Hankkeen aikana kehitettävissä koulutusohjelmissa opiskelijat opiskelevat ensin Pakistanissa suomen kieltä sekä ravintola- ja hotellialaan tai hoiva-avustajan työhön liittyviä taitoja. Sen jälkeen he tulevat Suomeen työharjoitteluun sekä täydentämään opintonsa muuten loppuun.
– Kyseessä on kaksi alaa, joilla on jatkuva pula työntekijöistä. Tähtäämme siihen, että työharjoittelut poikisivat työsopimuksia ja opiskelijat jäisivät Suomeen, projektipäällikkö Toomas Lybeck kertoo.
Yhteistyötä ei tarvitse aloittaa alusta, sillä Turun ammatti-instituutti on jo aiemmin kouluttanut opiskelijoita hotelli- ja ravintola-alalle Pakistanissa NUTECH-yliopistossa (National University of Technology) yhdessä Turun Taito-koulutus Oy:n kanssa.
NUTECH on myös hankkeen pääyhteistyökumppani, joka vastaa hotelli- ja ravintola-alan koulutusten toteuttamisesta.
– Hoiva-avustajakoulutusten toteuttaja valitaan terveydenhoitoalalta myöhemmin, Lybeck lisää.
Myöhemmin osa koulutetuista saattaa palata takaisin Pakistaniin tai siirtyä muihin EU-maihin. Sekin tukee hankkeen EU-rahoitukseen liittyviä tavoitteita.
– Migration Partnership Facilityn (MPF) -aloitteilla tuetaan sellaisten hankkeiden toteuttamista, joilla vahvistetaan laillista siirtolaisuutta ja yhteistyötä jäsenvaltioiden sekä EU:n ulkopuolisten kumppanimaiden välillä, Lybeck sanoo.
Jatkossa hankkeessa kehitettävää osaajakoulutuksen ja osaajien liikkuvuuden mallia voidaan tarjota malliksi muihin maanosiin.
Hankkeen nimi: “Pakistan-Finland International Cooperation – Vocational Talent and Mobility Boost (PAFIIC)”.
Hankkeen kesto: 1.7.2024-31.5.2027
Kokonaisbudjetti: 1 499 200,54 euroa