Elintarviketeollisuuden haasteelliset vuodet eivät ole vähentäneet ruoka- ja juomayritysten tulevaisuudenuskoa eivätkä investointihalukkuutta.
Uutiset

Hyvä investointivire jatkuu elintarviketeollisuudessa

Elintarviketeollisuuden haasteelliset vuodet eivät ole vähentäneet ruoka- ja juomayritysten tulevaisuudenuskoa eivätkä investointihalukkuutta. Alan arvioidaan investoivan tänä vuonna lähes 650 miljoonalla eurolla.

Investointiaikeet vuodelle 2024 ovat suuremmat kuin viime vuodelle, jolloin investointeja tehtiin 607 miljoonalla eurolla. Vuonna 2022 elintarviketeollisuuden investoinnit jäivät 529 miljoonaan euroon.  

Tiedot käyvät ilmi EK:n investointitiedustelusta, joka povaa elintarvikeyritysten investointeihin noin seitsemän prosentin kasvua.

– Kasvaneet investointiaikeet osoittavat, että yritykset uskovat vakaasti tulevaisuuteen ja näkevät kasvun potentiaalia, Elintarviketeollisuusliiton ekonomisti Bate Ismail arvioi.

Reilu puolet (54 %) elintarvikealan investoinneista aiotaan kohdentaa yritysten nykyisen tuotantokapasiteetin korvaamiseen ja uusimiseen. Näillä investoinneilla haetaan lisää tehokkuutta toimintaan ja vastataan lisääntyvän sääntelyn vaatimuksiin.

Tuotantokapasiteetin lisäämiseen suunnattaisiin 23 % investoinneista, rationalisointeihin 12 % ja muihin tarkoituksiin 11 %.

Kasvava sääntely paisuttaa investointeja

Bate Ismail muistuttaa, että kestävä ja ennakoitava toimintaympäristö takaa yritysten halukkuuden investoida. Tänäkään vuonna osa investoinneista ei tuo elintarviketeollisuudelle kasvua, vaan yritykset joutuvat investoimaan lisääntyvän sääntelyn vuoksi.

– On tärkeää, että Suomessa vaalitaan elintarvikemarkkinoiden toimivuutta ja esimerkiksi veropolitiikalla katsotaan vakaasti tulevaan kasvua mahdollistaen.

Jatkuvasti paisuva kestävyyssääntely aiheuttaa elintarvikealalle paljon investointeja, jotta tuotteet ovat säädösten mukaisia ja sellaisia, että kuluttajat haluavat niitä ostaa. Esimerkiksi juomapakkausten korkkiuudistus vaati yrityksiltä runsaasti investointeja. – Myös vastuullisuussääntelyn kohtuus on syytä pitää mielessä ja toteuttaa sääntelyä siten, että markkinat itse löytävät tehokkaimman tavan toteuttaa lainsäätäjän tavoitteet, Bate Ismail sanoo.