AdobeStock
Uutiset

Kiristyshaittaohjelmien määrä kasvoi loppuvuonna

Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan vuosi 2024 oli Suomessa kiristyshaittaohjelmien saralla edellisiä vuosia hiljaisempi. Loppuvuotta kohden haittaohjelmahavainnot ja ilmoitukset kuitenkin vilkastuivat, mikä osoittaa, että kiristyshaittaohjelmat pysyvät jatkuvana uhkana.

Akira-kiristyshaittaohjelma oli myös viime vuonna Traficomin Kyberturvalisuuskeskukselle ilmoitetuin kiristyshaittaohjelma ja etenkin alkuvuodesta aktiivinen. Loppuvuoden osalta ei havaittu selkeää piikkiä minkään tietyn kiristyshaittaohjelman osalta.

Kiristyshaittaohjelmia on edullisesti saatavilla pimeässä verkossa ja kasvava määrä eri tavoin motivoituneita toimijoita hyödyntää niitä. Kiristyshaittaohjelmatapausten taustalla on edelleen pääosassa taloudelliset motiivit, mutta murtojen yhteydessä kohteilta anastettava data on myös merkittävässä asemassa.

“Kiristyshaittaohjelmahyökkäyksen vaikutukset voivat olla vakavia, mutta ennakoivat toimet ja varautuminen voivat suojata organisaatiota merkittävästi. Viime vuonna useampi organisaatio palautui hyökkäyksestä varmuuskopioiden avulla,” kertoo Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Sanna Autio.