Vuonna 1943 perustettu Tehtailija Juho Leinon Säätiö jakaa vuosittain perustajansa Juho Vihtori Leinon linjaamalla tavalla merkittävän määrän apurahoja ja stipendejä opiskelijoiden opintoihin sekä sivistys- ja maanpuolustustarkoituksiin.
Säätiö on toimintansa aikana tukenut eri alojen tutkimusta mm. lääketieteen ja teknologian aloilla. Innovatiivisuus ja yrittäjyys olivat salolaiselle Juho Leinolle tärkeitä, säätiö etsii ja kehittää jatkuvasti uusia avustusmahdollisuuksia ja -muotoja.
Säätiön hallituksen puheenjohtaja teollisuusneuvos Liisa Leino kertoo perustajan maininneen esimerkiksi lahjakkaat nuoret opiskelijat. – Juho Leinolla ei ollut omia lapsia, joten hän säätiöitti omaisuutensa ja säätiön arvot ovat perustajansa mukaisia. Vaikka ei ole määriteltynä virallista alaa varojen kohdentamiseen, niin Juho Leinon teollinen tausta Leino Groupin perustajana näkyy joiltain osin kohteissa, joihin apurahoja myönnetään. Myöskään maantieteellistä rajaa ei ole erikseen mainittu, mutta säätiö monesti korostaa Salon seutua ja sen elinvoiman tukemista.
Monitahoista avustustoimintaa
Yhteistyökumppaneiden avulla toteutetaan erilaisia tempauksia. Viimeisimpänä tänä vuonna ensimmäistä kertaa yhdessä Yrityssalon kanssa järjestetty Nuori salolainen kasvuyrittäjä 2024 -kilpailu. Voittajaksi valittiin konetekniikan valmistaja Valtterin Paja Oy. Kilpailun raadin puheenjohtajan Liisa Leinon mukaan Valtterin Paja oli selkeä valinta voittajaksi, sillä yritys erottui kilpailijoista erityisesti kasvupotentiaalinsa ansiosta.
Muut kilpailuun osallistuneet yritykset toimivat muun muassa terveys- ja hyvinvointialalla, siivous- ja kiinteistöpalvelualalla sekä ravintola-alalla ja käsityöteollisuudessa.
Tehtailija Juho Leinon Säätiö on tehnyt myös merkittävää yliopistoyhteistyötä tukemalla professuureja, lisäksi säätiön varoja kohdistetaan monitahoisen avustustoiminnan ohella Leino-yhtiöiden henkilökunnan perheenjäsenten opiskeluun.