Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen. Kuva: Kuntaliitto
Uutiset

Minna Karhunen: Vaalitulos ennakoi kunnille väljyyttä tehtävien järjestämiseen

Eduskuntavaalien tulos ja sitä seuraavat hallitusneuvottelut vaikuttavat suoraan kuntakenttään sekä kuntien ja kaupunkien edellytyksiin huolehtia asukkaidensa hyvinvoinnista ja alueen elinvoimasta. Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhusen mukaan eilisiltainen äänestystulos ennakoi useiden kunnille ja kaupungeille tärkeiden teemojen etenemistä.

– Suurimmaksi puolueeksi nousseen kokoomuksen vaaliohjelmassa, kuten myös Kuntaliiton ja kuntien tavoitteina, on kuntien normiohjauksen keventäminen sekä erilaisten kokeilujen mahdollistaminen. Hallitusneuvotteluista on tulossa kuntien kannalta hyvin tärkeät, Minna Karhunen toteaa.

Kuntakenttä on historiansa suurimpien uudistusten äärellä, kun sote- ja pelastusalan palvelut siirtyivät hyvinvointialueiden järjestettäväksi, ja elinvoiman kannalta tärkeät TE-palvelut siirtyvät vuoden 2025 alussa kuntien tehtäviksi.

– Tällä hetkellä kunnat kokevat, ettei valtio luota niihin. Suomi tarvitsee seuraavalla hallituskaudella kuntapolitiikkaa, joka perustuu kuntien ja valtion väliseen luottamukseen ja avoimeen vuoropuheluun, Minna Karhunen sanoo.

– Seuraavalla hallituskaudella on etsittävä ripeitä mutta pitkälläkin aikavälillä viisaita ratkaisuja tukea kuntien itsenäisempää työtä kestävyyden ja elinvoiman hyväksi. Myös kaupunkien roolia kasvun vetureina tulisi vahvistaa.