Nyt äänestetään Suomen paras lounasravintola
Uutiset

3 ravintolatrendiä: Suomalaiset haluavat nyt eritoten kasvista, tasapainoa ja paikallisuutta

Nyt äänestetään Suomen paras lounasravintola – kestomenestyjiä on muun muassa Kouvolassa, Mikkelissä ja Turussa

  • Suomen Paras Lounas -kilpailu alkaa tänään. Suomalaiset äänestävät kilpailussa maan parhaasta lounasravintolasta.
  • Viime vuoden paras oli vantaalainen Star Lunch -ravintola. Toiseksi ylsi puumalalainen Puumalan Poiju. Tuolloin äänestäjiä oli yli 76 000.
  • Viime vuosien voittajaravintolat ovat Vantaalta, Helsingistä, Salosta ja Kouvolasta. Kestomenestyjiä on lisäksi esimerkiksi Mikkelissä ja Turussa.
  • Ratkaisevin tekijä suomalaisille ravintolan valinnassa on hinta. Toiseksi tärkeintä on lounasedun käyminen maksuvälineenä.
  • Alla on lista asioista, joita suomalaiset toivovat tällä hetkellä eniten ravintoloilta. Alla listat myös Suomen Paras Lounas -kilpailun viime vuosien kärkikymmeniköistä.
  • Lounasetu täyttää tänä vuonna Suomessa 50 vuotta. 

Tänään alkaa Suomen Paras Lounas -kilpailu, jossa valitaan maan paras lounasravintola. Valtakunnallisessa kilpailussa kuka tahansa voi äänestää suosikkiaan verkossa. Äänestysaika alkaa 2.9. ja jatkuu 22.9. saakka. Kaikki Suomen lounasravintolat osallistuvat kilpailuun, eikä ennakkoilmoittautumista tarvita. Kilpailun järjestää maan suosituin työsuhde-etupalvelu Edenred. Äänestämään pääsee kilpailun verkkosivulla: https://paraslounas.fi/
 
Kilpailun suojelijana toimii huippukokki Harri Syrjänen. Syrjänen jakaa tietoa kilpailusta sosiaalisessa mediassa. Tänä vuonna voittajaravintola saa Syrjäseltä mentorointikoulutusta. 

– Suomen Paras Lounas -kilpailu kasvattaa yhä suosiotaan. Viime vuonna ravintolasuosikkinsa kertoi yli 76 000 äänestäjää. Äänestäjiä oli silloin 33 prosenttia edellisvuotta enemmän, Edenredin työelämäasiantuntija Laura Lahtinen kertoo.  
 
Vuoden 2023 Suomen Paras Lounas -kilpailun voitti vantaalainen Star Lunch. Voiton takana olivat panostus tuoreisiin raaka-aineisiin sekä laaja valikoima. Ravintolalla on myös catering-palvelu.

Kestomenestyjiä on Kouvolassa, Mikkelissä ja Turussa

Suomen pidetyimmistä lounasravintoloista useimmat toimivat pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Merkittävä osa myös suurimpien kaupunkien ulkopuolella. Viime vuonna sensaatio oli toiseksi yltänyt Puumalan Poiju. Puumalan asukasmäärä on 2119. Koskaan aiemmin äänestyksen mitalisijoille ei ollut noustu yhtä pieneltä paikkakunnalta. 

Muita viime vuosien kestosuosikkeja ovat olleet muun muassa kouvolalainen Mimosan Aito, mikkeliläinen Rami Visulahti sekä turkulainen Lempilounas. 

– Kuitenkin viime vuosina on ollut nähtävillä pääkaupunkiseudun ravintoloiden nousua. Viime vuonna kärkiviisikossa oli 3 pääkaupunkiseudun ravintolaa ja toissa vuonna kärkikaksikko oli Helsingistä. Saa nähdä, jatkuuko suunta nyt, Lahtinen toteaa. 

Vuoden 2019 voittaja Keravan Pihvitupa voitti lounaskansan sydämet konstailemattomalla kotiruoallaan. Vuoden 2020 voittaja Mimosan Aito tarjoilee kulloisenkin sesongin tuoreita raaka-aineita. Vuoden 2021 voittaja salolainen JJ’s BBQ on erikoistunut savustettuihin lihaherkkuihin. Vuoden 2022 voittaja, helsinkiläinen Satama Bar & Bistro on urbaani bistro runsaalla kasvisruokavalikoimalla.

Raha ratkaisee

Ratkaisevin tekijä suomalaisille ravintolan valinnassa on hinta. Niin näkee 87 prosenttia ravintoloista. Toiseksi tärkeintä on lounasedun käyminen maksuvälineenä. 82 prosentille ravintoloista on niin. Kolmanneksi eniten asiakasmääriin vaikuttava asia on sijainti, jonka nostaa esiin 79 prosenttia ravintoloista. 

