Tekstiili- ja muotiteollisuus saastuttaa enemmän kuin lento- ja laivaliikenne yhteensä. Sen vuoksi lasten ja nuorten ympäristöjärjestö Luontoliitto kohdentaa tänä vuonna 31. kertaa järjestettävän Älä osta mitään -kampanjansa pikamuotia vastaan.
Suomalaiset ostavat yli miljoona ultrapikavaatetta kuukaudessa. Eniten kiinalaisista nettikaupoista tilaavat keski-ikäiset. Ultrapikamuoti houkuttaa myös lapsia ja nuoria, sillä sitä mainostetaan heille Tiktokissa ja muualla somessa.
Pikamuoti ei ole hyväksi ympäristölle: vaatteiden tekemiseen käytetään runsaasti vettä, puuvillaa ja energiaa, joten niitä ei pitäisi tuottaa ja ostaa enempää kuin on tarpeen. Lisäksi pikamuoti valmistetaan kaukana meistä, usein Bangladeshissa ja Kiinassa. Monet vaatteet valmistetaan sellaisissa tehtaissa, joissa ihmiset joutuvat työskentelemään aamusta iltaan ilman kunnon lepoa.
Pikamuoti voi olla vaarallista myös sen käyttäjälle: joistakin ultrapikayritysten tuotteista on löydetty haitallisia aineita. Nyt moni kirpputori on kieltäytynyt ottamasta myyntiin esimerkiksi Sheinistä ja Temusta ostettuja vaatteita.
Kulutamme liikaa vaatteita
Ennen vaateteollisuudessa tuotettiin tyypillisesti neljä mallistoa vuodessa, jokaiselle vuodenajalle omansa. Nykyään monet vaatevalmistajat julkaisevat uusia mallistoja joka viikko, ultrapikayritykset jopa useita kertoja viikossa. Koska moni pitää uusien vaatteiden ostamisesta ja niitä saa halvalla, kulutamme vaatteita enemmän kuin koskaan.
Pikamuotiyritysten vaatteet ovat usein huonolaatuisia, eivätkä ne kestä kulutusta. Koska uutta saa helposti ja halvalla, kuluneiden ja rikkinäisten vaatteiden korvaaminen uusilla on monen mielestä helpompaa kuin niiden korjaaminen. Keskivertosuomalainen tuottaakin yli 13 kiloa tekstiilijätettä vuodessa.
Mikä on parempi vaihtoehto?
Pikamuodin kuluttamisen sijaan olisikin parempi, jos me kaikki hankkisimme vaatteita vain silloin, kun oikeasti tarvitsemme niitä. Halvan ja nopeasti rikkoontuvan sijaan meidän tulisi ostaa vaatteita, jotka on tehty hyvästä kankaasta ja ommeltu kestäviksi. Käytettyjen vaatteiden ostaminen on ekologisempaa kuin upouusien hankinta.
Lisäksi vaatteita tulisi arvostaa ja huoltaa oikein, jotta ne kestäisivät mahdollisimman pitkään. Pieniä reikiä voi paikata itse vaatelaastareilla tai vaikka koristeompeleilla. Älä osta mitään -päivänä 29.11. voikin ostosten sijaan järjestää vaatteidenvaihtotapahtuman kavereiden kanssa tai opetella hienoja tapoja korjata ja tuunata omistamiaan vaatteita.
“Kun omat taidot eivät riitä, vaatteen voi viedä ammattilaiselle korjattavaksi tai muokattavaksi. Esimerkiksi haaroista puhki kuluneet farkut saavat valtavasti jatkoaikaa, kun ne vie korjausompelijalle!” kertoo Luontoliiton tiedottaja Suvi Rajamäki.