Mika, Marko ja Pia Rosendahl edustavat nykyisin perinteikkään perheyrityksen kolmatta sukupolvea.
Hyvät yritykset, kaupallinen yhteistyö

85-vuotias Kunun Pyörä juhlii työn merkeissä

Sunnuntaina 22. lokakuuta 85 vuotta täyttävä Kunun Pyörän perheyritys toimii jo kolmannen sukupolven voimin. Gunnar ”Kunu” Rosendahlin vuonna 1938 perustaman yrityksen toimitusjohtajana on nykyisin pojanpoika Marko Rosendahl, mutta eläköitynyt Tino Rosendahl on edelleen myös mukana päivittäisessä toiminnassa.

– Tino tulee yhä joka päivä tarkistamaan, että me ollaan tultu töihin. Hän auttaa ja välillä vähän vielä opettaakin meitä, veljekset Marko ja varaosavastaava Mika Rosendahl nauravat.

Veljesten lisäkseen perheyrityksessä työskentelevät Markon vaimo Pia Rosendahl, ja myös heidän poikansa Santtu, joka on parhaillaan työssä korjaamopuolella.

– Kaikki me myymälän puolella teemme vähän samoja töitä, vaikka Pia tekeekin sen lisäksi kirjanpidolliset työt ja Mika käy välillä auttamassa huoltomiehiä.

Kunun Pyörän tarina alkoi polkupyöräliikkeenä ja muuttui sitten 1950-luvulla enemmän moottoripyöräliikkeeksi. Siitä yritys taidetaan tietyissä Turun piireissä edelleen parhaiten muistaa. Nykyisin pääosan myymälätilasta vievät kuitenkin aivan muunlaiset kulkupelit: mopot, mopoautot, skootterit, kevytmoottoripyörät ja mönkijät.

Suuren osan liikevaihdosta tekee myös monenmoisten pienkoneiden, kuten moottori- ja raivaussahojen, ruohonleikkureiden ja generaattorien sekä varaosien myynti.

Orikedolla sijaitsevan liikkeen takapiha pullistelee lokakuun lopulla myös moottoriveneitä trailereineen, sillä Kunun Pyörä on muun muassa Honda perämoottoreiden valtuutettu huoltokorjaamo.

– Työt ovat edelleen hieman sesonkiluonteisia eli näin syksyllä tulee veneitä ja mönkijöitä huoltoon. Keväällä on sitten taas enemmän mopohommaa ja pienkoneita. Tosin ennen sesongit erosivat paljon enemmän. Nykyisin syklit menevät tasaisemmin ympäri vuoden, Marko Rosendahl selittää.

Uutuutena tänä syksynä Kunun Pyörän valikoimiin tullut 2-sylinterinen V-koneellinen Aodes-traktorimönkijä on yllättävän mukava istuttava, toteavat Marko ja Pia Rosendahl. Uutta merkkiä löytyy 1000-kuutioiseen asti, ja myös lämpöhytillä.

Mikä myydään, se myös huolletaan

Vuonna 2010 Turun Yrittäjien Vuoden perheyrityksenä palkittu perinteikäs yritys työllistää oman perheen lisäksi korjaamon neljä asentajaa. Korjaamopuoli onkin yritykselle jo aivan yhtä tärkeä kuin myymälä. Se on vain korostunut haasteellisten viime vuosien aikana.

– Myynti on suhteellisesti pienentynyt, kun korjausliiketoiminta on samalla lisääntynyt. Asiakas ei osta uutta ruohonleikkuria niin kauan, kun vanha on korjattavissa. Mutta Kunun Pyörän vanha lupaushan onkin: Minkä myymme, sen myös huollamme, Rosendahl muistuttaa.

Hyvä palvelu on tuonut Kunun Pyörälle vuosien ja vuosikymmenten ajan uskollisia kanta-asiakkaita, heitäkin usein jo kolmannessa polvessa. Paljon on myös yritysasiakkaita, esimerkiksi huoltoliikkeitä, joiden koneita huolletaan ympäri vuoden.

– Pienkonepuoli on laajentunut entisestään. Olemme ottaneet pari uuttakin merkkiä valikoimiin. Se puoli on voimistunut meillä myös siksi, ettei pienkonehuoltajia varsinaisesti enää kouluteta missään. On tietysti merkkikohtaiset koulutukset, mutta peruskoulutusta ei enää ole. Se on pidemmän päälle huono asia, sillä onhan meillä Suomessa edelleen hirvittävä määrä polttomoottorillisia pienkoneita, vaikka akkulaitteet kovasti yleistyvätkin, Marko Rosendahl harmittelee.

Talo täynnä tarjouksia

Kunun Pyörä aikoo juhlia merkkivuottaan työn merkeissä. Syntymäpäivää seuraavan viikon ajan 23.- 27.10. talo tulee olemaan tarjouksia täynnä, Marko Rosendahl lupaa.

– Kaikki varastossa olevat ajoneuvot, koneet, laitteet, varusteet ja muut tavarat ovat koko viikon ajan 10-30 prosentin alennuksessa. Syntymäpäiväkampanja tulee näkymään myös näyttävästi somessa ja omilla kanavillamme.

Kunun Pyörä Oy
Polttolaitoksenkatu 9, 20380 Turku
(02) 2388 333
kununpyora@kununpyora.fi
www.kununpyora.fi
Aukioloajat
Ma 9-18, ti-pe 9-17, la suljettu