Kauppakamarit selvittivät työmarkkinauudistusten vaikutuksia Jere Satamo
Uutiset

Työmarkkinauudistusten vaikutusta investointeihin selviteltiin Varsinais-Suomessa

Kauppakamarien toukokuun kyselyyn vastanneista yrityksistä lähes 40 prosenttia kertoo, että hallituksen työmarkkinauudistukset lisäävät niiden investointihalukkuutta joko merkittävästi tai jonkin verran. Noin puolet vastanneista yrityksistä arvelee, ettei uudistuksilla ole vaikutusta, ja vain 5,7 prosenttia arvelee uudistusten vaikutusten vähentävän investointihalukkuutta.

Kauppakamarien kysely tehtiin 6.–8.5. ja siihen vastasi lähes 1900 erikokoista ja eri toimialojen yritystä ympäri Suomen. Turun kauppakamarin jäsenistä kyselyyn vastasi 155.

”Varsinais-Suomen alueellakin investointihalukuutta oli kyselyssä merkittävästi tai jonkin verran noin 35 prosentilla vastanneista”, sanoo Turun kauppakamarin toimitusjohtaja Kaisa Leiwo.  ”Työmarkkinauudistukset ovat yksi sykäys, mutta lisäksi tarvitaan ennakoitavaa toimintaympäristöä, sujuvaa ja nopeaa hankkeiden luvitusta sekä osaavan työvoiman saatavuuden turvaamista. Tarvitsemme myös puhdasta ja kohtuuhintaista energiaa ja toimivia rahoitusmarkkinoita ollaksemme houkutteleva investointikohde”, Leiwo jatkaa. 

”Osa näistä asioista on meidän omissa käsissämme, mutta muun muassa Euroopan Unionin kehitys vaikuttaa niihin. Tulevat Eurooppa-vaalit ovatkin erityisen tärkeät myös elinvoiman ja investointien näkökulmasta.”

Työmarkkinauudistuksilla tarkoitetaan paikallisen sopimisen edistämistä, poliittisten lakkojen rajoittamista, ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastusta ja sosiaaliturvan kannustinloukkujen purkamista.

”Muutosten positiiviset vaikutukset näkyvät taloustilanteessa tulevina vuosina. Yritykset reagoivat, kun lakimuutokset tulevat voimaan ja niiden vaikutukset näkyvät yrityksille käytännössä”, Keskuskauppakamarin Juho Romakkaniemi sanoo.

”Työmarkkinauudistukset ovat juuri sellaisia signaaleja, joita yritykset nyt kaipaavat, jotta niiden luottamus tulevaan kasvaa ja ne uskaltavat investoida ja palkata uusia työntekijöitä. Nämä uudistukset luovat vakautta ja sitä myötä yritysten luottamusta eli hyvinvointia koko Suomelle”, Romakkaniemi toteaa.

Kauppakamarien kysely tehtiin 6.-8.5.2024 ja siihen vastasi 1882 yritystä eri toimialoilta eri puolilta Suomea. Varsinais-Suomesta kyselyyn vastasi 155 Turun kauppakamarin jäsentä. Kyselyn aineisto on kerätty sähköpostitse kauppakamarien jäsenyrityksiltä. Kyselyyn on voinut vastata yhden kerran jäsenyritystä kohden.