Sabina Simola-Ström ja Markus Näsman kannustavat panostamaan työhyvinvointiin. Kuva: KivaQ
Uutiset

Työssäviihtyminen selkeä valtti rekrytoinnissa

Työyhteisön hyvinvointi vaikuttaa suoraan työssäviihtymiseen ja organisaation tehokkuuteen. Sillä on myös yhä suurempi merkitys rekrytoinnissa, sanovat henkilöstön työhyvinvoinnin mittaamiseen ja kehittämiseen erikoistuneen KivaQ:n Sabina Simola-Ström ja Markus Näsman.

– Jos työtehtävät ja palkkaus ovat lähestulkoon samanlaisia, sanoisin että aika moni työnhakija valitsee työpaikan, jossa panostetaan henkilöstön työhyvinvointiin, Näsman sanoo.

Kilpailu hyvistä hakijoista on kova. Nykyään työnantajan on lähes välttämätöntä panostaa omaan työnantajamielikuvaansa, jotta se saisi houkuteltua parhaimmat hakijat ja myös sitoutettua heidät jäämään yritykseen.

– Ehkä työnhakuilmoituksessa kannattaisi enemmän tuoda työpaikan ilmapiiriä esiin ja työpaikan työntekijäkokemusta, sen sijaan että vain asettaisi vaatimuksia työnhakijalle, Simola-Ström vinkkaa ja kertoo asiakkaasta, joka huomasi rekrytointitilanteessa itse joutuneensa haastateltavaksi työnhakijan sijaan.

Hyvä johtaminen keskiössä

Enää työhyvinvointia ei rakenneta takavuosien kosteilla iltariennoilla. Tärkeämpää olisi keskittyä esimerkiksi johtamisen kehittämiseen.

Johtaminen ei tässä kohtaa kosketa vain organisaation ylintä johtoa. Kaikkien pitää kasvaa omassa johtajuudessaan.

– Työnantajalla on tietenkin päävastuu johtamisen rakenteista ja siitä, miten arjessa toimitaan, mutta lähes aina kun aihe tulee asiakkaiden kanssa puheeksi, lähestymme asiaa myös itsensä johtamisen kautta, Simola-Ström sanoo.

Johtamisen kehittämisen yhteydessä on myös mietittävä itse työn kehittämistä.

– Fokus ei saa olla vain ihmisissä, vaan työhön ja sen suorittamiseen pitää myös kiinnittää huomiota. Sitähän organisaatioissa johdetaan – pitää miettiä mikä on organisaation perustehtävä, ja miten se saataisiin toimimaan mahdollisimman hyvin.

Työmarkkinoiden ilmapiiri on viime vuosina muuttunut ja nuoremmat sukupolvet hakevat työltä merkityksellisyyttä ja mahdollisuuksia kehittyä. Myös työnantajan arvomaailma on tärkeä.

– Ilmapiirin muutos voikin tulla organisaatiolle šokkina. Yksinkertaisimmillaan työyhteisöä kehitetään keskustelemalla, vaikka kahvikuppi kädessä. Kysytään mitä kuuluu ja miksi töihin on mukava tulla. Jo se tuottaa tulosta.