Poikkeuksellinen liiketoiminta ja kasvu toivat Vuoden Yrittäjä -palkinnon somerolaiselle Hava Oy:lle
Hyvät yritykset, kaupallinen yhteistyö

Poikkeuksellinen liiketoiminta ja kasvu toivat Vuoden Yrittäjä -palkinnon Hava Oy:lle, kyljessään hurjasti kasvanut Havamodules-konsepti

Somerolainen Hava Oy on tunnettu talotekniikan ja automaatioalan yritys, joka toimii myös Turun ja Etelä-Suomen alueilla. Vuonna 2011 perustettu yhtiö sai vuosi sitten kylkeensä Havamodules-nimisen palvelukonseptin, jonka liikeideana on valmistaa autopesuhalleja sarjatuotantona ja käyttöönottovalmiina.

Ville Karjalaisella (DI) on 15 vuoden kokemus moduulirakennustekniikasta. Hän vetää Havamodules-konseptia, jossa kasvunäkymät ovat hurjat. Kun lokakuussa 2021 yritys teki ensimmäisen autopesuhallinsa, on niitä tähän mennessä tehty jo 10, ja ensi vuodelle tilauskannassa on 10–15 uutta. Samalla Hava Oy:n liikevaihto lähes tuplaantui vuoden 2020 1,5 miljoonasta vuoden 2021 2,8 miljoonaan euroon. Tämä vuonna liikevaihto tulee ylittämään jo 4 miljoonaa euroa.

– Metallirunkoiset Havamodules-autopesuhallit tehdään tehtaalla betoniperustuksineen moduuleiksi, mikä on aivan uutta. Pesukoneenkin asennetaan valmiiksi jo tehtaalla, Karjalainen kertoo.

Nopeimmillaan autopesulan viimeistely tontilla saadaan tehtyä parissa viikossa. Hava Oy voi toteuttaa pesuhallin myös kokonaisvastuurakentamisena eli KVR-urakkana.

– Voimme tehdä urakan kokonaisvastuullisesti suunnittelusta lupien hakuun, työnjohtoon, maanrakennukseen ja sähköurakointiin saakka, mihin meillä on S1-sähköpätevyys, Marko Toivonen lisää.

Nyt kysyntä on kovaa, joten Hava Oy on ostamassa nykyisiä Salon tuotantotilojaan omaksi. Sitten Havamodules-autopesuloita voidaan tuottaa kerralla kymmenenkin kappaletta. Talotekniikan puolella asiakkaina ovat pääsääntöisesti rakennusliikkeet. Yritys tekee myös energiaremontteja isompiin kiinteistöihin.

– Havan monipuolisiin palveluihin kuuluvat myös sähkö- ja automaatiourakoinnit, Marko Toivonen toteaa ja tarkentaa, että sähkö- ja automaatiopalvelua tuottaa oma yhtiö, mistä Hava Oy omistaa vajaan 50 prosenttia.

Havan ja Havamodulesin toimintaa vahvistaa kolmas yrittäjä Tommi Raitisto, jonka vastuulla on yrityksen tehtaan logistiikka sekä valmiiden pesulamoduulien kuljetuksen ja asennuksen organisointi. Raitistolla on moduulirakentamisesta ja sen logistiikasta yli 15 vuoden kokemus.

– Haluamme toimia niin, että asiakkaillemme kaikki projekteihin liittyvät työt alusta loppuun saakka hoituvat kauttamme mahdollisimman helposti ja sujuvasti. Siksi toteutamme kokonaisvaltaisia ratkaisuja huolto- ja ylläpitopalveluineen, Ville Karjalainen ja Marko Toivonen perustelevat.

Someron Vuoden Yrittäjä 2022 -palkinto on taatusti ansaittu.


Hava Oy – Havamodules
Sahatie 12, 25110 Kruusila

Marko Toivonen (Talotekniikka)
p. 040 414 9920
myynti@hava.fi
hava.fi

Ville Karjalainen (Havamodules)
p. 050 551 8850
ville.karjalainen@hava.fi
havamodules.fi