AdobeStock
Uutiset

Uudessa hankkeessa mahdollistetaan työkokemuksia vammaisille ja autismikirjon nuorille

Aspa-säätiön hankkeen tavoitteena on vammaisten ja autismikirjon nuorten ensimmäisten työkokemusten saaminen oikeilta työpaikoilta.

Hymis – Kohti ensimmäisiä työkokemuksia -hankkeessa palvelumuotoillaan vammaisten ja autismikirjon nuorten sekä työnantajien kanssa työelämävalmiuksia vahvistava pelillistetty valmennusmalli. Malli on suunnattu erityisammattioppilaitosten opiskelijoille. Heitä tuetaan kohti ensimmäisiä kokemuksia työpaikoilla yhteistyössä yritysten ja työnantajien kanssa. Samalla työnantajille ja yrityksille kehitetään tukimalli vammaisten ja autismikirjon nuorten työllistämisen helpottamiseksi. 

”Pyrimme saamaan aikaan muutosta vaikeavammaisten ja autismikirjon nuorten siirtymiin opinnoista työelämään”, kertoo hankekoordinaattori Jussi Paananen

Pelkkä työpaikka ei riitä, tarvitaan myös tukea

Tällä hetkellä vaikeavammaisia ja autismikirjon nuoria siirretään opintojen päättyessä lähes automaattisesti työkyvyttömyyseläkkeelle. Tämä ylläpitää vammaisten nuorten alhaista työllisyysastetta ja estää mahdollisuuksia näyttää omaa osaamista tai rakentaa ammatillisia tavoitteita. Hankkeen aikana ne nuoret, joiden kohdalla käynnistetään työkyvyttömyysprosessi, pääsevätkin kokeilemaan työskentelemistä oikeilla työpaikoilla. 

”Pelkkä työpaikka ei riitä, vaan he tarvitsevat tukea ja valmennusta työelämätaitoihin, tulevaisuudenuskoon ja itsetuntoon”, Jussi Paananen sanoo. ”Myös työnantajat tarvitsevat tukea vammaisten nuorten kanssa toimimiseen ja heidän työllistämiseensä.” 

Valmennus nuorille, kokeiluja työpaikoilla, tukipaketti työnantajille 

Hankkeen myötä vammaisten ja autismikirjon nuorten mahdollisuus saada ensimmäisiä työkokemuksia lisääntyy ja vahvistuu. Hankkeessa palvelumuotoillaan pelillistetty valmennus, joka tukee nuorten työelämävalmiuksia. Saavutettavaa valmennusmallia voidaan käyttää erityisammattioppilaitoksissa tai muissa vammaisten ja autismikirjon nuorten kanssa toimivissa tahoissa. 

Hankkeen aikana vammaiset nuoret saavat tukea työllistymiseensä sekä kokemuksia työelämästä. Kokeiluja järjestetään oikeilla työpaikoilla. 

Lisäksi hankkeessa tuotetaan tukipaketti työnantajille, jotka haluavat työllistää vammaisia tai autismikirjon nuoria. Sen avulla työnantajat ja yrittäjät oppivat toimimaan vammaisten ja autismikirjon nuorten kanssa sekä tukemaan heitä työpaikoilla. 

”Työnantajilta voi puuttua tieto siitä, miten vammaisuus tulisi huomioida, mitä tukimuotoja olisi tarjolla, mitä velvoitteita heillä työnantajana on esimerkiksi yhdenvertaisuuslain säätelemänä tai mitä asioita koko työyhteisön olisi huomioitava”, Jussi Paananen kertoo.

Keski-Suomesta valtakunnalliseksi

Alkuvaiheessa toiminta aloitetaan Keski-Suomen alueella ja se laajentuu valtakunnallisesti hankkeen edetessä. Hankkeen aiesopimuskumppaneita ovat Invalidiliitto, Osuuskauppa Keskimaa, Ammattiopisto Spesia, Sulun kiinteistönhoito ja Ruthin leipomo. Yhteistyötä tehdään myös Vates-säätiön, muiden ammattioppilaitosten sekä työnantajien kanssa valtakunnallisesti. 

Hankeidea on syntynyt Aspa-säätiön omassa kehittämistoiminnassa. Kehitimme STEA-avustuksella vuosina 2022–2024 saavutettavia mielen hyvinvointia tukevia valmennuksia vammaisille ja autismikirjon nuorille. “Olemme kuitenkin havainneet kehittämistyön aikana, että valmennuksiin osallistuvat nuoret tarvitsisivat edellä mainittujen teemojen lisäksi myös työelämävalmiuksia vahvistavaa valmennusta”, sanoo Jussi Paananen.

Hanke on Euroopan unionin osarahoittama.