Hanna Munter, toimitusjohtaja, Varsinais-Suomen Yrittäjät
Uutiset

Yli 1000 kunta- ja yrittäjävaikuttajaa kokoontuu Turkuun – elinvoimalupaukset tehty Varsinais-Suomessa lähes joka kunnassa

Suomalaiset kuntapäättäjät ja yrittäjävaikuttajat kokoontuvat tiistaina ja keskiviikkona Kunnallisjohdon seminaariin Turkuun.

Yli 1000 henkeä kokoontuu 14.–15.5. Turkuun Suomen Yrittäjien Kunnallisjohdon seminaariin. Mukana on kunnan- ja kaupunginjohtajia, kuntien ja maakuntaliittojen elinkeinoväkeä sekä yrittäjäjärjestön aktiiveja kaikilta toiminnan kolmelta portaalta.

– Kevääseen puhjennut Turku tarjoaa maan kuntaväelle hienot puitteet keskustella siitä, miten kunnat vastaavat elinvoimahaasteisiin. Tilaisuuden kattoteema on Suomi, mahdollisuuksien maa. Varsinais-Suomessa on lukuisia kasvun mahdollisuuksia ja iso määrä kuntia, joissa mahdollisuuksiin on myös tartuttu, Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter sanoo. 

Varsinais-Suomen kunnissa onkin esimerkiksi tehty kuluneella kuntavaalikaudella ennätysmäärä elinvoimalupauksia. Kunnista Naantali, Aura, Mynämäki, Marttila, Nousiainen, Pöytyä, Kemiönsaari, Oripää, Sauvo, Taivassalo, Somero, Loimaa, Kaarina ja Vehmaa ovat solmineet lupauksen viime tai kuluneena vuonna. Lisäksi Varsinais-Suomen liitto solmi viime vuonna Varsinais-Suomen Yrittäjien kanssa elinvoimalupauksen. Elinvoimalupaus on lisäksi kalkkiviivoilla tai valmistelussa Turussa, Maskussa, Liedossa, Paimiossa ja Raisiossa.

– On erittäin hienoa, että alueemme kunnissa on haluttu ilmaista tahto tehdä yhteistyötä yrittäjien kanssa kunnan elinvoiman kasvattamiseksi ja viety asioita yhdessä eteenpäin. Yrittäjien toiveena on, että kunnan päätöksillä poistetaan yrittäjyyden esteitä, ei luoda niitä. Sote-tehtävien siirtyminen hyvinvointialueille on antanut kunnille mahdollisuuden keskittyä tukemaan elinvoimaa paikallisen yrittäjyyden kautta, Munter toteaa.

Hänen mukaansa keskeistä on vuoropuhelu ja keskustelu alueen yrittäjyyden ja yritysten tilasta ja tarpeista. Tähän elinvoimalupaus luo hyvän pohjan.

– Elinvoimalupauksiin on kirjattu kunnan ja Yrittäjien paikallisyhdistysten yhteisiä tavoitteita, joilla kehitetään kunnan yrittäjämyönteisyyttä ja sen eri lohkoja. Konkreettisesta yhteistyöstä on mutkattomampaa keskustella, kun tahto- ja tilannekuva kunnan ja paikallisten yrittäjien välillä on yhteinen. Kunnallisjohdon seminaari Turussa tarjoaa näille keskusteluille erinomaisen tilaisuuden, Munter sanoo.

Kunnallisjohdon seminaarissa käydään keskustelua ajankohtaisista teemoista ja kuullaan huippualustajia verkostoitumista unohtamatta. Tiistaina seminaarissa Logomossa julkaistaan Yrittäjien Kuntabarometrin tulokset. Kuntabarometrissa Taloustutkimus kysyi Suomen Yrittäjien toimeksiannosta yrittäjiltä mielipiteitä yrityksen kotikunnan toiminnasta. Barometri julkaistaan kahden vuoden välein.

– Kuntabarometrin tulokset ovat työkalua kehittää kunnan ja yrittäjien yhteistyötä. Odotamme jälleen menestystä Varsinais-Suomeen, sillä alueella on tehty määrätietoista yhteistyötä kuntien ja pk-yrittäjien yhteistyön kehittämiseksi ja kunnissa ymmärretään pk-yrittäjien merkitys. Tästä elinvoimalupaukset ovat yksi konkreettinen esimerkki, Munter toteaa.