Sunnuntaina 15.9. vietettävä Turun päivä kutsuu koko kaupungin osallistumaan ympäri Turkua levittäytyviin tapahtumiin.
Uutiset

Turun päivän monipuolinen ohjelma on valmis – illan kruunaavat tulishow ja ilotulitus!

Sunnuntaina 15.9. vietettävä Turun päivä kutsuu koko kaupungin osallistumaan ympäri Turkua levittäytyviin tapahtumiin. Kaupunkijuhlan ohjelmakattaus koostu yli 90 erilaisesta tapahtumasta, joiden joukosta löytyy sekä monia perinteisiä että uusia elämyksiä.   

Turun päivä on vuosittain syyskuun kolmantena sunnuntaina vietettävä turkulaisten ja Turun ystävien kaupunkijuhla. Turkuseuran aloitteesta Turkua juhlittiin ensimmäisen kerran vuonna 1961 ja vuosien myötä Turun päivästä on muodostunut monipuolinen tapahtumapäivä. 

Tänä vuonna kaupunki täyttyy tapahtumista sunnuntaina 15.9. Avainasemassa tapahtumien takana ovat Turun kaupungin lisäksi paikalliset yhdistykset, yritykset ja seurat. Pitkät perinteet omaavan kotiseutupäivän ohjelmassa on mukana mm. musiikkia, tanssia, urheilua sekä kulttuuria. Yli 90 tapahtuman ohjelmistosta jokainen löytää varmasti mieleistään tekemistä.

Turun päivänä kaupunki täyttyy tähtihetkistä, Aurajoki Posankoista ja taivas ilotulituksista!

Perinteiden mukaan Turun päivän kunniaksi kaupungin museoihin on vapaa pääsy. Lisäksi ohjelmistoon kuuluvat suosittu hyväntekeväisyystapahtuma Posankka Race ja opiskelijoille suunnattu Turun päivän appro. Avoimet ovet järjestetään muun muassa Keskuspaloasemalla, buddhalaisessa Lién Tám -luostarissa sekä kaupungintalolla. Tapahtuman ajaksi kaupungintalo täyttyy monipuolisesta ohjelmasta sisältäen muun muassa puheita, esittelypisteitä sekä Vuoden Piispisteko 2024 -kilpailun esituomaroinnin. Esimaisteluraatiin kuuluvat esimerkiksi pormestari Minna Arve sekä vuonna 2019 vuoden turkulaiseksi valittu Laura Satamo.

Turun päivänä päästään kurkistamaan myös uusien ovien taakse. Päivä tarjoaa mahdollisuuden vierailla Iso-Heikkilän ja Vartiovuoren tähtitorneissa. Kauppahallin avoimet ovet puolestaan lisäävät kotiseutupäivään kansainvälistä tunnelmaa, kun hallissa juhlistetaan Turun päivän lisäksi myös Meksikon kansallispäivää. Kauppahallissa vierailee juhlan kunniaksi myös Meksikon suurlähettiläs.   

Perinteikkäät Vanhan Suurtorin toritapahtuma ja Turun päivän Suurmarkkinat täyttävät Turun päivänä keskeiset torialueet markkinahumulla. Vanhalla Suurtorilla pääsee tutustumaan paikallisiin yhdistyksiin, seuroihin ja valtuustopuolueisiin, sekä näkemään monenlaisia tanssi- ja lauluesityksiä. Turun päivän Suurmarkkinat on Kauppatorilla järjestettävä koko perheen tapahtuma, joka tuo torille paljon käsityöläisiä, alkutuottajia ja ruokaherkkuja.

Tapahtumakattaukseen sisältyy tänä vuonna erityisen paljon urheilua. Turun päivänä on mahdollisuus kokeilla ilmaiseksi esimerkiksi karatea, taekwondoa tai telinevoimistelua. Koko perheen liikunnallisessa, FC Interin järjestämässä Interaction-pelitapahtumassa pääsee pelaamaan jalkapalloa ilmakaukalossa, sekä kokeilemaan tarkkuuspotkua, koripalloa ja salibandya. TPS:n juniorijoukkueiden otteluihin on puolestaan Kupittaalla ja Poropuistossa vapaa sisäänpääsy.

Nuorille ja lapsille löytyy myös paljon ohjelmaa. Vanhan Suurtorin toritapahtuman yhteydessä järjestetään meet & greet -tapahtuma tubettaja ja somevaikuttaja Lotta Toivosen kanssa ja useat nuorisotilat ovat auki esitellen toimintaansa. Nuorten taide- ja toimintatalo Vimmassa järjestetään Turun päivänä muun muassa erilaisia keikkoja, taidepaja ja monia näyttelyitä. Kupittaalla Blombergin aukio täyttyy Turun kaupungin kunnossapidon Isoista koneista, ja Turun kaupunginkirjastolla lapset pääsevät osallistumaan kummituskierroksille.

Turun päivän iltajuhlassa klo 19.30 pormestari Minna Arve pitää Turun päivän puheen Turku Täsä ja Ny. Tilaisuudessa jaetaan myös uudet Turku-mitalit, ja Turkuseura ja Turku Center julkaisevat vuoden turkulaisin yritys -äänestyksen voittajan.

Tilaisuutta voi seurata striimin välityksellä: https://kepit.tv/#/c/turunpaivat/e/OJAL5R2T3K

Illan hämärtyessä Tuomiokirkon edustalla nähdään Aura Companyn Liekeissä -tulishow. Kaikenikäisille sopivassa esityksessä katsoja viedään visuaaliselle matkalle esinemanipulaation ja jongleerauksen maailmaan tulitaiteen eri keinoin. Turun päivän kruunaa kello yhdeksältä alkava ilotulitus, jonka näkee parhaiten Aurajoen rannalta.

Turun päivän ohjelman löytää kokonaisuudestaan osoitteesta: www.turku.fi/turun-paivan-ohjelma