– Lounasetu tuo yli viidenneksen koko liikevaihdosta 12 prosentille ravintoloista. Sekin kertoo, miksi se on niin korkealla vetovoimatekijänä. Mutta tällä hetkellä trendaavat seikat ovat ne, jotka ehkä tulevaisuudessa ovat vetovoimatekijöinä korkealla, Lahtinen kommentoi. 

3 seikkaa, joita suomalaiset toivovat tällä hetkellä ravintoloilta eniten:
1. Vegaaninen ruoka ja kasvisruoka. 57 prosenttia ravintoloista kertoo kysynnän kasvaneen.
2. Tasapainoiset annokset. 50 prosenttia ravintoloista kertoo kysynnän kasvaneen.
3. Paikalliset raaka-aineet. 38 prosenttia ravintoloista kertoo kysynnän kasvaneen. 

Tiedot selviävät Edenredin heinäkuussa tekemän kyselytutkimuksen vastauksista. Kyselytutkimukseen vastasi 1882 täysi-ikäistä suomalaista ja 72 ravintolaa. Lounasetu on rahalliselta arvoltaan käytetyin työsuhde-etu Suomessa. Se oli aikanaan ensimmäinen veroton nykyaikainen työsuhde-etu ja täyttää tänä vuonna Suomessa 50 vuotta. Luottokunta toi edun Suomeen 50 vuotta sitten vuonna 1974, mistä alkoi Suomen lounaskulttuurin. 

Maakunnista nousevat Uusimaa, Etelä-Savo ja Kymenlaakso

Kahtena viime vuonna lounasosaamisen kärki on ollut kahden maakunnan hallussa, sillä suosituimmat ravintolat ovat sijainneet Uudellamaalla ja Etelä-Savossa. Lisäksi Kymenlaakso on erottautunut kouvolalaisen Mimosan Aidon suosion ansiosta. Suomen Paras Lounas –kilpailussa jaetaan myös maakunnalliset palkinnot, sillä 8 eniten äänestäneellä paikkakunnalla paikallisesti eniten ääniä saanut ravintola saa diplomin paikallisesta menestyksestään. Siten kisa tuo esiin myös paikallistasolla saavutettuja ansioita. 

Suomen 10 parasta lounasravintolaa vuonna 2023  
1. Star Lunch, Vantaa 
2. Puumalan Poiju, Puumala 
3. Restaurant Mezza, Espoo 
4. Ramin Konditoria Kahvila, Mikkeli 
5. Ravintola Factory Pitäjänmäki, Helsinki 
6. Pompier Albertinkatu, Helsinki 
7. Ravintola Parppeinpirtti, Ilomantsi 
8. Mimosan Aito, Kouvola 
9. Lounasravintola Mänty, Lahti 
10. Lempilounas oy, Turku 

Suomen 10 parasta lounasravintolaa vuonna 2022 
1. Satama Bar & Bistro, Helsinki 
2. Ravintola Factory Kalasatama TROOLI, Helsinki 
3. Mimosan Aito, Kouvola 
4. Lempilounas oy, Turku 
5. Olimpos, Oulu 
6. JJ’s BBQ, Salo 
7. Vanha Sampo, Iitti 
8. Ravintola Factory Otaniemi, Espoo 
9. Ramin Konditoria Kahvila, Mikkeli 
10. Ravintola Parppeinpirtti, Ilomantsi 

Suomen 10 parasta lounasravintolaa vuonna 2021   
1. JJ’s BBQ, Salo 
2. Emberin Ruoka Oy, Lapua 
3. Vanha Sampo, Iitti  
4. Varicko, Seinäjoki 
5. Eflatun, Tampere 
6. Mimosan Aito, Kouvola 
7. Lempilounas oy, Turku 
8. MEKANI by HUIKOO, Pori 
9. Hygge BRO, Kuopio 
10. Cantina viva Zapata, Järvenpää  

Suomen 10 parasta lounasravintolaa vuonna 2020 
1. Mimosan Aito, Kouvola 
2. Keravan Pihvitupa, Kerava 
3. Cantina viva Zapata, Järvenpää 
4. Wiskarila, Espoo 
5. Hygge BRO, Kuopio 
6. MEKANI by HUIKOO, Pori 
7. Ravintola Parppeinpirtti, Ilomantsi 
8. Ravintola Mesta, Hyvinkää 
9. Tikkurilan Lysti, Vantaa 
10. Ravintola Väre, Pori