AdobeStock
Uutiset

Liikunta- ja kulttuurietujen rajoittaminen vuoden loppuun on valinta, ei välttämättömyys

94 prosenttia etujen saajista käyttää liikunta- ja kulttuurietunsa kokonaan

  • Liikunta- ja kulttuurietujen viimeisen käyttöpäivän ei tarvitse olla vuoden viimeinen päivä.
  • Kyseessä on valinta, joka riippuu työnantajan päätöksestä ja palveluntarjoajasta.
  • Liikunta- ja kulttuurieduista iso osa käytetään loppuvuodesta. Syitä sille ovat muun muassa hiihtokeskusten, urheiluviihteen ja kesäfestivaalien suosio.
  • Omien etujen eräpäivä kannattaa tarkistaa viimeistään nyt.
  • Liikunta- ja kulttuuriedun suosituimmat käyttökohteet ovat pääsylippukaupat, elokuvateatterit, Museokortti ja vesiliikunta. 

Valtaosa edunsaajista käyttää työnantajalta saadun liikunta- ja kulttuurietunsa kokonaan. Viime vuonna eduista käytettiin 94 prosenttia. Toisin kuin usein luullaan liikunta- ja kulttuuriedun viimeisen käyttöpäivän ei tarvitse olla kalenterivuoden viimeinen päivä. Suomessa on tottumus käyttää liikunta- ja kulttuuriedut vuoden loppuun mennessä, mutta mikään laki tai hallinnon säädös ei velvoita siihen.

Asiaa säätelee Verohallinto. Liikunta- ja kulttuurietu voi olla verovapaa, vaikka sen käyttöaika jatkuisi edun myöntämisvuotta pidemmälle ajanjaksolle. Edun verovapaa enimmäismäärä työntekijää kohden on 400 euroa 12 kuukauden aikana.

– Liikunta- ja kulttuuriedun voi myöntää pidemmäksi ajaksi kuin vuodeksi. Eikä erääntymistä tarvitse sitoa kalenterivuoteen. Se on valinta. Jos etu myönnetään esimerkiksi lokakuussa, eräpäivä voi olla 2 vuoden päästä lokakuussa, Edenredin toimitusjohtaja Petteri Poutiainen sanoo.

Liikunta- ja kulttuurietu on maan yleisin työsuhde-etu. Edenred on Suomen pitkäaikaisin työsuhde-etujen tarjoaja. Suomen ensimmäinen työsuhde-etu oli Luottokunnan luoma lounasetu. Se lounasetuliiketoiminta on nykyisin Edenredin omistuksessa. Lounari siis täyttää tänä vuonna Suomessa 50 vuotta.

Eräpäivä on valinta työnantajalle

Työnantajalla on mahdollisuus valita etujen tarjoamisen malli, joka määrittelee viimeisen voimassaolopäivän. Valinta riippuu myös palveluntarjoajasta. Edenredin työsuhde-edut ovat voimassa 12–24 kuukautta työnantajan valinnasta riippuen.

– Kuluttajan on kuitenkin syytä olla tarkkana siitä, milloin omissa eduissa on viimeinen voimassaolopäivä. Liikunta- ja kulttuuriedut ovat rahanarvoisia etuja ja niiden käyttäminen on tärkeää oman hyvinvoinnin ylläpitämiseksi ja edistämiseksi, Poutiainen toteaa.

Liikunta- ja kulttuuriedun käyttäjän kannattaa kyllä ehdottomasti olla tietoinen etujensa erääntymisestä. Nyt viimeistään on hyvä hetki tarkastaa omien etujen eräpäivä ja alkaa etsiä käyttökohteita, mikäli eräpäivät eduissa lähestyy. Loppuvuodesta löytyy huomattavan paljon hyviä käyttökohteita, johon edut voi hyödyntää.

Kestosuosikkeja ovat hiihtokeskukset ja kesäfestivaalit

Syyt sille, miksi liikunta- ja kulttuurietua käytetään paljon vielä marras- ja joulukuussakin, ovat moninaiset. 

Yksi iso syy on talviliikuntaharrastamisen ajoittuminen alkuvuoden lisäksi loppuvuoteen.

– Liikuntaedun suosituimmat käyttökohteet ovat uinti ja hiihtokeskukset. Sisäuintipaikatkin ovat suositumpia talvella kuin kesällä. Kulttuuriedun puolella taas esimerkiksi suosituin urheiluviihde tapahtuu Suomessa talvella ja kesän festivaalien lipunmyynti tapaa alkaa edellisen vuoden puolella. Ja osittain on kyse myös unohduksesta. Eli loppuvuodesta huomataan, että etua onkin vielä käytettävissä, Poutiainen kommentoi.

Kesäfestivaalien monipäiväisten eli hintavimpien pääsylippujen hinnoittelu on usein edeltävän vuoden lopussa edullisempaa kuin lähempänä kesää. Myös urheiluviihteessä kesälajien kausikorttien myynti alkaa edeltävän vuoden puolella. Elokuvateatterien sarjalipuilla puolestaan kulttuuriedun lopullista hyödyntämistä saa käytännössä jatkettua erääntymistä pidemmälle.

Virike-etua on tänä vuonna käytetty eniten näihin:
1. Pääsylippukauppa Lippupiste
2. Pääsylippukauppa Tiketti
3. Elokuvateatteriketju Finnkino
4. Museokortti 
5. Pääsylippukauppa Ticketmaster 
6. Helsinkiläinen uima- ja liikuntahalli UH Mäkelänrinne 
7. Espoolainen Leppävaaran uimahalli 
8. Korkeasaaren eläintarha 
9. Levin hiihtokeskus 
10. Vantaalainen kylpylä Flamingo Spa

Virike-etua käytettiin vuonna 2023 eniten näihin:
1. Pääsylippukauppa Tiketti
2. Elokuvateatteriketju Finnkino
3. Pääsylippukauppa Lippupiste
4. Museokortti
5. Helsinkiläinen uima- ja liikuntahalli UH Mäkelänrinne
6. Pääsylippukauppa Ticketmaster
7. Vantaalainen kylpylä Flamingo Spa
8. Espoolainen Leppävaaran uimahalli
9. Levin hiihtokeskus
10. Rukan hiihtokeskus