40 vuotta ruiskuvalumuottien ja muovituotteiden valmistusta Suomessa
Hyvät yritykset, kaupallinen yhteistyö

Scaletec Oy: 40 vuotta ruiskuvalumuottien ja muovituotteiden valmistusta Suomessa

Yleensä muotteja ja muoviosia tuodaan Kaukoidästä, mutta nyt niiden saatavuus ja logistiikkakustannukset ovat muuttuneet epävarmoiksi. Kotimainen Scaletec Oy on toiminut Varsinais-Suomessa jo 40 vuotta räätälöityjen ruiskuvalumuottien ja muovituotteiden valmistajana.

Toimitusjohtaja Marko Heinonen korostaa, että 95 prosenttia heidän tuotannostaan menee tällä hetkellä kotimaisille asiakkaille.

– Kotimaisuus on ehdoton kilpailuvalttimme. Valmistamme pääasiassa ruiskuvalumuotteja ja niillä tuotettuja muoviosia ja -tuotteita täällä Turussa. Asiakkaillemme toimitusvarmuus ja laatu ovat ehdottoman tärkeitä. Myös materiaalitoimittajamme ovat kotimaisia maahantuojia.

Scaletecilla on ISO 9001 -sertifikaatti. Se on vuosittain auditoitava ja 3 vuoden välein uusittava johtamisjärjestelmä, joka ohjaa yrityksen toimintaa, kehittämistä ja sen laadukkuutta sertifikaatin tarkoittamalla tavalla. Se on myös asiakkaiden etu.

– Maailman muuttuessa laitteiden, materiaalien ja toimintatapojen täytyy olla kilpailukykyiset, ja on pysyttävä kilpailijoiden edellä. Myös ympäristötekijät ovat meille tärkeitä, Heinonen selvittää.

Ympäristöä pyritään säästämään kaikin tavoin. Materiaaleja säästetään, hukkaa vähennetään ja kierrätetään tehokkaasti esimerkiksi käyttämällä murskattua rouhetta uudelleen. Uutta on puukomposiittien käyttö muoviseoksissa.

– Toteutimme tällä seoksella Arvo Piiroinen Oy:n kanssa Olympiastadionin penkit, joita on 36 200 kappaletta. Yhden penkin istuimessa on 13 osaa, joihin käytimme kuutta erilaista muottia. Niillä istuinsäleet valettiin, Heinonen muistelee suurprojektia. Se kesti 9 kuukautta.

Historiansa aikana Scaletec on valmistanut 1500 erilaista muottia ja 500–600 niistä on edelleen käytössä. Uusia tehdään koko ajan noin 50 kappaleen vuosivauhtia, eikä kahta samanlaista muottia ole.

Kun asiakas haluaa sopivan muotin jonkin tuotteen valmistukseen, suunnitellaan se toiveiden mukaisesti ja päätetään valmistusmenetelmästä. Ruiskuvalu-menetelmällä tuotteen hintaan voidaan vaikuttaa monin eri tavoin.

– Valmistamme asiakkaalle muotin, tuotteen prototyypin ja pienen koesarjan ennen varsinaista tuotantoa, jonka toteutamme 100 000 kappaleeseen saakka todella kilpailukykyiseen hintaan.

Muoteilla tehtävän muovituotteen koko voi olla muutamasta grammasta 1,5 kiloon. Asiakkaalle prosessi kestää normaalisti vain 1–2 kuukautta.

Scaletecilla on muottien valmistukseen 10 työstökonetta, joiden lisäksi vielä 10 ruiskuvalukonetta muovituotteiden valmistukseen. Työntekijöitä on 20 ja pientä kasvua on ollut. Yksi muutostoive Marko Heinosella on päättäjille:

– Työntekijöiden palkoissa on liikaa välillisiä kuluja. Heille ei jää hyvistäkään palkoista käteen juuri mitään.

Scaletec

Ravurinkatu 21 a, 20380 TURKU

Puh. 010 439 4080

scaletec@scaletec.fi

scaletec.fi