Lähes 42 prosenttia suomalaisista työntekijöistä olisi erittäin kiinnostunut neljän päivän työviikosta täydellä palkalla. Suomalaisten into työajan lyhentämiseen on suurempaa kuin muiden eurooppalaisten. Muualla Euroopassa noin 34 prosenttia työntekijöistä ilmoittaa kiinnostuksen nelipäiväiseen työviikkoon, paljastaa laaja kansainvälinen kysely.
Nelipäiväinen työviikko ei ole laajasti käytössä Euroopassa. Lyhennettyä työviikkoa, jossa työajan vähennys ei pienennä tuloja, on päässyt kokeilemaan noin 17 prosenttia eurooppalaisista työntekijöistä. Suomessa lyhennettyä työviikkoa on kokeillut joka kymmenes työntekijä.
Suomalaiset pitävät muuta Eurooppaa enemmän palkatonta lomaa. Lähes neljä kymmenestä suomalaisesta (38,4 %) on pitänyt palkatonta lomaa, kun muualla Euroopassa palkatonta vapaata on pitänyt vain reilu neljännes (25,5 %).
Tiedot selviävät SD Worxin hiljattain teettämästä tutkimuksesta, johon osallistui yli 5 000 yritystä ja 18 000 työntekijää 18 Euroopan maassa.
– Teettämämme kyselyn tulokset osoittavat selvästi, että suomalaisilla työntekijöillä on kiinnostusta työajan lyhentämiseen verrattuna muuhun Eurooppaan. Keskustelu työajasta ja toisaalta kilpailukyvystä siis jatkuu, SD Worxin maajohtaja Mikko Uotila toteaa.
Sivutoiminen yrittäjyys ei innosta suomalaisia: sitoutuminen perinteiseen uraputkeen vahvaa
Vaikka lyhyempi työaika kiinnostaa suomalaisia, on täällä yleistä pysyä tiukasti ns. uraputkessa. Vain alle kuusi prosenttia suomalaista on pitänyt pidemmän tauon jossain vaiheessa työuraansa, kun muualla Euroopassa luku on yli puolet suurempi. 14 prosenttia muista eurooppalaisista on jossain vaiheessa pitänyt taukoa työpaikkojen välissä.
Myöskään sivutoiminen yrittäjyys ei innosta suomalaisia mahdollisuutena joustavoittaa työelämää. Miltei neljäsosa (38,4 %) suomalaisista ilmoittaa olevansa täysin eri mieltä siitä, olisiko itsensä työllistäminen sopiva vaihtoehto sivutyönä. Muualla Euroopassa itsensä työllistämistä sivutyönä vieroksuu alle kolmannes (29 %) työntekijöistä.
– Suomalaisten työntekijöiden suhtautuminen työuraan ja yrittäjyyteen on varsin ainutlaatuista eurooppalaisessa kontekstissa. Vain harva on pitänyt tauon uransa aikana, joten suomalaiset ovat sitoutuneita työuraansa ja haluavat edetä siinä johdonmukaisesti. Toisaalta yrittäjyys koetaan vähemmän houkuttelevana tapana joustavuuden saavuttamiseksi työelämässä. Näiden asenteiden tarkistaminen voisi avata uusia mahdollisuuksia niin työntekijöille kuin yrityksillekin, Uotila pohtii.
Työnantajat joustavat Suomessa enemmän kuin muualla Euroopassa
SD Worxin teettämä tutkimus paljastaa, että työaikojen joustavuus on Suomessa muuta Eurooppaa yleisempää. Suomalaisista lähes puolet (49,9 %) on kokeillut liukuvaa työaikaa, kun muualla Euroopassa vain reilu kolmasosa (36,6 %) on saanut kokeilla liukumia.
Suomalaiset kokevatkin, että saavat päättää työajoistaan sekä aikatauluistaan vapaammin kuin kollegansa muualla Euroopassa. Kaikkiaan lähes neljännes (37 %) suomalaisista kertoo, että työpaikalla joustetaan tarvittaessa aikatauluista, kun taas muualla Euroopassa joustoista on saanut nauttia alle kolmasosa työntekijöistä (29,8 %).
Myös etätyöt ovat suomalaisille tutumpi vaihtoehto kuin muille eurooppalaisille. Kotikonttorilla on tehnyt töitä lähes puolet suomalaisista (46,6 %), kun muualla Euroopassa luku on 39,9 prosenttia.
– On hienoa, että Suomessa työajat ovat joustavampia ja työntekijöillä on enemmän mahdollisuuksia sovittaa työ muuhun elämäänsä. Suomalaiset kokevat saavansa päättää aikatauluistaan vapaammin kuin kollegansa muualla Euroopassa. Tämä korostaa työnantajien valmiutta sopeutua työntekijöiden tarpeisiin. Etätyön yleisyys Suomessa heijastaa suomalaisten kykyä hyödyntää moderneja työskentelytapoja, Uotila kiteyttää.