Jutta Wiren. Kuvaaja: Inkeri Sundberg
Uutiset

Omistajanvaihdos on varteenotettava polku yrittäjäksi

Yrittäjäksi halajavan ei aina itse kannata perustaa omaa yritystä. Omistajanvaihdos on kätevä tapa päästä yrittämiseen kiinni, sanoo Varsinais-Suomen Yrittäjien elinkeinoasioiden päällikkö Jutta Wirén.

Suomessa riittää elinkelpoisia yrityksiä, joilta puuttuu jatkaja yrittäjän jostain syystä luopuessa yritystoiminnastaan. Siihen nähden omistajanvaihdosta ei hyödynnetä läheskään niin usein kuin voisi.

– Pyrimme yrittäjyyskasvatuksessa eri oppilaitoksissa muistuttamaan tästä varteenotettavasta vaihtoehdosta ryhtyä yrittäjäksi.

Asemansa vakiinnuttaneen yrityksen hankkimisessa on etuja. Asiakaskunta ja kassavirta ovat valmiina, joten toimintaa pääsee jatkamaan välittömästi ilman uuden yrityksen alkukankeutta.

Yritystä voi myös heti ryhtyä kehittämään oman mielensä ja vahvuuksiensa mukaan. Finnveran tilaston mukaan jopa 30 prosenttia omistajaa vaihtaneista yrityksistä muuttuu kasvuyritykseksi.

– On selvää, että kun omistaja vaihtuu, yritykseen tulee uutta draivia, Wirén kiteyttää.

Konttiyrittäjäksi oston kautta

Haler-Palveluiden Hannu Havilalle oli itsestään selvää ryhtyä yrittäjäksi omistajanvaihdoksen kautta. Myyntitöitä aiemmin tehnyt ja TE-keskuksen yritysneuvojana toiminut Havila osti veljensä Heikki Havilan kanssa vuonna 2017 kontteja myyvän yrityksen ja on vuodesta 2018 toiminut päätoimisena yrittäjänä.

Sitä ennen veljekset olivat hankkineet kaksi muutakin yritystä, edelleen toiminnassa olevan siivousalan tarvikkeita tuottavan Visellan ja koronaan sittemmin kompastuneen turvallisuusalan yrityksen.

– Kyllä yrittäminen oli meillä kauan tavoite ja nimenomaan oston kautta, Havila avaa syitään yritysostoille. – Edelleenkin seuraan säännöllisesti eläköityviltä yrittäjiltä myyntiin tulevia yrityksiä.

Aiempaa kokemusta konteista Havilalla ei ollut. Kun tarpeeksi hyvä yritys löytyi, tilaisuuteen oli tartuttava.

– Kokemattomuus ei huolestuttanut, sillä omistajanvaihdoksessa on erinomainen tilaisuus oppia vanhalta yrittäjältä, Havila sanoo.

Uranvaihto omistajanvaihdoksen kautta ei Jutta Wirénin kokemuksen mukaan ole täysin tavatonta. Usein ostajalla on kuitenkin aiempaa kokemusta alalta esimerkiksi perheyrityksen kautta.

– Kaikilla ei ole välttämättä edes pitkälle jäsentynyttä ajatusta siitä, mitä he ovat etsimässä, mutta löytävät selatessaan myytäviä yrityksiä jonkinlaisen kutsumuksen, Wirén sanoo.

Tavallisimmin yritys ostetaan kuitenkin laajentumis- tai kasvumielessä tai yrityksen osaamisen vahvistamiseksi. Se on usein kannattavampaa kuin uusien työntekijöiden rekrytointi ja heidän kouluttaminen erityisalalle.

Hannu Havila ja Heikki Havila.

Eläköityminen tavallisin syy luopumiseen

Tyypillisesti omistajanvaihdoksia tapahtuu yrittäjän ikääntyessä.

– Myyntiä harkitsevien kannattaa muistaa, että yritystä pitää jatkuvasti kehittää, jotta siitä aikanaan saisi kelpo hinnan. Se tarkoittaa esimerkiksi aktiivista tuotteiden ja palveluiden markkinointia ja myynnistä huolehtimista, Wirén sanoo.

Ne, jotka pitävät yritystään osana eläketurvaansa, panostavat usein myyntikunnon ylläpitämiseen. Aika usein yritystoiminta alkaa kuitenkin hiipua, kun yrittäjälle kertyy ikää.

Eläköityminen ei kuitenkaan ole ainoa syy yrityksen myymiselle. Suhdannekehitys ja taloustilanne voivat myös viedä puhdin yrittämisestä, aivan kuten äkillinen sairastuminen tai perhetilanteen muuttuminen.

– Joskus käy myös niin iloisesti, että yrityksestä tehdään ostotarjous vähän yllättäenkin.

Omistajanvaihdospalvelu neuvoo ostajia ja myyjiä

Kaikille maakunnan yrityksille suunnattu maksuton Varsinais-Suomen Yrittäjien Omistajanvaihdospalvelu kokoaa yhteen maakunnan johtavat asiantuntijat muun muassa arvonmäärityksen, verotuksen, rahoituksen ja juridiikan saralta. Palvelu pyrkii varmistamaan yritystoiminnan jatkuvuuden maakunnassa ja sitä kautta edistää työllisyyttä ja alueen elinvoimaisuutta.

Omistajanvaihdospalvelu tarjoaa:

  • luottamukselliset keskustelut ja eri vaihtoehtojen läpikäynnin
  • alkuvaiheen maksutonta neuvontaa
  • yhteydet laajaan kumppaniverkostoon
  • info- ja verkostoitumistilaisuuksia.

Mietitkö yrityksestä luopumista tai harkitsetko laajentamista yritysoston kautta? Ota yhteyttä…