Duunitori selvitti, mitkä työpaikkailmoitukset keräsivät eniten lukukertoja vuonna 2024. Hoiva-alan suuret työnantajat, uudelle alalle kouluttautuminen ja matalan kynnyksen työpaikat saivat suurimman huomion.
Työnhakupalvelu Duunitorilla julkaistiin vuonna 2024 yhteensä noin 395 000 työpaikkailmoitusta. Edelliseen vuoteen verrattuna julkaistujen työpaikkailmoitusten määrä laski noin 28 prosenttia.
Duunitorin rekrytointipalvelu- ja viestintäpäällikön Lotta Viljamaan mukaan muutoksen taustalla on viime vuoden aikana heikentynyt talous- ja työllisyystilanne, joka näkyy suoraan organisaatioiden panostuksissa rekrytointeihin.
Nämä työpaikkailmoitukset keräsivät eniten lukukertoja vuonna 2024
- Mehiläinen – Töihin Mehiläiselle – meillä on elämä tehtävänä
- Lidl Suomi – Myyjiä ja vuoropäälliköitä Lidlin myymälöihin ympäri Suomen
- Rajavartiolaitos – Rajavartijan peruskurssi
- Mehiläinen – Töihin Mehiläiseen – meillä on elämä tehtävänä
- UPM – UPM:n oppisopimuksella työpaikka
- Finlayson – Myyjiä ja vastuumyyjiä Pop up-myymälöihin Finlaysonille
- Staffer Henkilöstöpalvelut – Logistiikkatyöntekijä | Avoin | PK-seutu
- Suomen Terveystalo – Hoitajaksi Terveystaloon
- HUS – Puhtaus- ja ruokapalvelualan osaajia monipuolisiin tehtäviin sairaalan sykkeeseen
- Opiframe – Työllisty tekoäly- ja web-ohjelmoinnin osaajaksi! (14 paikkaa), Uusimaa
- Diktamen – Erikoissairaanhoidon tekstinkäsittelijöitä (etätyömahdollisuus)
- Kamux – Automyyjä Hämeenlinna
- Dynava – Asiakasneuvojia etätyöhön
- PwC Suomi – Tilintarkastajia
- Skillio – Data Engineeriksi intensiivikoulutuksella
Luetuin työpaikkailmoitus sai yli 70 000 lukukertaa, ja valtaosa listan työpaikkailmoituksista keräsi vähintään 20 000 lukukertaa. Listatut työpaikkailmoitukset olivat avoinna noin kuukauden. Listalla ei ole mukana kesätöitä.
Luetuimpien ilmoitusten joukossa on mukana erilaisia työpaikkoja aina hoiva-alalta logistiikka-alalle. Suurta osaa suosituimmista ilmoituksista yhdistää se, että työ ei vaadi hakijalta tiettyä koulutus- tai kokemustaustaa. Poikkeuksena ovat hoiva-alan ilmoitukset ja yksittäiset muut ilmoitukset.
Uudelle alalle kouluttautuminen kiinnostaa työnhakijoita
Luetuimpien työpaikkailmoitusten listalla on useita koulutuksia tai kursseja, joiden avulla voi työllistyä uudelle alalle nopeasti. Kiinnostusta herättivät rajavartijakurssi, UPM:n oppisopimuskoulutus, Opiframen tekoäly- ja web-ohjelmointikoulutus sekä Skillion dataosaajakoulutus.
Lotta Viljamaan mukaan rekrytoivat koulutusohjelmat ja oppisopimuskoulutukset ovat vuodesta toiseen työnhakijoiden suosikkien joukossa. Viime vuoden luetuimpien työpaikkailmoitusten listalla on kuitenkin tavallista enemmän tällaisia koulutuksia, ja ne ovat vuotta 2023 korkeammilla sijoilla.
”Uskon, että työmarkkinoiden mullistukset ovat vaikuttaneet rekrytoivien koulutusten entistäkin suurempaan suosioon. Viime vuonna nähtyjen irtisanomisten ja lomautusten myötä moni osaaja voi kokea paremmaksi vaihtoehdoksi vaihtaa kokonaan uudelle alalle, jos luvassa on varma työpaikka melko lyhyen koulutuksen jälkeen.”
Palkalla on väliä
Luetuimpien työpaikkailmoitusten joukkoon nousseista työpaikoista kuusi avaa työn palkkausta euroina. Palkasta kertovien ilmoitusten osuus luetuimpien työpaikkailmoitusten listalla on noussut vuodesta 2023.
Duunitorin Työnhaku Suomessa 2024 -tutkimuksesta selviää, että työnhakijat toivovat työnantajilta palkka-avoimuutta. Palkka onkin työnhakijoille yksi tärkeimmistä työnhakupäätökseen vaikuttavista tekijöistä.
Lotta Viljamaa muistuttaa, että EU:n palkka-avoimuusdirektiivi astuu Suomessa voimaan viimeistään vuonna 2026. Palkka-avoimuudesta puhutaan siksi nyt paljon.
”En ole yllättynyt siitä, että palkasta kertovat työpaikkailmoitukset nousevat suosituimpien joukkoon. Palkan kertominen on kuitenkin vielä suhteellisen harvinaista, joten palkka-avoimuus on työnantajalle hyvä keino erottua edukseen ja toimia edelläkävijänä.”
Työpaikkailmoituksen sisältöön kannattaa satsata
Moni listalle noussut työnantaja panostaa pitkäjänteiseen työnantajabrändin rakentamiseen ja rekrytointimarkkinointiin. Viime vuoden luetuimpia työpaikkailmoituksia yhdistää se, että työn sisällöstä ja työnantajan odotuksista kerrotaan hakijaa puhuttelevalla tavalla.
Viljamaa huomauttaa, että hakijaystävällistä näkökulmaa ei voi unohtaa missään rekrytoinnin vaiheessa, vaikka töiden kysyntä on tällä hetkellä suurempaa kuin tarjonta. ”Ei riitä, että työnantaja kertoo etsivänsä työntekijöitä ja lisää perään pitkän listan vaatimuksia, jotka työnhakijan on täytettävä. Avoimesta työstä ja työpaikan kulttuurista pitää kertoa kohderyhmää puhuttelevalla, innostavalla ja erottuvalla tavalla.”