Paraisilla toimiva maalitehdas GVK on tehnyt parin viime vuoden aikana merkittävät investoinnit sen energiatuotantoon rakentamalla meri- ja maalämpöön ja aurinkoenergiaan perustuvan energiajärjestelmän. Kyseessä on pienelle maalitehtaalle erittäin merkittävä, lähes 300 000 euron investointi, jonka avulla se haluaa näyttää esimerkkiä ja pienentää omia energiakustannuksiaan.
”Olemme maailman ensimmäinen täysin hiilidioksidivapaa maalivalmistaja, myös muun teollisuuden mittakaavassa tämä on merkittävä panostus. Investointipäätöksiä tehdessämme näimme, että tämä on meille kilpailuetu – yhä useampi maalien jälleenmyyjä ja myös maalien ostaja haluaa tehdä hiilineutraaleja valintoja, ja me tarjoamme nyt ainoana heille sellaisen vaihtoehdon”, toteaa GVK:n toimitusjohtaja Anssi Seppinen.
Investoinnin loppusumma lähentelee 300 000 euroa, mikä on noin 4-5 miljoonan euron liikevaihtoa pyörittävälle ja alle 20 henkeä työllistävälle yritykselle merkittävä satsaus.
Investointi maksaa takaisin itsensä 7-8 vuodessa nykyisellä sähkön hinnalla, koska GVK:n energiakulut ovat pienentyneet merkittävästi. Investointi on mahdollistanut myös hiilineutraalien tuotteiden valmistamisen.
”Totta kai halusimme, että investointi maksaa itsensä takaisin. Mutta lisäksi uskomme, että ostajia houkuttelee mahdollisuus pienentää hiilidioksidipäästöjä ja siitä aiheutuvia ongelmia käyttämällä hiilineutraaleja maaleja. Moni kaupan alan ketju panostaa tällä hetkellä merkittävästi vastuullisuuteen. Kauppa tekee isoimmat ympäristötekonsa siten, että se valitsee hyllyilleen myytäväksi hiilineutraaleja tuotteita”, Seppinen muistuttaa.
Merilämpö hyödyksi
GVK teki investointipäätökset ja ensimmäiset laitehankinnat vuoden 2021 lopussa ja pääsi rakennustöihin syksyllä 2022. Töiden aikana mereen asennettiin keruuputkisto lämpöpumpuille, jotka hyödyntävät merilämpöä ja kuljettavat putkistojen avulla sen tehtaalle. Rakennustyöt kestivät hiukan oletettua kauemmin.
”Merilämpö saatiin käyttöön marraskuussa, kun tehtaalla alkoi olla jo viileää. Tämän suora vaikutus oli se, että GVK:n osalta vapautui enemmän vesivoimasähköä muille sähkönkäyttäjille”, kertoo Seppinen.
Merilämmön lisäksi hyödynnetään aurinkopaneelien tuottamaa energiaa ja vesivoimasähköä, joiden tuottaman sähkön avulla merilämpöä pumpataan käyttöön.
”Päivisin varastoidaan aurinkosähköä ja öisin, alhaisen sähkönkäytön aikaan, varastoidaan vesivoimasähköä suuriin akustoihin, mikä mahdollistaa lämpöpumppujen käytön myöskin päivisin ilman, että se on pois muilta käyttäjiltä. Jos kaikki tekisivät näin, se olisi valtava muutos meidän energiainfrastruktuurissamme”, Seppinen jatkaa.
Kilpailuvalttina ympäristö
GVK uskoo, että tulevaisuudessa ympäristövastuu on yhä merkittävämpi kilpailutekijä sekä jälleenmyyjäketjuille että kuluttajille, niinpä se aikoo jatkaa työtään ympäristövaikutusten pienentämiseksi.
”Tällä hetkellä olemme maailman ainoa hiilidioksidivapaa maalitehdas ja lisäksi osa maaleistamme on hiilineutraaleja. Tuotteidemme hiilineutraalius ei perustu ostettuun kompensaatioon, vaan omalla energiantuotannollamme kompensoimme tuotteet ja kuljetukset. Pyrimme tekemään maalejamme mahdollisimman pitkälle uusiutuvista ja nimenomaan nopeasti uusiutuvista materiaaleista. Meillä on ideoita myös pakkauksiin niiden ympäristövaikutusten minimoimiseksi”, luettelee Seppinen.
GVK:n tontille mahtuisi aurinkopaneeleja enemmänkin, mutta todennäköisimpänä vaihtoehtona Seppinen pitää sitä, että se osallistuu Varsinais-Suomeen suunniteltujen aurinkovoimapuistojen rakentamiseen.
”Tuotantokapasiteettimme on Suomen kolmanneksi suurin ja pystymme tekemään reilusti yli 10 miljoonaa litraa maailma vuodessa. Nyt ja tulevaisuudessa kaikkien suomalaisten on mahdollista maalata talonsa hiilidioksidineutraalisti”, hän sanoo.