Aurinkopuisto Kemiönsaaressa
Uutiset

Aurinkosähkön tuotanto on kolminkertaistunut kolmessa vuodessa

Suomeen rakennetaan tuhansien aurinkopaneelien aurinkopuistoja, ja aurinkopaneeleista on tullut tavanomainen näky omakotitalojen katolla. Carunan jakelualueella aurinkosähkön määrä on kolminkertaistunut vuodesta 2020.

Carunan sähköverkkoon on heinäkuuhun 2023 mennessä kytketty lähes 240 megawattia aurinkosähkön tuotantokapasiteettia. Määrä vastaa noin kolmasosaa koko Suomen tämänhetkisestä aurinkovoimakapasiteetista (29,5 %). 

Carunan innovaatiopäällikkö Verneri Kohosen mukaan viime talven energiakriisi ja ympäristöarvot näkyvät tilausmäärissä. 

“Viime vuonna energia-asiat alkoivat kiinnostaa suomalaisia aivan uudella tavalla, ja aurinkoenergian määrä kasvaa edelleen. Kuluttajien aurinkopaneelimäärät ovat jatkaneet kiihtyvää kasvuaan tänäkin kesänä”, sanoo Kohonen. 

Eniten aurinkosähköä Carunan alueella tuotetaan Espoossa, jossa ylittyi 30 megawattia heinäkuun alussa. Carunalaiset veivät kukkakimpun asiakkaalle, jonka aurinkopaneelikytkentä sai kaupungin aurinkosähkön ylittämään rajan.  

Caruna on pääasiallinen sähkönjakelija 57 kunnassa. 

Aurinkosähkön tuotantokapasiteetti koko Carunan alueella 

Vuosi Teho (MW) 
2020 81,3 
2021 106,7 
2022 176,0 
2023 236,4 
Aurinkosähkön tuotantokapasiteetti koko Carunan alueella 

Suomessa on hyvät olosuhteet aurinkovoimalle

Samalla kun kuluttajien aurinkopaneelihankinnat lisääntyvät, teollisen kokoluokan aurinkovoimaloita pystytetään Suomeen enemmän kuin koskaan. Caruna on saanut suuremmista aurinkovoimaloista tänä vuonna jo kymmeniä kyselyitä. 

Carunan asiantuntijan mukaan Suomessa on varsin hyvät ilmasto-olosuhteet uusiutuvan energian käytölle. 

Aurinkovoima ei tarvitse jatkuvaa paistetta, vaan paneelit tuottavat energiaa myös pilvipoutaisella säällä. Optimaalinen tuotanto paneeleista saadaan itseasiassa melko viileällä säällä, ja Suomen kesä on valoisa. Aurinkovoimalla voidaan Suomessa tuottaa saman verran energiaa kuin vaikkapa Pohjois-Saksassa.  “Suomeen on rakennettu vahvat ja luotettavat sähköverkot. Silti myös Suomessa haasteeksi voi muodostua paikallisen sähköverkon kapasiteetti. Sähköverkot mahdollistavat vihreän siirtymän ja fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämisen, joten sähköverkkojen kehittäminen on nyt erityisen tärkeää”, Kohonen sanoo.