Kuva: Pixabay
Uutiset

Työmarkkinabarometri: Työnantajien työllistämisodotukset loka-joulukuulle pysyneet vakaina

Työnantajien työllistämishalukkuutta kuvaava kausitasoitettu indeksi vuoden viimeiselle neljännekselle on +23 prosenttiyksikköä. Tämä merkitsee, että indeksi on parantunut yhden prosenttiyksikön edellisestä vuosineljänneksestä, mutta heikentynyt 9 prosenttiyksikköä vuoden takaisesta tuloksesta. Alavireisyydestä huolimatta Suomi sijoittuu EMEA-alueen kärkijoukkoon, kaksi prosenttiyksikköä alueen keskiarvon yläpuolelle. Tutkimuksen kysely on tehty heinäkuussa (1.-31.7.2024).

Suomen työnantajien rekrytointiaikeet eri toimialoilla loka-joulukuussa 2024

”Suomen talous virkoaa vähitellen taantumasta. Vaikka elpymiseen liittyykin vielä paljon epävarmuutta, hidastuva inflaatio sekä kotitalouksien ostovoiman parantuminen tukevat yksityisen kulutuksen elpymistä. Tämän johdosta yritysten työllistymisaikeissa on jälleen tapahtunut pientä vahvistumista ja trendi tukee odotuksia talouden vaiheittaisesta elpymisestä”, kommentoi ManpowerGroupin Suomen ja Baltian toimitusjohtaja Minna-Stina Korpela.

Parhaimmat työllistämisnäkymät ovat pankki-, rahoitus-, vakuutus ja kiinteistöalalla, jonka työllistämishalukkuutta kuvaava kausitasoitettu indeksi on +53 prosenttiyksikköä.

Alueellisessa tarkastelussa rekrytointinäkymät ovat piristyneet Itä-Suomessa +13 (-2) ja Länsi-Suomessa +26 (+20). Pohjois-Suomessa näkymät ovat heikentyneet +20 (+25). Etelä-Suomessa +24 (+23) rekrytointien ennustetaan jatkuvan suunnilleen edellisen vuosineljänneksen tahtiin.

Työllistämisnäkymät* loka-joulukuussa 2024 eri toimialoilla Suomessa:  

  • Pankki-, rahoitus-, vakuutus- ja kiinteistöala +53 (+52)  
  • Tietotekniikka +35 (+24) 
  • Kuljetus ja logistiikka +33 (+40)
  • Terveydenhuolto ja biotieteet +29 (+20)   
  • Teollisuus +24 (+22) 
  • Energia-ala +20 (+23)
  • Kuluttajatuotteet ja -palvelut +14 (+14) 
  • Muu* +6 (+6)
  • Viestintäpalvelut -29 (-15)

*) Sisältää julkisen – ja järjestösektorin. Suluissa edellisen kvartaalin luku.  

Haastattelut tehtiin ajalla 1.-31.7.2024.    

Katso täydelliset tulokset Q4 2024 ManpowerGroup Employment Outlook Survey -tutkimuksesta, mukaan lukien alue- ja maatiedot, osoitteessa https://go.manpowergroup.com/meos