Esimerkkirakennuksen poikkileikkaus. Kuva: Stora Enso
Uutiset

Sweco oli kehittämässä Stora Ensolle muuntojoustavan puurunkokonseptin hotelli- ja toimistokäyttöön

Stora Enson omista massiivipuuelementtituotteista rakentuva uniikki runkoratkaisu mahdollistaa kiinteistösijoittajalle jopa 7-kerroksisen muuntojoustavan puurakennuksen, josta voidaan vapaasti osittaa kerroksia hotelli- ja toimistokäyttöön rakennuksen elinkaaren aikana aina markkinatilannetta mukaillen, hajauttaen myös investointiriskiä.

Sweco vastasi konseptin puurakenne- ja talotekniikkasuunnittelusta. Konsepti sisältää useita eri pohjaratkaisuja, jolloin rakennus voi esimerkiksi olla U- tai L-muotoinen tai kokonaan umpinainen sisältäen toiminnallisen sisäpihan.

Tekniset tilat ja porrashuoneet ovat modulaarisessa rakennuksessa identtiset ja sijoitettu kerrosten vastakkaisiin päätykulmiin, jolloin suurin huoneistoala on vapaasti räätälöitävissä vuokralaisten tarpeisiin. Talotekniikka kulkee yhtenäisissä linjoissa kerrosten keskellä, mitoitettu palvelemaan kumpaakin käyttötarkoitusta, eli mahduttamaan myös toimistokäytön suuremmat ilmanvaihtokanavat. Varsinaiset huonekoot eivät ole konseptissa rajoitettuja.

“Vaikka hotelli- ja toimistokäytössä on paljon yhtäläisyyksiä, ovat vaatimukset esimerkiksi äänieristyksen ja ilmanvaihdon tehokkuuden suhteen aivan erilaisia ja hotelleissa runsaasti enemmän kylpyhuoneita. Olen ylpeä tiimistämme, joka pystyi löytämään kultaisen keskitien, ja toimistosta hotellihuoneeksi myöhemmin muuttuva tila säilyy standardin mukaisena ilman sisäkaton madaltamista”, kertoo Swecon projektipäällikkö Susanna Friman.

Konseptin puurunko on koostettu Stora Enson Sylva™ -tuoteperheen valikoimasta, joka sisältää esivalmistettuja puutuotteita vähähiilisiin ja kustannustehokkaisiin puurakennuksiin. Sylva-tuoteperhe koostuu Sylva CLT- ja Sylva LVL-elementeistä (ristiinliimatusta puusta ja laminoidusta viilupuusta) sekä Sylva LVL- ja Sylva GLT-liimapuupalkeista ja -pilareista. Betonirakenteiset porrashuoneet toimivat jäykistäjinä ja julkisivu verhoillaan asiakkaan toiveiden mukaan. Puurunkoelementtien asennusaika on 11 viikkoa, jonka päälle tulevat mahdolliset pohjatyöt tontilla ja lisäsuunnittelutyöt.

Stora Enson teettämien laskelmien mukaan konseptikäsikirjassa esitelty 7-kerroksinen puurakennus varastoi elinkaarensa aikana 408 tonnia hiiltä, eli 1496 tonnia hiilidioksidia (CO2e) pidetään poissa ilmakehästä ja varastoidaan rakennukseen sen koko elinkaaren aikana.

“Oli hienoa päästä suunnittelemaan maailman mittapuulla uniikkia puurunkokonseptia Stora Ensolle. Näemme konseptissa paljon potentiaalia esimerkiksi vihreää siirtymää vauhdittavien teollisuusinvestointien yhteydessä, missä tarvitaan nopeasti sekä majoitus- että toimistokapasiteettia, ja laitosten valmistuttua pysyviä tiloja uusille yrityskeskittymille ja lisääntyneelle matkailulle. Kun rakennetaan uutta, se on tehtävä vastuullisesti ja muuntojoustavasti. Tässä konseptissa on myös iso vientipotentiaali suunnitteluosaamisellemme”, Friman jatkaa.

“Stora Enso on ylpeä saadessaan tehdä yhteistyötä Swecon kanssa tämän muuntojoustavan rakennuskonseptin kehittämiseksi, jolla on nähdäksemme valtavasti potentiaalia rakennusteollisuudessa. Olemme jo itse hyödyntäneet konseptia Katajanokan Laiturissa merellisessä Helsingissä, joka tulee sisältämään myös Stora Enson Suomen pääkonttorin uudet toimistotilat ja Sokos Hotellin. Swecon kanssa tiiviissä yhteistyössä tehdystä pilottihankkeesta saatavat opit ovat auttaneet jatkojalostamaan konseptia myös kansainvälisille markkinoille”, sanoo rakentamiskonseptien päällikkö Sebastian Hernandez Stora Ensolta.