Duunitorin datasta selviää, että työnhakijat ovat olleet poikkeuksellisen aktiivisia tammikuussa. Ennusteen mukaan tänään on vuoden suosituin työnhakupäivä. Tänä vuonna alkuvuoden työnhakuaktiivisuutta selittävät muun muassa synkentyneet työllisyysluvut.
Uusi vuosi tarkoittaa monelle uusia alkuja työrintamalla. Vuoden ensimmäisiin kuukausiin tyypillisesti ajoittuva työnhakuinto näkyy myös Duunitorin datassa. 1.–29.1.2025 Duunitorilla tehtiin lähes 21 miljoonaa työpaikkahakua, mikä on noin 55 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.
Työpaikkailmoituksista siirryttiin 1.–29.1.2025 eteenpäin noin 1,3 miljoonaa kertaa, mikä on noin 60 prosenttia viime vuotta enemmän. Työpaikkailmoituksesta eteenpäin siirtyminen tarkoittaa Duunitorin ilmoituksessa olevan Hae työpaikkaa -linkin tai muiden linkkien klikkausta.
Luvut näyttävät siltä, että työnhakuennätykset tulevat rikkoutumaan tänä vuonna. Duunitorin ennusteen mukaan alkuvuoden työnhakubuumi huipentuu tänään: datan perusteella näyttää siltä, että vuoden suosituin työnhakupäivä on tänä vuonna maanantai 3.2.2025.
Tämän vuoden poikkeuksellisen kova työnhakuryntäys selittyy Duunitorin rekrytointipalvelu- ja viestintäpäällikkö Lotta Viljamaan mukaan synkentyneillä työllisyysluvuilla.
”Viime kuukausien ikävät uutiset muutosneuvotteluista ja irtisanomisista näkyvät luonnollisesti työnhakijoiden aikaisempaakin suurempana aktiivisuutena.”
Näin suomalaiset etsivät töitä vuonna 2024
- Työpaikkailmoituksista siirryttiin eteenpäin ennätykselliset 6,1 miljoonaa kertaa. Tämä oli huomattavasti enemmän kuin edellisvuonna.
- Suosituimmat työnhakukuukaudet olivat tammikuu, helmikuu ja maaliskuu.
- Hiljaisimmat työnhakukuukaudet olivat toukokuu, kesäkuu ja heinäkuu.
Kesätyöhaut ja tarve uusille tuulille selittävät alkuvuoden työnhakubuumia
Kovin työnhakupiikki ajoittuu vuodesta toiseen vuoden ensimmäisiin kuukausiin. Kesälomien jälkeen nähdään tyypillisesti toinen piikki, joskaan ei yhtä suuri kuin alkuvuonna. Vuoden vilkkain työnhakupäivä on viimeisimpinä vuosina useimmiten ajoittunut tammi–helmikuun vaihteen maanantaihin.
Lotta Viljamaan mukaan syitä alkuvuoden työnhakuinnolle on monia.
”Työnhaun ja rekrytoinnin vilkkaimmat ajat asettuvat tyypillisesti yleisten lomakausien jälkeisiin viikkoihin. Lomalla moni työpaikan vaihtoa jo pidempään harkinnut saa etäisyyttä arkeensa ja ehtii pohtia uratoiveitaan, ja toisaalta loman jälkeen työnhakuun on luontevaa lähteä ladatuilla akuilla.”
Toinen syy tammi–helmikuussa näkyvälle työnhakupiikille on Viljamaan mukaan kesätyönhakukausi, joka on vuoden ensimmäisinä kuukausina huipussaan. Vaikka osa työnantajista aloittaa kesätyörekrytoinnit jo marraskuussa, valtaosa kesätyöhauista ajoittuu alkuvuoteen.
Miten erottua isosta hakijajoukosta? Asiantuntijan vinkit työnhakijalle
Kun työnhakijoita on liikkeellä poikkeuksellisen paljon, voi hakijamassasta erottautuminen tuntua työnhakijalle hankalalta. Duunitorin Lotta Viljamaa antaa vinkit työnhakijalle.
- Tiedä, mitä haet. Huolella tehty taustatyö auttaa tekemään paremman työhakemuksen. Työpaikkailmoituksen lisäksi lue huolella läpi työnantajan verkkosivut, tutustu somekanaviin ja kysy tarvittaessa lisätietoja rekrytoinnin yhteyshenkilöltä. Mitä enemmän tiedät työnantajan tarpeesta, sitä helpompaa sinun on kertoa hakemuksellasi, miten sinä voit täyttää tuon tarpeen.
- Tuo olennaisin osaaminen selkeästi esille. Mieti, mikä sinun osaamisessasi on työnantajalle tärkeää, ja keskity hakemuksessasi kertomaan siitä konkreettisten esimerkkien avulla.
- Räätälöi hakemuksesi. Työhakemuksissa laatu korvaa määrän. Räätälöi jokainen hakemus huolellisesti niin, että se vastaa työnantajan ilmoitukseen ja tarpeeseen. Myös CV kannattaa räätälöidä.
- Muista hyödyntää verkostojasi. Työnhakusivuilla ilmoitettujen paikkojen lisäksi kannattaa kertoa verkostossaan, että hakee töitä. Näin voi löytää työmahdollisuuksia, jotka eivät ole avoimessa haussa.
Älä lannistu. Yhtä ilmoitettua työpaikkaa saattaa hakea monta kymmentä tai jopa sata muuta hakijaa. Tällaisessa tilanteessa on hyvä muistaa, että monta pätevää hakijaa jää kyseisessä haussa ilman paikkaa. Sopiva työ voi kuitenkin löytyä jo seuraavalla kerralla – sinnikkyys siis kannattaa.