarkko Leppähaara on ainoa, joka siirtyy suoraan Jukova Corporationista uuteen yritykseen. Hänellä on peräti 33 vuoden kokemus Yliskulmalta. Leppähaaran moninaiseen työnkuvaan on kuulunut mm. tehdashuolto sekä tuotekehitys.

Mika Laiho on uusista omistajista ainoa, joka ei ole työskennellyt Jukovan palkkalistoilla, mutta hänelläkin on 15 vuoden mittainen kokemus yhteistyöstä yrityksen kanssa, sillä hän on tehnyt Yliskulmalle suunnittelutyötä Alvars Oy:n kautta alihankkijana.

Ajan hiomana tulevaisuuteen suunnaten

Yksi TriDeck:n isoimmista vahvuuksista on pitkä osaaminen alalta. Palkkalistoilla jatkavien 14 pitkäaikaisen työntekijän osaaminen on äärettömän arvokas perintö, jonka uusi yritys saa edeltäjältään. Vuosien saatossa timanttiseksi hioutunut ammattitaito on ehdottoman tärkeä selkäranka TriDeck:n tulevaisuuden rakennusprojektiin, johon uudet omistajat lähtevät luottavaisin mielin.

Yrityksen tuotannon erinomaisuudesta kertovat mm. raideliikenteen kattavat sertifikaatit, joita ei Euroopan mittakaavassakaan löydy kovin monelta toimijalta.

TriDeck:n tuotannon operatiivisesta toiminnasta tulevat vastaamaan tehdaspäällikkö Jarkko Leppähaara ja toimitusjohtaja Kari Rouvali.

  • Työntekijöiden ja hyvän tuotannon lisäksi oli hyvä asia, että pääsimme sopimukseen kiinteistöyhtiön kanssa, jotta pääsemme jatkamaan tuotantoa keskeytyksettä asiakastoimitusten viivästymättä, kommentoi Rouvali.

Uudet omistajat näkivät lähihistorian vaikeuksista huolimatta positiivisen tulevaisuuden mahdollisuudet uhkakuvia kirkkaampina, koska yrityksestä löytyy edelleen huippuosaamista sen ydintoiminta-alueille, kuten valimo- ja projektituotantoon, sekä perustuotannon asiakkaita unohtamatta tärkeitä pitkäaikaisia ja isoja asiakkuuksia yrityksen eri toimialoilta, kuten esimeriksi junapuolen Škoda Transtech Oy.

  • Osaavan jatkavan henkilökunnan lisäksi tärkeässä roolissa on tietysti myös meidän yhteen liittyvien omistajien Jukova-uran jälkeiset opit ja kokemukset. Esimerkiksi Laihon suunnittelukokemus, Flinckmanin kokemus laivateollisuudesta sekä Leppähaaran tuotekehitysosaaminen tulevat olemaan yrityksen menestystekijöitä tulevaisuudessa. Lähdemme viemään hienoa historiaa eteenpäin nykypäivän otteella, valaa Rouvali yrityksen tulevaisuudennäkymiä.

Yliskulmalla uskotaan niin uusien omistajien kuin jatkavien työntekijöiden toimesta, että siellä löytyy jatkossakin alan edelläkävijyyttä ja huippuosaajia. Uutta historianpolkua lähdetään kulkemaan maltillisin ja päättäväisin askelein tuoden samalla sopivasti uudistuksia toimintaan. Uusilla omistajilla on vankkaa kokemusta niin hyvästä kuin pahastakin ja syvä ymmärrys niin alasta kuin yrityksen asiakkaistakin.

  • Toivotamme kaikki asiakkaamme ja muut tärkeät sidosryhmämme tervetulleiksi mukaan tälle mielenkiintoiselle matkalle kohti yhteistä menestystä, toivottaa Rouvali.