Koulutusjohtaja Juha Kontio valittu Turun ammattikorkeakoulun vararehtoriksi
Nimitykset

Koulutusjohtaja Juha Kontio valittu Turun ammattikorkeakoulun vararehtoriksi

Turun AMK:n Tekniikan ja liiketoiminnan sektorin koulutusjohtaja Juha Kontio on valittu Turun AMK:n uuteen vararehtorin tehtävään. Jatkossa Turun AMK:ssa toimii kaksi vararehtoria.

Turun AMK:n koulutusjohtaja, kauppatieteiden tohtori Juha Kontio aloittaa Turun AMK:n uutena vararehtorina 1. tammikuuta 2025 lähtien. Vararehtorina hän vastaa ensisijaisesti koulutustoiminnan ohjaamisesta ja kehittämisestä.

Kontio valittiin uuteen vararehtorin tehtävään Turun AMK:n hallituksen yksimielisellä päätöksellä. Samalla Turun AMK:n vararehtoreiden määrä tuplaantuu Juhani Soinin jatkaessa toisena vararehtorina keskittyen erityisesti TKI-toiminnan ohjaamiseen ja kehittämiseen.

Turun ammattikorkeakoulun ylin johto on muodostunut rehtori-toimitusjohtajasta ja vararehtorista vuodesta 2014 lähtien. Opiskelijamäärän ja TKI-toiminnan kasvaessa merkittävästi ammattikorkeakoulun johdon työmäärä on lisääntynyt.

− Tämän kokoiselle organisaatiolle johto on ollut niukka. Turun AMK:n opiskelijamäärä on kasvanut vuodesta 2014 liki 50 prosenttia ja ulkoinen TKI-rahoitus on noussut merkittävästi. Tähän tarpeeseen on haluttu muodostaa toinen vararehtorin tehtävä entisen rinnalle, kertoo Turun AMK:n hallituksen puheenjohtaja Niko Aaltonen.

Kontion valinnan perusteena olivat muun muassa vahva kokemus Turun AMK:n strategisesta johtamisesta ja hyvät yhteistyöverkostot. Aaltonen kuvailee, että Kontio on tehnyt erittäin hyvää työtä Turun AMK:n eri rooleissa. Lisäksi Kontiolla on vahva alueen ja eri yhteistyökumppaneiden tuntemus.

Juha Kontio on koulutukseltaan kauppatieteiden tohtori tietojärjestelmätieteistä. Hän on työskennellyt Turun AMK:ssa 24 vuotta toimien pisimpään koulutusjohtajana ja ollut monissa opetuksen eri tehtävissä niin koulutuspäällikkönä, yliopettajana kuin opettajanakin. Työnsä ohella hän toimii maailmanlaajuisen tekniikan koulutuksen kehittämisverkosto CDIO:n johtajana yhdessä singaporelaisen kollegansa kanssa. Aiemmin hän toimi CDIO:n Euroopan alueen johdossa.

− Kiitollisena ja nöyränä otan vastaan koulutuksen vararehtorin tehtävät sekä luonnollisesti tyytyväisenä, että pääsen jatkamaan AMK:n koulutuksen kehittämistä organisaation seuraavalla tasolla, Juha Kontio kertoo.

− AMK:n koulutuksessa on runsaasti toimivia elementtejä, kuten osaamisperusteisuus, työelämäläheisyys, pedagoginen osaaminen, osaava henkilöstö ja oppimisympäristöt. Se, mitä voimme vahvistaa, on korkeakoulutason koulutuksen kehittämisen koordinointi. Voimme myös kirkastaa pedagogista linjaa. Ehkäpä kirkkain tavoite on nostaa koulutuksemme arvostusta ja laadukkuutta entisestään, Kontio kuvailee.

Kontio toivoo myös AMK:n kansainvälisten verkostojen vahvistuvan entisestään tulevaisuudessa.

Turun AMK:n hallitus oli erittäin tyytyväinen voidessaan valita kokeneen ja hyviä tuloksia pitkään tehneen henkilön vararehtorin tehtävään. Myös Turun AMK:n rehtori-toimitusjohtaja Vesa Taatila kertoo olevansa hyvin tyytyväinen lopputulokseen.

− Uskon, että Juha Kontion osaamisella pystymme kehittämään koulutustoimintaamme aiempaakin vaikuttavampaan suuntaan, hän sanoo.

AMK:n hallituksessa opiskelijoita edustava Santeri Levo odottaa Kontion valinnan myötä merkittäviä edistysaskeleita koulutuksen kehittämisessä ja laadun parantamisessa. Hän kiittelee Kontion työtä opiskelijoiden hyvinvoinnin eteen.

− Opiskelijaedustajana olen enemmän kuin tyytyväinen valintaan ja koen Kontion olevan täydellinen lisäys jo valmiiksi valtakunnallista ylpeyttä herättävään rehtoraattiimme. Kontion ote opiskelijoiden hyvinvoinnin ja koulutuksen laadun parantamiseen on raudanluja ja hänen toiminnastaan huokuu aito halu kuunnella ja reagoida opiskelijoiden ilmi tuomiin ongelmakohtiin, Levo sanoo.