Sherlock Holmes -kauhuklassikko Baskervillen koira saa ensi-iltansa Teatteri Akselissa perjantaina 13.9. Kuvassa tohtori Watson (vas. Hannu Pajunen), tohtori Mortimer (Tero Hakkarainen), Sir Henry Baskerville (Jukka Tamminen) ja Sherlock Holmes (Jarmo Wegelius).
Hyvä tietää, kumppanuus

Sherlock Holmes -kauhuklassikko Baskervillen koira avaa Teatteri Akselin syyskauden

Syys-lokakuussa Teatteri Akselin päänäyttämöllä herätetään henkiin tiettävästi ensimmäistä kertaa Turussa brittiläisen kirjailijan Sir Arthur Conan Doylen tunnetuin Sherlock Holmes -seikkailu Baskervillen koira. Piinaavaa jännitystä tarjoavan näytelmän ohjaa ja sovittaa Aleksi Kauppinen, jonka aiempia ohjauksia Teatteri Akselissa ovat olleet yleisösuosikiksi nousseet Ryysyrannan Jooseppi ja Omena putoaa. Baskervillen koira saa ensi-iltansa perjantaina 13. syyskuuta. 

Näytelmässä maailmankuulu salapoliisi Sherlock Holmes ja hänen uskollinen ystävänsä tohtori Watson lähtevät ratkaisemaan Baskervillen suvun kirousta Dartmoorin sumuisille nummille. Kauhistuttava, hohtavasilmäinen paholaiskoira vainoaa erityisesti suvun edustajia ja on saanut uhrikseen jo Baskervillen kartanon isännän.

  • Monissa teattereissa on viime vuosina esitetty Ken Ludwigin komediallista sovitusta Baskervillen koirasta, mutta Teatteri Akselissa nähdään Seppo Parkkisen dramatisointi, jossa alkuperäisteoksen piinaavan jännittävä tunnelma ja kauhun elementit pääsevät oikeuksiinsa, kertoo ohjaaja Aleksi Kauppinen.

Baskervillen koirassa katsojat pääsevät uppoutumaan kauhuklassikon maailmaan kokeneen ja karismaattisen näyttelijäseurueen sekä upean ääni-, valo-, puvustus- ja lavastussuunnittelun ansiosta. Kauppisen mukaan tarina eroaa esimerkiksi Agatha Christien dekkareista siinä, että teos sisältää myös yliluonnollisen ulottuvuuden. Holmesin ja Watsonin rooleissa nähdään kokeneet näyttelijät Jarmo Wegelius ja Hannu Pajunen, jotka ovat hurmanneet yleisöjä alueen monissa harrastajateattereissa.

  • Nummilla vaeltava koira on myyttisten kerrosten kuorruttama ja teatterin lavalla realismi saa maagisen ja sadunomaisen ulottuvuuden. Baskervillen koira on Holmes-tarinana kiinnostava myös siinä mielessä, että pääosaan nousee tohtori Watson, jonka näkökulmasta Doyle itse asiassa kirjoitti kaikki Holmes-seikkailunsa.

Baskervillen koira Teatteri Akselissa (Humalistonkatu 8A, Turku) 13.9. – 19.10.2024. Tarkemmat tiedot löytyvät osoitteesta www.teatteriakseli.fi

Rooleissa: Hannu Pajunen, Jarmo Wegelius, Jukka Tamminen, Tero Hakkarainen, Lassi Turve, Jarmo Selin, Anne Rinne, Kari Leino, Reijo Virtanen ja Emilia Tamminen

Alkuperäisteos: Sir Arthur Conan Doyle (The Hound of the Baskervilles, 1902)

Dramatisointi: Seppo Parkkinen

Ohjaus ja sovitus: Aleksi Kauppinen

Ohjaajan assistentti: Iina Hautala

Tuottaja: Kauno Takarautio

Musiikki ja äänisuunnittelu: Jouni Lehtonen

Valot, valokuvat ja videot: Arto Mäkelä

Lavastus: Tomi Laine, Aleksi Kauppinen, Oona Savimäki, Tuomas Salomaa
Puvustus: Kirsi Vaara

Grafiikka: Jaska Poikonen

Järjestäjä: Sirpa Rinne

Tekniikka-ajot: Alma Pajunen, Maarit Juvonen, Jonita Arema

Näytelmän oikeudet: Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry

Näytelmän kesto väliaikoineen 2 h 20 min