Pyörätalli: Stella Aaltonen esittelee Kuva Oona Uusitalo.
Uutiset

Siirrettävä pyörätalli aukesi Kupittaalle 20.6.2023

Tiistaina 20.6.2023 Turkuun Kupittaan kaupunginosaan avautui uusi siirrettävä pyörätalli, joka tulee mahdollistamaan pyörien säilytyksen lisäksi muun muassa sähkölatauksen ja pyörän huollon. Pyörätallin seinille on toteutettu sähköpyöräilyaiheinen taideteos.

Turku on mukana sähkölatausta edistävässä USER-CHI-hankkeessa, jonka osana toteutetaan siirrettävä pyörätalli, jossa voi ladata kevyitä sähköisiä kulkuneuvoja.

Pyörätallillinen palveluita ja taidetta

Pyörätalliin mahtuu noin 40 pyörää ja siellä on tilaa esimerkiksi kuormapyörien pysäköinnille sekä polkupyörän huoltamiselle huoltopisteellä. Syksyllä 2023 talliin sijoitetaan USER-CHI-hankkeessa valmistettu INSOC-latauslaite, joka mahdollistaa kevyiden kulkuneuvojen lataamisen tallissa. Tallin katolle asennetaan aurinkopaneelit, joiden ansiosta pyörätalli tulee olemaan energiapositiivinen. Tallin tarjoamat palvelut ovat maksuttomia ja kaikkien käytettävissä.

– Siirrettävä pyörätalli mahdollistaa erilaisten palveluiden ketterän kehittämisen yhdessä käyttäjien kanssa. Pyörätallin palvelut täydentyvät vielä tulevina kuukausina mm. infotaululla, laskureilla, aurinkopaneeleilla sekä sähköpyörien latausmahdollisuudella. Testaamme tallissa erilaisia palveluita ja saamamme palautteen pohjalta kehitämme näitä jatkossa eteenpäin, kertoo hankepäällikkö Stella Aaltonen.

Pyörätallin kahta ulkoseinää koristaa taitelija Heidi Vuorion teos Watt is Love. Teos valittiin alkuvuonna yleisö- ja raatiäänestyksellä idea- ja toteutuskilpailuun osallistuneiden ehdotusten joukosta. Teoksen teemana on sähköpyöräily. Maalauksessa seikkailevat jatkojohtoa muistuttavat virtaheput. Jatkojohto on arkinen esine, jonka funktio on sama kuin tulevalla tallillakin, mahdollistaa useamman sähkölaitteen virransaanti yhdestä ja samasta paikasta.

Pyörätalli toteutetaan osana USER-CHI-hanketta

Turku on mukana kansainvälisessä USER-CHI-hankkeessa, jonka tavoitteena on kehittää sähköisten kulkuneuvojen latauspalveluja, edistää latausjärjestelmien yhteen toimivuutta, selvittää kuluttajien mieltymyksiä ja asenteita, markkinoida sähköistä liikkumista sekä vahvistaa kaupunkien asemaa kestävän liikkumisen saralla. Hanketta rahoittaa EU:n Horisontti 2020 –ohjelma vuosina 2020–2024.