Romunkeräys on vaivaton tapa päästä eroon ylimääräisestä rojusta saaristossa
Uutiset

M/S Roope kerää romua Paraisten ja Kemiönsaaren saaristossa 1.–4.7.2024

Lounais-Suomen jätehuollon (LSJH) ja Pidä Saaristo Siistinä ry:n Saariston romunkeräys suuntaa tänä vuonna Paraisten ja Kemiönsaaren saaristoon. 1.4.7. kiertävään romunkeräykseen otetaan maksutta vastaan kotitalouksien vaarallisia jätteitä, sähkölaitteita ja metalliromua. Keräykseen voi myös tuoda rakennus- ja siivousjätettä maksua vastaan LSJH:n suursäkkiin pakattuna.

Onko vintille, latoon tai navettaan kertynyt romua? Saariston asukkaiden ja mökkeilijöiden romua ja vaarallisia jätteitä on kerätty Lounais-Suomessa jo yli 20 vuoden ajan.Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) ja Pidä Saaristo Siistinä ry:n (PSS ry) yhteinen Saariston romunkeräys kiertää jälleen perinteisesti heinäkuun alussa.

– Asukkaat ovat voineet toivoa keräyspaikkoja, ja tänä vuonna M/S Roope suuntaa Paraisten ja Kemiönsaaren saaristoon. Nyt onkin oiva tilaisuus alkaa kerätä keräykseen tuotavia jätteitä. Viimeisen kolmen vuoden aikana saaristosta onkin kerätty romua 154 503 kiloa, kertoo LSJH:n palveluasiantuntija Janne Penttinen.  

Romunkeräys on vaivaton tapa päästä eroon ylimääräisestä rojusta saaristossa

Keräyksessä otetaan maksutta vastaan kotitalouksien vaarallisia jätteitä, sähkölaitteita, metalliromua ja romuajoneuvoja. Rakentamisen ja remontoinnin jätteet sekä muut suurikokoiset jätteet vastaanotetaan LSJH:n suursäkkeihin (1 m³) pakattuina.

Suursäkkejä on mahdollista ostaa 89 euron kappalehintaan LSJH:n lajitteluasemilta toukokuusta aina keräyksen alkamiseen asti ja keräyksen aikana huoltoalus M/S Roopelta.

 – Siivous- ja rakennusjätteet, kuten vaikkapa pehmustetut huonekalut, puujätteet, muovit, styrox, kipsilevyt, kaakelit ja muut sekalaiset roinat otetaan vastaan vain LSJH:lta ostettuun suursäkkiin pakattuna. Suursäkin hinta sisältää jätteen kuljetus- ja käsittelymaksun.  Suursäkki on vaivaton tapa päästä eroon ylimääräisestä suurikokoisesta romusta saaristossa, sillä LSJH kuljettaa raksasäkit edelleen Turkuun lajiteltavaksi ja käsiteltäväksi, Penttinen vinkkaa.

Turvallisuussyistä aluksella ei voida ottaa vastaan kaasupulloja, hätäraketteja, -soihtuja tai -savuja, räjähteitä eikä asbestia sisältävää jätettä. Käsisammuttimet otetaan vastaan vain tyhjinä ja paineettomina. 

Ajoneuvot, kuten autot, mopot tai maatalouskoneet sekä alumiini-/metalliveneet otetaan vastaan vain ennakkoilmoituksella ja ilman nesteitä. Romuajoneuvoista on poistettava ylimääräiset jätteet ennen keräykseen toimitusta. Ennakkoilmoitus on tehtävä LSJH:n asiakaspalveluun 14.6.2024 mennessä.

– On tärkeä muistaa, että mitä vain saariston romunkeräykseen tuokin, jätteen tuoneen henkilön on itse oltava paikalla huoltoaluksen pysähdyspaikalla. Jätteen jättäminen valvomatta keräyspaikalle on kiellettyä, Penttinen muistuttaa.

Katso Saariston romunkeräyksen tarkemmat pysähdyspaikat ja ohjeet täällä. Toiveita ensi vuoden keräyskohteiksi otetaan vastaan syyskuun loppuun asti nettilomakkeella.

Saariston romunkeräyksen pysähdyspaikat 1.–4.7.2024

Maanantai 1.7.

klo 9–10 Pensar
klo 11–12.30 Paraistenportti
klo 13.30–14 Helsingholm
klo 15.30–17 Tunnhanmn

Tiistai 2.7.

klo 9–10.30 Rosala
klo 11.30–13 Hiittinen
klo 14.15.–15 Bolax
klo 16–17 Vänoxa
klo 17.30–18.15 Biskopsö

Keskiviikko 3.7.

klo 9–10 Holma
klo 11–12.30 Vänö
klo 13.30–14.30 Borstö
klo 17–18 Jurmo

Torstai 4.7.

8.30–10 Nötö
11–12 Aspö
15–16.30 Jungfruskär

Aikataulu on alustava ja muutokset ovat mahdollisia muun muassa sääolosuhteista ja kohteiden jätemääristä riippuen.