Tekstiijätteestä hyötykuituja tekstiiliteolllisuudelle
"Tekstiilien kiertotalouden eteen on tehty Suomessa hartiavoimin töitä ja Suomi onkin tekstiilien kierrätyksen veturimaa. Tänne on tultu ympäri Eurooppaa ottamaan mallia ja keräämään oppeja", sanoo LSJH:n toimitusjohtaja Jukka Heikkilä.
Uutiset

Avainlippu-merkki LSJH:n poistotekstiiliraaka-aineelle, jota päätyy tulevaisuudessa muotijättien tuotteisiin

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) kuluttajapoistotekstiilistä jalostamalle raaka-aineelle on myönnetty Avainlippu-merkki. Merkki voidaan myöntää tuotteelle, joka on valmistettu Suomessa ja jonka kotimaisuusasteen on oltava vähintään 50 prosenttia.

LSJH on viime vuodesta lähtien käsitellyt kotitalouksilta kerättyä poistotekstiiliä kierrätysraaka-aineeksi teollisen mittakaavan pilottilinjastollaan Paimion Green Field Hubissa. LSJH suunnittelee täyden mittakaavan poistotekstiilin jalostuslaitoksen rakentamista Turun Topinpuistoon. Poistotekstiilin jalostuslaitos mahdollistaa kotitalouksien tekstiilien kierrätyksen Suomessa.

– Tekstiilien kiertotalouden eteen on tehty Suomessa hartiavoimin töitä ja Suomi onkin tekstiilien kierrätyksen veturimaa. Tänne on tultu ympäri Eurooppaa ottamaan mallia ja keräämään oppeja. Poistotekstiiliraaka-aineelle myönnetty Avainlippu on yksi konkreettinen osoitus Suomessa tehtävän luotettavan ja vastuullisen kiertotaloustyön tuloksista, LSJH:n toimitusjohtaja Jukka Heikkilä toteaa.

Suomalaisten tekstiilijätteestä raaka-ainetta muotijättien tuotteisiin

LSJH:n jalostamaa materiaalia hyödynnetään muun muassa kemiallisissa, mekaanisissa ja termisissä kierrätysprosesseissa. Näitä ovat muun muassa puuvillan kemiallinen kierrätys, mekaanisesti valmistetut langat, kankaat ja kuitukankaat sekä termisesti valmistetut komposiitit.

– Kotimainen tuote on vastuullinen arvovalinta. Tarjoamalla yritykselle raaka-aineeksi Avainlippu-tuotetta, olemme osaltamme tukemassa muita suomalaisyrityksiä ja heidän vastuullisuustavoitteitaan, Heikkilä pohtii.

Yksi LSJH:n poistotekstiiliraaka-aineen suurimmista hyödyntäjistä on Infinited Fiber Company, joka tiedotti vastikään avaavansa Kemin Veitsiluotoon kaupallisen mittakaavan tehtaan. Yritys valmistaa LSJH:n sille toimittamasta raaka-aineesta kemiallisesti InfinnaTM-uusiokuitua, jota siltä ostavat käyttöönsä useat muotijätit, kuten Inditex, H&M ja Patagonia.

– Tavoitteemme on löytää kaikille materiaaleille jatkojalostajat ja sitä kautta parhaat kiertotalouden mukaiset ratkaisut. Etsimme jatkuvasti yhteistyökumppaneita, jotka ovat valmiita hyödyntämään tätä kotimaista raaka-ainetta omassa tuotannossaan, Heikkilä kertoo.

Yhteistyössä syntyy uutta kestävää liiketoimintaa

LSJH on jo aiemmin saanut Avainlippu-merkin suomalaisesta palvelusta. Yhtiöllä on lisäksi Yhteiskunnallinen Yritys -merkki osoituksena siitä, että se ratkoo liiketoiminnallaan yhteiskunnallisia ja ympäristöongelmia ja käyttää suurimman osan voitostaan yhteiskunnallisen tavoitteensa edistämiseen.

– Tavoitteemme on edistää alueellista ja valtakunnallista jätehuoltoa ja kiertotaloutta. Teemme kiertotalous- ja kehitysyhteistyötä muun muassa korkeakoulujen, tiedelaitosten, yritysten, kuntien ja muiden jätelaitosten kanssa. Yksi suurimmista tavoitteistamme tällä hetkellä on kierrättää kotitalouksien tekstiilit kotimaassa ja luoda Suomeen uutta tekstiililiiketoimintaa, Heikkilä toteaa.

Aiheeseen voi tutustua tästä.