Carecode Oy on suojannut lähettäjätunnuksensa "Tunnistaja" (1.) ja informoi tekstiviesteissään suojauksesta sekä sen tarkistusmahdollisuudesta Traficomin rekisteristä (2.). Carecode Oy
Uutiset

Huijarit eivät ohita Traficomin suojausta

Viime syksynä voimaan tullut Traficomin määräys estää suojatun lähettäjätunnuksen väärinkäytökset tehokkaasti. Tekstiviestin vastaanottajan pitää kuitenkin tarvittaessa muistaa tarkistaa, että lähettäjätunnus on oikeasti suojattu.

Telemarkkinointiliitto kertoi tiedotteessaan, että huijarit voivat ohittaa Traficomin lähettäjätunnuksen suojauksen. Tiedotteessa nostetaan erinomaisesti esiin se tosiasia, että lähettäjätunnuksen suojausmahdollisuus (SMS Sender ID protection) ei ole vielä laajasti tunnettu. Suojaus on kuitenkin otettu käyttöön ja se toimii Traficomin määräyksen mukaisesti.

Carecode Oy myy ja kehittää soittajan tunnistamisen mahdollistavaa Tunnistaja™-palvelua. Tunnistaja™ käyttää osana tunnistamisprosessia suojatulla lähettäjätunnuksella lähetettyä tekstiviestiä.

Carecoden ratkaisussa on päädytty siihen, että tekstiviestin loppuun lisätään lause “Lähettäjätunnus on suojattu ja löytyy Traficomin rekisteristä.”

Lauseella halutaan informoida kansalaista lähettäjätunnuksen suojaamismahdollisuudesta ja sen hyödyntämisestä. Lisäksi kansalaiselle viestitään, että suojatut lähettäjätunnukset voi aina tarkistaa viranomaisen eli Traficomin rekisteristä.

Lähettäjätunnuksesta käytetään montaa eri nimeä, esimerkiksi lähettäjänimi, SMS Sender ID, lähettäjätieto ja lähettäjätunniste. Nämä kaikki tarkoittavat samaa asiaa eli tekstiviestiketjun yläpuolella lukevaa merkkijonoa, jossa usein on puhelinnumero tai osoitekirjaan tallennetun yhteyshenkilön nimi. SMS Gatewaylla voi lähettää tekstiviestejä niin, että ne lähetetään puhelinnumeron sijaan alfanumeerisella, enintään 11 merkkiä pitkällä, lähettäjätunnuksella (application-to-person, A2P).

Samalla lähettäjätunnuksella lähetetyt viestit tulevat aina samaan ketjuun. Käyttämällä suojattua lähettäjätunnusta vastaanottajan tarvitsee tarkistaa lähettäjätunnuksen suojaus vain kerran ja siihen voi jatkossa luottaa, kunhan viestiketjua ei poista puhelimesta. Usein suojauksen nimenomainen tarkastaminen on myös tarpeetonta, koska viestin aitous voi olla selvää jo ajallisen tai muun yhteyden johdosta.

Lähettämällä tekstiviestit suojatulla lähettäjätunnuksella kansalaiselle annetaan mahdollisuus aina varmistua siitä, että viesti ja sen sisältö on aito ja se on tullut oikealta lähettäjältä. Kannustamme muitakin organisaatioita suojaamaan lähettäjätunnuksensa ja lisäämään tiedon suojatusta lähettäjätunnuksesta tekstiviestin loppuun.