Kuva: Katja Hautoniemi
Uutiset

Yksinyrittäjäverkoston kehittäjätiimi tuo uutta puhtia yksinyrittäjän tukemiseen

Kesäisen Kustavin keskustassa on lomakauden päätyttyä hiljaista.

Poikkeuksen tekee bistron terassilta kuuluva vilkas puheensorina. Koolla on osa Varsinais-Suomen Yrittäjien Yksinyrittäjäverkoston kehittäjätiimistä ja tiimin koordinaattori Johanna Vainio Varsinais-Suomen Yrittäjistä.

Alkamassa on kehittäjätiimin ensimmäinen varsinainen kokous ja innostus on käsinkosketeltavaa. Tiimi on Varsinais-Suomen Yrittäjien uusi panostus yksinyrittäjien edunvalvontaan ja sen tarkoituksena on tuoda esiin yksinyrittäjien tarpeita järjestön tapahtuma- ja koulutustarjonnassa, viestinnässä ja vaikuttamistyössä.

– Yksinyrittäjyys ja sen merkitys korostuvat tällä hetkellä, ja olemme nähneet, että meillä olisi maakunnan tasolla tarvetta ponnistukselle, jossa yksinyrittäjien osaamispotentiaali saataisiin paremmin käyttöön ja kasvua vahvistettua. Lisäksi tarvitaan viestinnän terävöittämistä, sillä Yrittäjät tekee jo paljon yksinyrittäjien arjen parantamiseksi, Vainio avaa taustoja tiimin perustamiselle.

Verkosto tuo voimaa ja vertaistukea

Yksinyrittäjille on järjestetty tapahtumia Varsinais-Suomessa jo aiemmin, mutta toiminta on rajoittunut pääasiassa vuosittaiseen risteilyyn. Vainion mukaan nyt on tarkoitus laittaa uusi vaihe yksinyrittäjien tukemiseen.

Tiimissä Varsinais-Suomen Yrittäjien hallitusta edustava Salla Axelin pitää kehittäjätiimin tärkeimpänä tehtävänä yhä laajemman jäsenjoukon aktivoimisen. Se onnistuu järjestämällä matalan kynnyksen tapahtumia.

– Meillä on paljon jäseniä, jotka eivät ole koskaan hyödyntäneet järjestön etuja ja osallistuneet tilaisuuksiin. Ehkä järjestöstä on piirtynyt sellainen kuva, että aktiivisia ovat vain isot ja menestyvät yritykset, Axelin miettii ja muistuttaa, että Yrittäjät on järjestönä kaikenkokoisia yrittäjiä varten. – Olemme olemassa yhtä lailla yksin- kuin työnantajayrittäjiäkin varten, Axelin sanoo.

Sanna Suomi edustaa kehittäjätiimissä Suomen Yrittäjien luovan alan verkostoa. Hän nostaa esiin sen, ettei yrittäjäjärjestön tapahtumiin osallistuakseen tarvitse olla erityisen menestynyt yrittäjänä, vaan järjestö on kaikkia yrittäjiä varten.

– Yrittäjäjärjestöstähän sitä apua menestymiseen pitää saada ja saa, Suomi sanoo.

Verkostoitumisessa tärkeää on myös se henkinen tuki, mitä toiselta yrittäjältä saa. Sitä ei voi Nina Paloposken mukaan tarpeeksi korostaa.

– Kannustan rohkeasti osallistumaan Yrittäjien toimintaan. Kun tapaat muita yrittäjiä, verkostoidut, ja sen myötä tulee kasvua, Paloposki miettii ja muistuttaa, että jos ensimmäiseen tapahtumaan osallistuminen jännittää, seuraavaan onkin jo helpompi tulla.

Myös Hanna-Maria Ojala kokee yksin toimivien saavan voimaa verkostosta.

– Vertaistuella ja verkostoitumisella on suuri merkitys menestymiselle.

Yksinyrittäjän ääni kuuluviin

Yksinyrittäjät tekevät valtavan paljon työtä ja muodostavat tärkeän osan Suomen taloutta. Yli kaksi kolmasosaa yrittäjistä on yksinyrittäjiä. Heidän arvostusta tulisi ehdottomasti nostaa, Johanna Österman sanoo.

– Mittaamme ihan liian usein menestystä ulkoisten merkkien mukaan ja laskemme työntekijämääriä ja liikevaihtoa, Österman sanoo. – Mutta riittäisikö se, että työllistää itsensä, tuo leivän pöytään ja pitää lapsensa vaatetettuna?

Kehittäjätiimi pitääkin sanaa yksinyrittäjä harhaanjohtavana. Kukaan ei toimi yrittäjyydessään yksin tai eristyksissä maailmasta. Asiakkaiden lisäksi yrittäjällä saattaa olla laaja kumppaniverkosto, jonka kautta työllistää muita yrittäjiä.

– Termillä on helposti hieman negatiivinen klangi, Tommi Tuomi sanoo. – Mutta työnantajana toimiminen voi olla raskasta eikä oma palkka ole itsestäänselvyys. Yksinyrittäminen voi siinä mielessä olla paljon helpompaa.

Yhdessä toimien yksinyrittäjien ääni kantaa pitkälle.

– Mitä enemmän olemme esillä, sitä enemmän saamme aikaan, Suomi muistuttaa.

Tiimin kokoonpano

Toimiston edustaja ja tiimin koordinaattori:

  • Johanna Vainio, Varsinais-Suomen Yrittäjät

Tiimiin hakemuksen kautta valitut:

  • Hanna-Maria Ojala, Evelii Oy
  • Nina Paloposki, Hyvinvointi Zenpan
  • Tommi Tuomi, Innovox – Sähköasennus Tuomi
  • Johanna Österman, Johanna K. Design

V-S Yrittäjien hallituksen edustaja:

  • Salla Axelin, Sallan Paja

SY:n luovien alojen johtoryhmän edustaja:

  • Sanna Suomi, Sylvi Salonen Oy / Villa Kuuva

Tavoitteiden lähtökohtana SY:n yksinyrittäjätyön teemat:

  • Yksinyrittäjän talous ja bisneksen kehittäminen
  • Yksinyrittäjän jaksaminen
  • Yksinyrittäjän verkostot