Suomalainen työ ry:n Nollatilanne-kampanjan kyselyn mukaan nuorten ja yritysjohtajien käsitykset työnhaun todellisuudesta eroavat toisistaan. Siinä missä 39 prosenttia johtajista kokee nuoren palkkaamisen melko helpoksi, lähes puolet, eli 48 prosenttia nuorista pitää työnhakuprosessia kielteisenä kokemuksena.
Johtajat toki arvostavat nuorissa oikeanlaista asennetta ja luottamusta, mutta ovat samalla huolissaan heidän motivaatiostaan ja sitoutumisestaan. Nuoret puolestaan odottavat työltä mielekkyyttä ja mahdollisuuksia kehittyä – ja ennen kaikkea sitä, että heidät nähdään potentiaalisina osaajina, vaikka CV:stä puuttuisikin työkokemusta. Juuri tätä tarkoitetaan nollatilanteella.
Nuorilla valoisa asenne työntekoon
Eroja löytyy myös odotuksissa ja asenteissa. Nuoret toivovat, että työnantajat suhtautuisivat ennakkoluulottomasti työkokemattomiin hakijoihin ja tarjoaisivat heille harjoittelu- tai kokeilupaikkoja. Nuorten mielestä kokemusvaatimuksiin vetoaminen on epäreilua etenkin uran alkuvaiheessa. Nuoret ovat silti valmiita joustamaan työelämän vaatimuksissa, kunhan työ ei kuormita liikaa ja siitä saa kohtuullisen korvauksen.
”Tutkimuksemme kiehtovin havainto liittyy sukupolvien väliseen suhtautumiseen, tarkemmin nuorten valoisaan asenteeseen. Nuoret eivät pelkästään arvosta työtä, vaan he näkevät sen täynnä mahdollisuuksia. Heidän työhön liittyvät unelmansa eivät ole hävinneet, vaan päinvastoin, nuoret uskovat työn merkityksen kasvavan entisestään tulevaisuudessa”, Suomalaisen työn ry:n toimitusjohtaja Katri Viippola toteaa.
Positiivista tutkimuksessa on myös se, että peräti 67 prosenttia johtajista kertoo olevansa valmis palkkaamaan nuoren ilman aiempaa työkokemusta. Kokemattomuus nähdään mahdollisuutena: nuori tuo mukanaan uusia ajatuksia, innokkuutta ja on koulutettavissa ammattiosaajaksi, vaikka toisaalta johtajia mietityttää onko nuorilla riittävästi työmotivaatiota ja taipuvatko he työelämän pelisääntöihin.
Nuoret tuntevat mielestään työelämän pelisäännöt, mutta toivovat työn tekemiseen avoimuutta, tukea ja kannustavaa ilmapiiriä. He haluavat kasvaa, kehittyä ja kuulua joukkoon – kunhan vain saavat siihen tilaisuuden.
”Olemme yhdessä Nuorten Akatemian kanssa tutkineet syvemminkin nuorten ajatuksia ja tutkimus vahvistaa faktan siitä, että nuorilta kyllä löytyy työhaluja ja työ todella kiinnostaa heitä. Mitä nuorempi työnhakija on kyseessä, sitä joustavampi hän on sekä työn sisällön että työaikojen suhteen”, kertoo Suomalainen työ ry:n toimitusjohtaja Katri Viippola.
”Johtajien vastauksista oli ilahduttavaa havaita, että nuorille halutaan tarjota myös vastuullisia tehtäviä – tavoitteena on kasvattaa heistä tulevaisuuden osaajia. Haastateltavat toivoivat, että nuoret uskaltaisivat haastaa vakiintuneita toimintatapoja ja näin edistää työyhteisön ja työn tekemisen kehittymistä. Vaikuttaa siltä, että uusiin työntekijöihin luotetaan ja heidän toivotaan ottavan vastuuta”, tulkitsee Jokke Eljala, Suomalainen työ ry:n tutkimuspäällikkö.
”Työtä käsittelevän puheen negatiivinen kierre on tullut kerta kaikkiaan tiensä päähän. Nuorten suhtautuminen on paljon rationaalisempaa ja ratkaisukeskeisempää kuin meidän aiempien sukupolvien pessimismi. Nyt on meidän työnantajien vuoro uskoa ja vastata nuorten upeaan asenteeseen tarjoamalla työtä ja kääntämällä kaikki kivet nuorten työllistymisen tukemiseksi”, Viippola peräänkuuluttaa työnantajien lupauksia.
Suomalainen työ ry:n Nollatilanne-kampanja pyrkii herättämään yrityspäättäjien ja rekrytoijien huomion siihen, kuinka tärkeää on tarjota nuorille ensimmäinen oman alan työpaikka. Kampanja muistuttaa myös, että tyhjä CV voi kätkeä sisälleen valtavan potentiaalin. Tavoitteena on kiinnittää huomiota nuorten työllistymisen haasteisiin ja kannustaa työnantajia tarjoamaan työmahdollisuuksia kokemattomille nuorille.