Turku Vähätori. Visit Turku Archipelago
Uutiset

Turun matkailutulossa odotettua kasvua: muutos yli 11 miljoonaa euroa 

Tuore matkailun tulo- ja työllisyysvaikutuksista kertova tutkimus osoittaa, että matkailulla on tärkeä merkitys Turun alueen elinvoimalle. Välitön matkailutulo ja matkailun kokonaisvaikutukset kasvoivat Turussa vuonna 2023 noin kolme prosenttia edellisestä vuodesta. Matkailun kokonaisvaikutukset alueelle ovat yli 560 miljoonaa euroa.Kasvun tiellä ollaan kapasiteettimme huomioiden, kiteyttää Kristiina Kukkohovi. 

Matkailun tulo- ja työvaikutuksia selvittävä tutkimus vuodelta 2023 kertoo, että matkailu kasvoi Turussa tasaisesti viime vuonna.  
 
Turun välitön matkailutulo oli vuonna 2023 yhteensä 381,2 miljoonaa euroa. Kasvua edellisestä vuodesta oli kolme prosenttia, euroissa se tarkoittaa 11,3 miljoonaa euroa.  

Matkailun kokonaisvaikutukset Turulle vuonna 2023 olivat yli 561 miljoonaa euroa. Kasvua oli 2,9 prosenttia, euroissa liki 16 miljoonan euron verran. 
 
–Matkailutulo on yksi tärkeimmistä matkailualan mittareista, sillä se kertoo isossa kuvassa siitä, miten tärkeää matkailu on alueemme elinvoimalle, kiteyttää Visit Turku Archipelagon toimitusjohtaja Kristiina Kukkohovi. 

Hän on kasvulukuihin tyytyväinen. Hyvää tulosta osattiin odottaa, sillä jo keväällä julkaistu Majoitustilasto kertoi, että vuosi 2023 oli sekä Turussa että Varsinais-Suomessa ennätysvuosi rekisteröityjen yöpymisten määrällä mitattuna.  
 
– Matkailu alueellamme on elpynyt koronavuosien jälkeen, ja erityisen ilahduttavaa on kansainvälisten matkailijoiden määrän kasvu. Alueemme kapasiteetin ja kulutuspäätöksiin heijastuvan talouden epävarmuuden huomioiden kolmen prosentin kasvua voi pitää hyvänä, sanoo Kukkohovi.  
 
–Teemme Visit Turku Archipelagossa paljon töitä sen eteen, että pystymme jatkossa vahvistamaan alueemme ympärivuotista vetovoimaa. Keskitymme erityisesti kansainväliseen markkinaan sekä tapahtumien, kongressien ja B2B-tapahtumien vauhdittamiseen, Kukkohovi summaa. 
  
Välitön matkailutulo kuvaa Turussa vierailleiden matkailijoiden rahankäyttöä alueella. Tästä suurin osa muodostuu majoitus- ja ravitsemistoiminnasta (45 %), seuraavaksi eniten vähittäiskauppa- ja polttoainemyynnistä (38 %), loput virkistys- ja muista palveluista (10 %) sekä liikennepalveluista (7 %).  

– Matkailijoiden rahankäyttö kuvaa hyvin Turun matkailun rakennetta – alueelle kaivataan kipeästi elämyspalveluihin keskittyviä yrityksiä, sanoo Kukkohovi. 

Matkailun kokonaisvaikutukset puolestaan pitävät sisällään välittömän matkailutulon sekä matkailun kerrannaisvaikutukset. Välillisiä vaikutuksia syntyy, kun matkailutuloa saavat yritykset tekevät hankintoja muilta alueen yrityksiltä. Lisäksi matkailun ansiosta välittömästi ja välillisesti työllistyneet tuovat palkkaverotuloja sekä käyttävät työskentelyalueellaan rahaa, jolloin puhutaan johdetuista vaikutuksista.  

Tutkimuksen toteuttaneen Visitory Oy:n matkailun tulo- ja työllisyysluvut kuvaavat kyseessä olevalla alueella vierailleiden matkailijoiden rahankäyttöä ja siitä syntyviä välittömiä sekä välillisiä vaikutuksia. Vuosittain toteutettavan, valtakunnallisen tutkimuksen vertailukelpoisia tuloksia on saatavilla yli 40 matkailualueelta Hangosta Inariin.  
 
Tutkimus osoittaa, että matkailulla on tärkeä merkitys myös Naantalin elinvoimalle. Naantalin välitön matkailutulo vuonna 2023 oli 42,4 miljoonaa euroa ja matkailun kokonaisvaikutus 62,4 miljoonaa. Visit Naantalin toimitusjohtaja Tarja Rautiainen on tyytyväinen lukuihin, vaikka onkin huolissaan alan yleisestä tilanteesta.