Toimitusjohtaja Seppo Vainikka
Hyvät yritykset, kaupallinen yhteistyö

Ilmastointi & Ohutlevy Oy 50 vuotta

Toimitusjohtaja Seppo Vainikka on ollut mukana yrityksen alusta lähtien ja on nähnyt koko puolivuosisataisen historian. Vuonna 1974 hänen isänsä Eero Vainikka, Valmetilta tutun ystävänsä Veikko Seppälän kanssa yhdistivät osaamisensa ja perustivat oman yrityksen – Ilmastointi & Ohutlevy osakeyhtiön.

Nyt, vuonna 2024 yritys työllistää kolmekymmentä alansa ammattilaista ja toimii Euroopan laajuisesti Raision Haunisista käsin. Seppo Vainikka omistaa yrityksen yhdessä siskonsa Sari Hietamäen kanssa. Yritys suunnittelee, valmistaa ja asentaa lämmönvaihtimia, äänenvaimentimia, savukaasupesureita ja kanavistoja paperi-, sellu- ja saha-, sekä laiva- ja energiateollisuuden tarpeisiin.

Vaali suhteita

Vainikan mukaan menestyksen ja pitkän iän takana on omien laadukkaiden tuotteiden ja ratkaisujen lisäksi toiminnan varmuus ja joustavuus. – Toimiva yhteistyö sekä alan muiden toimijoiden, että asiakkaiden kanssa on ensiarvoisen tärkeää. Ihmiset ovat ne, jotka tekevät aina yhteistyötä. On paljon vaikeampaa saada uusia asiakkaita, kuin vaalia pitkiä olemassa olevia suhteita, hän muistuttaa. 50 vuotta yrittämistä tarkoittaa pitkäjänteistä työtä, mitään ei rakenneta hetkessä. Tämä pitää myös aloittelevien yrittäjien muistaa!

Kilpailijoista Vainikka ei puhuisi lainkaan, hänen mukaansa on kumppaneita ja kaikki tarvitsevat toisiaan. – Yhteistyö on voimaa ja osaamista jaetaan ihan maan laajuisesti, hän kertoo.

Huolehdi hyvinvoinnista

Yrittäjän vastuita miettiessään Vainikka mainitsee oman fyysisen hyvinvoinnin. – Kyllä pitää olla hyvässä kunnossa, että pystyy huolehtimaan muista. Minä koen olevani vastuussa tästä porukasta (henkilökunnasta). Meillä on pitkiä työsuhteita, pisin on nyt 40 vuotta. Se on hatunnoston arvoinen ura.

Itse yrittäjä tuulettaa ajatuksiaan mieluiten talvisin suksilla mutkamäessä ja kesäisin pyörän selässä. – Kannustan henkilöstöä myös liikkumaan ja me olemmekin tarjonneet kaikille liikuntaedun.

Tulevaisuuteen yrittäjä suhtautuu maltillisesti. ­– Olemme hyvällä tiellä. Tällä olemassa olevalla kapasiteetilla ja resursseilla pystymme säilyttämään joustavuuden toiminnassamme. Uusia nuoria ammattilaisia näkisin mieluusti joukossamme. Eli esimerkiksi metallipuolen harjoittelupaikkaa kannattaa kysellä minulta, hän vinkkaa.

Yritys juhlii 50-vuotista taivaltaan toukokuussa henkilökunnan, asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa.