Kuva: Pixabay
Uutiset

Harjoittelupaikan tarjoaminen kansainväliselle osaajalle kannattaa – työnantajat tyytyväisiä

Kansainvälistä harjoittelijavälityspalvelua tarjoava Nova Talent Oy on asiakastutkimuksessaan selvittänyt harjoittelupaikan tarjonneiden suomalaisten yritysten tuntemuksia työharjoittelun päätyttyä.

Pääsääntöisesti yritykset ovat olleet harjoittelujaksoon tyytyväisiä. Nova Talentin selvityksen mukaan jopa 94 prosenttia työnantajista on joko erittäin tai melko tyytyväisiä harjoitteluun, ja 96 prosenttia kiittelee harjoittelijoiden asennetta työhön.

– 96 prosenttia yrityksistä ovat jatkossakin kiinnostuneita harjoittelupaikan tarjoamisesta uudelle työharjoittelijalle, kertoo Nova Talentin toimitusjohtaja Vesa Laakso.

Etenkin harjoittelijoiden kova taitotaso sekä tahto oppia ja tehdä on yllättänyt työpaikoilla.

– Ulkomaalaisen osaajan työharjoittelu tarjoaa yritykselle näkemystä alan osaamis- ja koulutustasosta Euroopassa, Laakso sanoo. – Samalla se avaa oven Keski-Euroopan markkinoille ja tuo yritykseen ihan arkipäivän kansainvälisyyttä, kun työssä käytetään esimerkiksi englantia kommunikoimiseen. Työharjoittelu hyödyttää siten monella tapaa harjoittelupaikan tarjoavaa yritystä.

Suomi eksoottinen kohde työharjoittelulle

Keski-Euroopasta lähdetään pääasiassa naapurimaihin työharjoitteluun. Suomi sijoittuu kohdemaana muiden Pohjoismaiden rinnalle ja valikoituu työharjoittelun kohteeksi osittain eksoottisen luontonsa ja monien järviensä takia. Myös vuodenaikojen vaihtelu kiinnostaa.

Luonto oli osasyy myös Nova Talentilla työskentelevän saksalaisen Joshua Hänelin tuloon.

– Kiersin ennen harjoittelun alkua autolla 3 000 kilometriä eri puolilla Suomea, Hänel kertoo. Jännittävimpiin kokemuksiin kuuluu keskellä metsää sijainneessa mökissä vietetty yö ja Itä-Suomessa nähdyt karhut.

Tulijat arvostavat myös suomalaisten ystävällisyyttä.

– Maailmalla Suomi ja suomalaiset nähdään ystävällisenä ja onnellisena kansana, Laakso sanoo. – Tulijat kokevat itsensä tervetulleiksi Suomeen ja heidät vastaanottaviin yrityksiin.

Suomalainen työelämä nousee selvityksen mukaan myös yhdeksi selkeäksi valttikortiksi.

– Suomessa työ ja vapaa-aika ovat hyvässä tasapainossa. Lisäksi meillä toimitaan työelämässä kohteliaasti muita arvostaen, täällä ei esimiehet esimerkiksi korota ääntään harjoittelijoille. Suomessa olleet harjoittelijat kuvaavat suomalaista työkultturia rennoksi. Myös ihmisten rehellisyys saa kiitosta.