Meyerin kirjakauppa Turku
Meyer päätyi monien vaiheiden jälkeen Turkuun, jossa hän uudisti suomalaista kirjakauppatoimintaa laajoilla kansainvälisillä kontakteillaan. Hän myös perusti kaupunkiin Suomen ensimmäisen lainakirjaston.
Uutiset

1800-luvulla eläneestä turkulaisesta kirjakauppias Friedrich Anton Meyerista kertova “Minun kirjapuotini” -esitys 28.10.–13.11.

Esityksen taustalla oleva Koneen Säätiön rahoittama Sanojen liike ja tiedon paikat -tutkimushanke tutkii 1800-luvun alun Suomen kirjallista kulttuuria. Turussa 1810–1820-luvuilla toiminut Meyerin kirjapuoti oli yksi Suomen varhaisista pysyvistä ja avoimista kirjakaupoista aikana, jolloin kotimainen kirja-ala oli vasta muotoutumassa. 

– Meyer on kiehtova ja osin arvoituksellinenkin hahmo, jonka elämänvaiheet tunnetaan vain rajallisesti. Hän syntyi nykyisen Saksan alueella juutalaisperheeseen, mutta päätyi monien vaiheiden jälkeen Turkuun, jossa hän uudisti suomalaista kirjakauppatoimintaa laajoilla kansainvälisillä kontakteillaan. Hän myös perusti kaupunkiin Suomen ensimmäisen lainakirjaston, kertoo Turun yliopiston tutkimushankkeen johtaja Heli Rantala.

Kirjakauppiaan hahmosta kokemukselliseksi esitykseksi

Minun kirjapuotini -esityksen taiteellisessa tuotannossa konseptista, käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaavat Tehdas Teatterin johtaja Venla Luoma sekä monialainen nukketeatteriohjaaja Alma Rajala, jotka olivat keskeisissä rooleissa luomassa kesän 2021 palkittua Huoneiden kirja -kokemusta. Heille Meyer ja 1810-luvun kirjakauppa sekä yhteistyö tutkijoiden kanssa ovat osoittautuneet uudenlaiseksi ja innostavaksi alueeksi.

– Meyerin hahmon kautta avautuu historian arvoituksellisuus, ja se mikä yhdistää tutkimusta ja teatterintekoa; kuvittelu, eläytyminen, aukkokohdat, yhteinen tietämättömyyden äärellä olo. Hyvässä roolihenkilössä on avoimia kysymyksiä, ja niitä Meyerissäkin toden totta on. Haluamme kutsua katsojat herkistymään kaupunkimme läpi häämöttävän menneisyyden äärelle ja jakaa sen innostuksen, joka meihin on tässä työssä syttynyt, sanovat Venla Luoma ja Alma Rajala.

Kirjakauppias Meyer

Esitys toteutetaan yhteistyössä Historian ja tulevaisuuden museon kanssa

Tulevassa museossa tullaan nostamaan esiin Turun ja turkulaisten historioita uusista ja yllättävistäkin näkökulmista, uusia esittämisen tapoja hyödyntäen. Minun kirjapuotini toimii kokeiluna ja pilottina sille, miten yliopistossa tehdyn historiantutkimuksen tuotokset voidaan tuoda yleisön koettaviksi taiteellisen tuotannon keinoin. 

– Museotoiminnan näkökulmasta on keskeistä, että voimme tehdä historiasisältöjä saavutettaviksi erilaisille yleisöille. Kaikki eivät ole kiinnostuneet aineellisesta kulttuuriperinnöstä ja esineistä, eivätkä välttämättä lue näyttelytekstejä. Haluamme kokeilla, miten kävijät suhtautuvat kokemukselliseen historian esittämiseen ja mitä tunteita ja muistijälkiä se heissä herättää, sanoo Historian ja tulevaisuuden museo -hankkeen hankepäällikkö Joanna Kurth.

Kokemuksellinen kurkistus kutsuu avaamaan kirjan kannen ja uppoutumaan kevyiden vihjeiden avulla 200 vuoden takaiseen Turkuun, sen arkeen ja aika- ja etäisyyskäsitykseen, jossa joen yli kierretään yhden ainoan sillan kautta ja kirjatilausta odotetaan puoli vuotta. Kirjapuodissa tehty valinta johdattaa kunkin omalle henkilökohtaiselle vaellukselleen, jolloin esitys laajenee edelleen sekä fyysisessä tilassa että kuvittelun ja kokemuksen alueella. 

“Minun kirjapuotini” – Kokemuksellinen kurkistus F.A. Meyerin kirjakauppaan 1810-luvun Turussa

• Kristiinankatu 1C, Turku
• ti–su 28.10.–13.11.2022
• Esitykset ovat tunnin välein ti–pe klo 14–18 ja la–su klo 11–15.
• Yhteen esitykseen otetaan enintään 5 henkilöä kerrallaan.
• Näytökset ovat yleisölle maksuttomia, mutta niihin on etukäteisvaraus osoitteessa historianmuseo.fi. Ajanvaraus avautuu keskiviikkona 19. lokakuuta klo 10.
• Yhteistyössä: Historian ja tulevaisuuden museo -hanke, Sanojen liike ja tiedon paikat -tutkimushanke, Tehdasteatteri sekä Turun kaupunginkirjasto.

Esityksen taustalla oleva Koneen Säätiön rahoittama Sanojen liike ja tiedon paikat -tutkimushanke tutkii 1800-luvun alun Suomen kirjallista kulttuuria. Turussa 1810–1820-luvuilla toiminut Meyerin kirjapuoti oli yksi Suomen varhaisista pysyvistä ja avoimista kirjakaupoista aikana, jolloin kotimainen kirja-ala oli vasta muotoutumassa. 

Avoin luentosarja Turun pääkirjaston Studiossa
Tutkimushankkeen teemojen pohjalta Turun yliopiston tutkijat ovat koostaneet myös yleisölle avoimen luentosarjan. Lukutoukkia, kauppiaita ja kadonneita kirjoja – kirjakulttuuria 1800-luvun Suomessa -luentosarja tarkastelee painotuotteiden ja lukemisen merkitystä aikana, jolloin kirjakaupat olivat Suomessa vielä harvinaisuuksia.

Syyskuussa alkaneen luentosarjan kaksi viimeistä osaa kuullaan

• tiistaina 18.10. ja 25.10. kello 18–19.30
• Turun kaupunginkirjaston Studio, os. Linnankatu 2