Aurinkopaneelien määrä Carunan alueella on tuplaantunut muutamassa vuodessa.
Uutiset

Aurinkovoiman pientuottajien määrä tuplaantui Carunan alueella

Carunan jakeluverkkoyhtiön alueella meni alkuvuodesta rikki 20 000 aurinkosähkön pientuottajan raja. Aurinkovoiman pientuottajien määrä sekä Carunan alueella että koko Suomessa on kasvanut erittäin nopeasti viime vuosina.  

Aurinkopaneelien määrä Carunan alueella on tuplaantunut muutamassa vuodessa. Aurinkosähkön pientuottajia oli Carunan alueella vuonna 2021 hieman yli 12 000 kappaletta, kun se vielä vuonna 2020 oli 9 400 kappaletta. Aurinkosähkön nimellisteho viime vuonna oli 177 megawattia, kun se vuonna 2020 oli 82 megawattia.  

Tällä hetkellä Carunan alueella on yhteensä 21 600 pientä (alle yhden megawatin) aurinkovoimalaa. 

Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiaisen mukaan Carunan tehtävä on auttaa asiakasta ja yhteiskuntaa vihreässä siirtymässä. 

“Uusiutuvan energia kiinnostaa sekä yrityksiä ja kuntia että kuluttajia. Viime vuosina verkkoomme on liitetty sekä isoja tuuli- ja aurinkovoimaloita että pienempiä kotitalouksien voimaloita”, Rautiainen sanoo. 

Espoo, Salo ja Kaarina kärjessä – aurinkovoiman määrä jatkaa kasvuaan myös tulevaisuudessa 

Carunan jakeluverkon alueella eniten aurinkosähkön pientuottajia löytyy Espoosta, Salosta ja Kaarinasta, mutta määrät kasvavat kaikilla alueilla. Rautiaisen mukaan uusiutuvan energian huippua ei ole vielä saavutettu. 

“Arvioimme verkossamme olevan vuoteen 2030 mennessä yli 50 000 aurinkosähkön pientuottajaa. Jo viime kesänä aurinkopaneelien kysyntä oli erittäin kovaa. Myös asiakkaidemme kommenttien perusteella kiinnostus aurinkosähkön tuottamiseen on iso myös tulevana kesänä.” 

Viime vuosina kyselyt erityisesti teollisen kokoluokan aurinkovoimapuistoille ovat lisääntyneet. Kokonaisuudessaan liittymäkyselyiden kasvava määrä tarkoittaa myös suurempaa kapasiteetin tarvetta jakeluverkolle. 

“Sähköpulan uhka, hintojen nousu ja hiilineutraaliustavoitteet ovat todennäköisesti lisänneet suomalaisten kiinnostusta itse tuotettuun energiaan. Sähköverkkojen pitää kestää sekä sähkön kasvava kulutus että vaihteleva tuotanto, kun uusiutuvan energian määrä kasvaa ja lämmitys sähköistyy. Energiavauraan Suomen rakentamiseen tarvitaan yhteiskunnan kaikkia osa-alueita”, Rautiainen sanoo.