SKVL:n asuntokaupan paikalliset asiantuntijat ovat päivittäneet ennusteensa loppuvuodelle 2024. ”Asuntokauppa vilkastuu keskimäärin noin 1–3 % verrattuna edelliseen neljännekseen. Joillakin paikkakunnilla ja kysytyimmissä asuntotyypeissä vilkastuminen voi olla hiukan nopeampaa, mutta ihmisten henkilökohtaisen talouden epävarmuustekijät kuten todella monet YT-neuvottelut ovat edelleen jarruna nopealle vilkastumiselle”, toteaa SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg. ”Odotamme asuntojen hintojen säilyvän pääosin nykyisellä tasolla syksyn ajan lukuun ottamatta pienimpiä kerrostaloasuntoja, vanhempia omakotitaloja sekä uudiskohteita, joissa hinnat saattavat edelleen laskea jonkin verran”, hän jatkaa. ”Erityisesti kolmen suurimman pankin hitaus on tällä hetkellä suurin ongelma asuntokauppojen käytännön toteutumiselle halutuissa aikatauluissa”, kommentoi Mannerberg.
Tarjonta hyvällä tasolla – Kysyntä selvästi noussut syksyä kohti
Asunnonmyyjät ovat nyt SKVL:n ostohalukkuus -mittarin mukaan motivoituneita. Ostajien halu tehdä ostopäätös on merkittävästi noussut. Myyjien kannalta alhaisempi hintataso on pääosin ymmärretty ja nyt markkinoilla alkaa tapahtumaan, kun ostajat saavat omia asuntojaan kaupaksi.
Hintojen nousun esteenä on perinteisesti se, että kysyntä ei ylitä tarjontaa. Periaatteessa nyt on tilanne, joka on ostajien kannalta hyvä, sillä valikoima sekä hintataso ovat houkuttelevia.
”Odotamme, että vuoden 2024 kokonaiskauppamäärät jäävät samalle tasolle kuin vuoden 2023. Syynä tähän on se, että vaikka kauppamäärät nyt syksyllä kiihtyvät niin viime vuoden lopun vilkastuminen hetkeksi oli niin voimakas, että sen yli ei vielä nousta. Ensi vuonna, jos korkotaso putoaa lähelle 2 % niin uskomme, että kauppa vauhdittuu lumitalven jälkeen keväällä selvästi”, arvioi Mannerberg.
Pankit eivät ole pysyneet tahdissa mukana – merkittäviä viiveitä kauppojen läpiviennissä
Markkina on vilkastunut kesästä muutaman prosenttiyksikön. Samaan aikaan ruuhkat asuntolainojen käsittelyssä ovat kasvaneet merkittävästi. Säännöllisesti nähdään yli 1 kuukauden viiveitä asioiden käsittelyssä ja jopa 2–3 kuukautta menee siinä, että kaupat on tehty tarjouksen jälkeen. Tämä aiheuttaa paljon vaikeuksia asunnonvaihtajille useamman asunnon kaupan ketjuissa, jossa viimeinenkin kauppa on riippuvainen ketjun aiempien kauppojen toteutumisesta.
Helpotusta asiaan ei ole merkittävästi tuonut uudet sähköiset kaupankäyntijärjestelmät, sillä niidenkin käsittelijänä on pankki. ”Pankeilta toivotaan nyt paljon lisää joustavaa yhteistyötä ja kouluttautumista uusiin toimintatapoihin, jotka välittäjillä on jo hyvin hallussa”, korostaa SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.
Asuntokaupan rahoituksessa myös outoja ilmiöitä
Jonkin verran on edelleen ostajia, jotka tekevät röyhkeän alhaisia tarjouksia, mutta useimmiten ne johtavat vain mielipahaan ja kauppoja ei synny. Ostajien hintatietoisuus ja tarkka asunnon tutkiminen ennen päätöstä on erittäin tyypillistä. ”Nyt kun pankit ovat liian vaativia asunnon kunnon ja iän suhteen aiheuttaa se kansallisomaisuuden arvon merkittävää alenemista. Luottoja ei saa, jos kuntotarkastuksessa on pienikin kysymysmerkki ”, harmittelee SKVL:n Mannerberg. ”Usein pelkkä talon ikä on pankille vastemielinen lainapäätöksen suhteen, vaikka talo olisi loistavassa kunnossa”, hän jatkaa. Tällä hetkellä on myös nähtävissä todella outoja ilmiöitä kuntien rajoilla, jossa luoton saa yhden kunnan alueella helpommin kuin muutaman kilometrin päässä toisen kunnan alueella. Erityisesti suuremmat pankit ovat tässä ylivarovaisia ja estävät asunto ja talokauppaa monilla alueilla.
”Varsin surullista että ihmiset eivät pääse ostamaan edullisia asuntoja sieltä mistä haluavat”, toteaa Suomen suurimman välittäjäverkoston toimitusjohtaja Mannerberg.
Loma-asunnot ovat menneet paremmin kaupaksi tänä vuonna
Kysytyin loma-asuntotyyppi on edelleen hyvin mukavuuksin varustettu ison veden rannalla sijaitseva talo. Myös lautamökit rannoilla ovat kiinnostavia ostajille. Ympärivuotisen käytön mahdollisuus loma-asunnossa on merkittävä tekijä valinnassa. Erityisesti niin sanottujen kuivan maan mummonmökkien kiinnostavuus on laskenut korona-ajan jälkeen ja niiden myynnissä ainoa helpottava tekijä on houkutteleva hintataso.
Loma-asuntokauppa on palannut sille tasolle, jolla se oli ennen koronaepidemiaa ja on hiukan piristynyt viime vuodesta. Hintataso on jonkin verran tullut alas. Hiukan yllättäen luksusmökit ovat olleet kysyttyjä ja niistä on tehty kauppoja myös ulkomaisten Keski-Eurooppalaisten ostajien kanssa. Ilmaston lämpeneminen alkaa näkyä myös monille motiivina ostaa loma-asunto pohjoisemmasta kuin kesäaikaan kuumasta Keski-Euroopasta. Saarimökkien kysyntä on selvästi hiljaisempaa paitsi suosituimmilla vesistöalueilla Lounais-Suomessa, Uudellamaalla ja Etelä-Savossa.
Vuokra-asuntomarkkinat
Sijoittajat ovat liikkeellä, mutta ei aivan yhtä paljon kuin edeltävällä vuosineljänneksellä. Noin 7 % kaupoista tekivät sijoittajat. Pohjoisemmassa Suomessa sijoittajien osuus on suurempi. Tyypillistä on markkinatilanteessa se, että ulkomaiset suuremmat sijoittajat ostavat Suomesta isompia nippuja asuntoja. Piensijoittajat ovat jonkin verran ostaneet lapsilleen asuntoja asumistuen muututtua tänä vuonna.
Vuokra-asuntojen kysyntä pysyy ennallaan ja sesongit ovat syksy ja alkuvuosi opiskelupaikkojen selvitessä. Sekä muut kausiluontoiset työpaikka-alueet kuten lapin lomakeskukset ovat esimerkkejä. Vuokra-asuntojen tarjonta pysyy suurena ja estää käytännössä merkittävät muutokset uusien vuokrasopimusten vuokratasoissa. Erityisesti asumistuen leikkaukset ovat vaikuttaneet vuokratasoon.