Uusien yritysten perustamisen riemu, konkurssi, kaiken menettäminen – ja uusi nousu. Hannu Haapaniemen 40-vuotiseen yrittäjän taipaleeseen on mahtunut käänteitä. Päällimmäisenä mielessä ovat kiitollisuus ja vahva usko perheyrityksen tulevaisuuteen.
Hannu Haapaniemi arvelee saaneensa yrittäjyyden jo geeniperimässään, sillä hänen isoisänsä oli menestyvä laukkutehtailija Porissa sodan aikaan. Oltuaan muutamia vuosia työelämässä Haapaniemi päätti perustaa kollegansa kanssa oman yrityksen vuonna 1982.
Siitä alkoi yrittäjän taival, jota on tänä keväänä jatkunut jo 40 vuoden ajan.
Alan töissä Haapaniemi on ollut 46 vuotta ja pitkäaikaisinta yritystään Tietopalvelua hän on luotsannut 35 vuotta.
–Haluan kiittää perhettäni, työntekijöitäni sekä yhteistyökumppaneita ja asiakkaita, jotka ovat meihin luottaneet ja monen kanssa olen saanut tehdä yhteistyötä jo vuosikymmenien ajan. Erityisen onnelliseksi tekee se, kun tapaan vuosien varrella kannuksensa meillä hankkineita nuoria, jotka ovat löytäneet oman paikkansa työelämässä, kertoo Haapaniemi.
Vuodesta 1981 Kaarinassa asunut Haapaniemi haluaa korostaa olevansa ennen kaikkea kaarinalainen yrittäjä ja liputtavansa kaarinalaisuuden puolesta.
Yrittäjyyden monet kasvot
Haapaniemi perusti ensimmäisen yrityksensä erinomaisella hetkellä. Yritys myi tavallisen paperin kopiokoneita, joita oli hyvin harvalla yrityksellä, koska Xeroxin patentti vapautui vasta 1970-luvulla. Tällöin elektroniikkayritys Sharp myös toi markkinoille uuden teknologian mukaiset laitteensa.
–Se oli konttorikonealan kulta-aikaa, sillä tarve oli kova, kun jokainen halusi helposti saada kopioita, Haapaniemi muistelee. Hyvän alun jälkeen yritys ajautui monikansallisten yritysten puristuksessa konkurssiin vuonna 1989.
Haapaniemi oli kuitenkin ehtinyt jo vuonna 1987 perustaa oman yrityksen, Turun Tietopalvelun, jolle onneksi siirtyivät monet asiakkuudet ja tärkeä Sharpin myyntiedustus.
Haapaniemi oli vahvasti mukana myös vuonna 1984 vaimonsa Tuire Haapaniemen kanssa perustetussa Kaarinan ensimmäisessä kiinteistönvälitysliikkeessä, Kaarinan Kiinteistökeskus Oy:ssä, joka toimii edelleenkin nimellä Grand House Oy LKV. Yritys oli asuntokaupan lisäksi vahvasti mukana kehittämässä 80-90-luvuilla Meri-Teijon loma-asuntoaluetta vastaten lomaosakkeiden välittämisestä. Hienoa on ollut seurata, kuinka alueesta on kehittynyt suosittu vapaa-ajan kohde moninaisine palveluineen.
Rakennustoimintaakin tuli kokeiltua Kaarinan Rakennuskeskuksen muodossa, sillä 90-luvun alussa oli muotia, että kiinteistönvälittäjät gryndasivat omia rivitalokohteita.
Kiinteistöbisnesten taustalla oli valuuttaluottoa, ja kun markka devalvoitiin vuonna 1991, se tarkoitti velan tuplaantumista yhdessä yössä, normaalin korkotasonkin ollessa reilusti yli 10 %:n.
Käytännössä se tarkoitti sitä, että kaikki omaisuus ulosmitattiin, Haapaniemi kertoo.
–Asunto ja ihan kaikki lähti, sanoo Haapaniemi ykskantaan. Hän kertoo, että velkavankeus kesti 2000-luvun alkupuolelle asti.
–Se oli kova koulu monelle muullekin yrittäjälle, eivätkä kaikki olleet niin onnekkaita kuin me, että pystyttiin sisukkaasti jatkamaan. Haluaisinkin lähettää noottia valtiovallalle, että jo silloin olisi pitänyt laatia laki henkilökohtaiselle konkurssille, niin olisi moni yrittäjäveli ja -sisko saanut luoda uuden kukoistavan yrityksen nykypäivään, kun olisi annettu mahdollisuus aloittaa alusta puhtaalta pöydältä.
–Tuntuu siltä, ettei päättäjät edelleenkään ymmärrä millaisia riskejä yrittäjät ottavat ja hallituksessakin esitetään tässä vaikeassa pandemiatilanteessa käsittämättömiä kannanottoja osinkoverotuksen kiristämisestä, tuskailee Haapaniemi.
Tietopalvelu Finland Oy kasvoi myös koronan aikana
Vaikeiden vuosien jälkeen yritys on onnistuneesti taistellut kilpaillulla IT-alalla isompia vastaan. Turun Tietopalvelusta on kasvanut vuosien varrella Tietopalvelu Finland, jolla on nykyisin toimipisteet Turun lisäksi Tampereella, Helsingissä ja Oulussa sekä juuri avattu palveleva verkkokauppa.
Perheyritys työllistää seitsemän henkilöä. Joukossa on jo alusta asti yrityksessä työskennellyt Petri-veli, joka on ansiokkaasti omalta osaltaan kantanut vastuuta myynnistä ja Haapaniemen poika Henri, joka on nykyisin myös yrityksen toisen polven osakasyrittäjä, eikä sovi unohtaa omaa ammattitaitoista huolto / IT-tukea, joka palvelee asiakkaita viiveettä.
–Asiakkaidemme palaute hyvästä palvelusta on siivittänyt Tietopalvelu Finlandin korona-aikanakin tasaiseen vuosittaiseen kasvuun, siitä suurkiitos, Haapaniemi sanoo.
Vaikeiden aikojen läpi Haapaniemeä ovat kannatelleet oma perhe ja ystävät.
Jo pikkupoikana TPS-juniorikoulussa alkanut joukkueurheilu jalkapallon ja jääkiekon parissa jatkuu edelleen, ja se on vuosikymmenien aikana pelikaverien pukukoppihuumorin siivittämänä pitänyt yrittäjän iskussa niin fyysisesti kuin henkisestikin.
–Ja onhan tässä varmaan ollut sellaista yrittäjän hulluuttakin, että on mentävä vaikka läpi harmaan kiven!