30 vuotta palvelevaa lähettitoimintaa - Action Lähetit Oy on sähköisen jakelun edelläkävijä
Hyvät yritykset, kaupallinen yhteistyö

30 vuotta palvelevaa lähettitoimintaa – Action Lähetit Oy on sähköisen jakelun edelläkävijä

Liedon Avantissa sijaitseva valoisa halli on tyhjä latauspisteitä ja yhtä pakettiautoa lukuun ottamatta. Kaikki Action Lähetit Oy:n autot ovat liikenteessä, jakamassa paketteja koteihin ja yrityksiin.

Näin on ollut jo 30 vuoden ajan. Action Lähetit Oy:n tarina alkaa 90-luvun laman kynnyksellä Rene Mattssonin perustettua oman lähettipalvelun varusmiespalveluksensa jälkeen.

Yritys sai vauhdikkaan lähdön, kun asiakkaaksi saatiin nuorelle miehelle jo kaksi entuudestaan tuttua toimijaa. Mutta jo muutaman kuukauden sisään toisen ison asiakkaan matka päättyi konkurssiin.

– Saimme onneksi kuitenkin jatkettua toimintaa konkurssipesän piikkiin, Mattsson muistelee.

Kehittyvä toimiala

Moni asia on 30 vuoden aikana muuttunut. Kun sähköpostia tai sähköistä tiedonsiirtoa ei ollut, toimitettiin esimerkiksi lehti-ilmoitusten paperisia koevedoksia ilmoitusmyyjiltä yrityksille lähetin avulla.

– Vastavuoroisesti sitten vietiin korjauksia takaisin painotaloille.

Tavarakuljetuksiin erikoistuneen Action Lähetit Oy:n kasvu alkoi vuonna 1998 solmitusta yhteistyösopimuksesta kansainvälisen kuljetusliike UPS:n kanssa.

– Aloitimme silloin kahdella Hiacella, Mattsson hymyilee. – Tällä hetkellä meillä on 15 autoa kansainvälisessä jakelutyössä joka päivä.

– On hyvä, ettei toimintamme lepää vain suhdanneherkän verkkokaupan varassa, sillä yli 60 prosenttia lähetyksistä menee yritysasiakkaille.

Ympäristöystävällistä jakelua

Vuonna 2020 Action Lähetit Oy:ssä tehtiin päätös ympäristöystävällisiin sähköautoihin siirtymisestä. Kolme ensimmäistä autoa otettiin käyttöön vuotta myöhemmin. Tulevana syksynä on luvassa vielä kuusi uutta täyssähköautoa.

– Kaikki Turun lähialueen kuljetuksemme, poislukien kuorma-autolla tehtävät kuljetukset, tehdään jatkossa täysin päästöittä, Mattsson sanoo.

Jo nyt paketteja on toimitettu 175 000 pelkällä sähkön voimalla. Uuden kaluston myötä määrä nousee vuositasolla yli 200 000 pakettiin. Puhtaiden kuljetusten takeena on Avantin toimipisteen katolla ja hallin eteläpäädyssä sijaitseva oma aurinkovoimala. Ostosähkökin on vihreää.

– Ympäristöystävällisyyttä lisää entisestään reititysten tarkka suunnittelu. Autot ajetaan täytenä mahdollisimman lyhyitä matkoja, jolloin säästetään luontoa, Mattsson sanoo.

Action Lähetit Oy on sähköautoillaan edelläkävijä. Jopa kansainvälisen kumppanin mittapuussa ne ovat ainutlaatuisia.

– Lähimmät taitavat olla Ruotsissa, Mattsson kehuu. – Helsingissä ei ole vielä ainoatakaan!

Perheyhtiö kuin iso perhe

Monelle nuorelle lähettipalvelu on ensimmäisiä oikeita työpaikkoja. Myös Action Lähetit Oy:ssä on usean tytön ja pojan työura saanut alkunsa.

Tällä hetkellä yrityksessä on palkkalistoilla noin 20 henkeä. Molemmat lapset ovat firmassa osakkaana ja Rene Mattssonin puoliso Elisa työskentelee toimitusjohtajana.

Perheyhtiössä toimitaan hyvin perhemäisesti. Elisa onkin saanut henkilökunnan parissa eräänlaisen äitihahmon roolin.

– Pyrimme siihen, että kun elämässä tulee murheita, niistä voi avoimesti tulla kertomaan. Yhdessä yritämme sitten keksiä niihin ratkaisuja.

Rehellisyys ja rehellinen tekeminen ohjaavat toimintaa. Asioista puhutaan suoraan ja avoimesti ja asiakkaille annetut lupaukset pyritään lunastamaan.

– Meillä on koossa tosi hyvä tiimi. Vaikka lapsemme katselevat maailmaa vielä muualla, koetamme henkilökunnan kanssa olla yhtä isoa perhettä.

Lajitteluterminaali / noutopiste:
Ahtonkaari 1, LIETO
VIP-henkilökuljetukset
0400 844 344
viptaksi@actionlahetit.fi

Action taksit ja ryhmäkuljetukset
040 173 001
viptaksi@actionlahetit.fi

Logistiikka
0500 844 344
rene.mattsson@actionlahetit.fi

KURIIRI / ACTION PARK
center@actionlahetit.fi