Kuva Pixabay
Uutiset

Terveyspalvelut ovat nousseet toivotuimpien työsuhde-etujen joukkoon

Työnantajilta halutaan erikoisterveyspalveluja jo yhtä paljon kuin lounasetua 

  • Terveyspalvelut ovat työsuhde-eduissa suurin trendi tällä hetkellä.
  • Erikoisterveyspalvelut ovat työsuhde-etuna jo yhtä toivottuja kuin lounasetu.
  • Työssäkäyvistä 53 prosenttia pitää tärkeänä, että työnantaja tarjoaa erikoislääkäripalveluja terveysetuna. Lounasedusta vastaava prosentti on 54.
  • Työnantajat eivät ole kaikilta osin palkansaajien kanssa yhtä mieltä terveysetujen merkityksestä.
  • Tutkimustiedot selviävät Edenredin heinäkuussa teettämästä tutkimuksesta, johon vastasi 1000 suomalaista. 

Työssäkäyvät suomalaiset haluavat työnantajiltaan laajennettuja terveyspalveluja työsuhde-etuna jo yhtä paljon kuin lounasetua. Lounasetu on rahalliselta arvoltaan käytetyin työsuhde-etu Suomessa. Se oli aikanaan ensimmäinen veroton nykyaikainen työsuhde-etu ja täyttää tänä vuonna Suomessa 50 vuotta.

Ennaltaehkäisevä ja työkykyä ylläpitävä perustyöterveyshuolto on lakisääteistä. Sen päälle työsuhde-etuna työnantaja voi tarjota laajempia terveyspalveluja. Työssäkäyvistä 53 prosenttia pitää tärkeänä, että työnantaja tarjoaa erikoislääkäripalveluja terveysetuna. Lounasedusta vastaava prosentti on 54.

– Suunta on näkynyt jo muutaman vuoden. Jo viime vuonna työnantajat näkivät erikoisterveyspalvelut 3. tärkeimmäksi työsuhde-eduksi. Nyt työntekijät ovat samoilla linjoilla, Edenredin työelämäasiantuntija Laura Lahtinen sanoo. 

– Yleisyytensä vuoksi liikunta- ja kulttuuri sekä lounas ovat perinteisesti olleet työsuhde-eduista halutuimmat. Muutos ei niinkään ole lounasedun suosiossa, vaan terveyspalveluihin liittyvien etujen nousussa, Lahtinen jatkaa. 

Edenred on Suomen käytetyin työsuhde-etupalvelu. Tiedot selviävät Edenredin heinäkuussa teettämän kyselytutkimuksen vastauksista. Kyselytutkimuksen toteutti tutkimusyhtiö Bilendi. Kyselytutkimukseen vastasi 1000 18–64-vuotiasta suomalaista. Heistä 49 prosenttia on naisia, 50 prosenttia miehiä ja 1 prosentti muita. 

Työnantajien ja työntekijöiden välillä on epäsuhta 

Erikoisterveyspalvelujen ohella hammashoito ja fysioterapia ovat tällä hetkellä työsuhde-etuina huomattavan haluttuja. 

– Hammashoitoon liittyy erikoinen epäsuhta, sillä nyt työntekijöistä peräti 59 prosenttia kokee tärkeäksi saada sitä hoitoa työsuhde-etuna, mutta työantajat ovat eri mieltä. Vain 21 prosenttia työnantajista näkee sen yhtä tärkeänä etuna, Lahtinen kertoo. 

Nykyään on tavanomaista, että jos työnantaja tarjoaa erikoisterveyspalveluja työsuhde-etuna, se sisältää hammashoidon sekä fysioterapian. Fysioterapian kokee tärkeäksi työsuhde-etuna 52 prosenttia työssäkäyvistä. 

Muutos ei ole sattuma 

Yhteiskunnallinen keskustelu terveysasioista, kuten mielenterveysongelmista ja työhyvinvoinnista, on lisääntynyt merkittävästi. Työnantajat ovat alkaneet vastata näihin muuttuviin odotuksiin tarjoamalla laajempia terveyspalveluita. Viime vuonna lähes 60 prosenttia palkansaajista koki, että heidän työpaikallaan panostetaan aktiivisesti näihin seikkoihin.

– Se, että terveyspalvelut halutaan kytkeä aiempaa enemmän työsuhteeseen, kertoo suomalaisten arvostavan niitä palveluja nykyään enemmän. Mutta kertonee myös muuttuneesta ajattelusta julkista terveydenhuoltoa kohtaan. Suomessa on perinteisesti luotettu julkisen sektorin tarjoavan terveyspalvelut, Lahtinen toteaa. 

Edenred uudisti Terveys-etunsa

Edenredillä on uudistettu terveysetu, nimeltään Edenred Terveys. Se vastaa palkansaajien tarpeisiin kattamalla laajasti erikoislääkäripalvelut, mielenterveyspalvelut, hammashoidon, fysioterapian ja muita työhyvinvointia tukevia palveluita. Edenred Terveys -etua käyttäessä voi hyödyntää samalla Kela-suorakorvausta.  Edenred Terveys toimii älypuhelimessa Apple Pay- ja Google Pay -maksutapojen kautta. Mobiilimaksaminen on mahdollista lisäämällä kortti älylaitteen Lompakko-sovellukseen.