Kuva: Inkeri Sundberg
Uutiset

Varsinais-Suomesta kaksi kovaa nimeä ehdolla Suomen Yrittäjien toimielimiin

Varsinais-Suomalaisilla yrittäjillä on jännät paikat tänä syksynä, kun peräti kaksi tuttua nimeä on ehdolla Suomen Yrittäjien päättäviin toimielimiin. Stina Siikonen pyrkii Suomen Yrittäjien hallituksen varapuheenjohtajaksi ja Jyrki Hakkarainen tavoittelee Suomen Yrittäjien valtuuston puheenjohtajuutta.

Molemmilla ehdokkailla on kova halu kehittää yrittäjäkentän edunvalvontaa ja parantaa suomalaisten yrittäjien toimintaedellytyksiä. Sen kertoo jo molempien vankka kokemus järjestötyöstä Yrittäjissä.

–  Olen luonteeltani maailmanparantaja ja toiminut lukuisissa luottamustehtävissä yrittäjäjärjestössä. Nuorena olen myös työskennellyt kunnanjohtajana, tällä hetkellä Suomen Yrittäjien hallituksen varapuheenjohtajana toimiva Hakkarainen sanoo.

Myös Stina Siikosella on pitkä kokemus yhteisten asioiden edistämisestä niin yrittäjäjärjestöstä kuin kuntapolitiikasta. Varsinaissuomalaisille hän on tullut tutuksi muun muassa Varsinais-Suomen Yrittäjien varapuheenjohtajana.

– Minua ajaa kova palo yhteisten asioiden edistämisestä Suomessa. Minulla on myös näkemyksiä siitä, miten järjestöä voisi kehittää, ja haluan olla muutostyössä mukana.

Kasvua ja kansainvälistymistä

Hakkarainen luopuu kolmannen varapuheenjohtajakauden tavoittelusta, koska pitää tärkeänä, että tehtävään saadaan säännöllisesti uutta näkemystä.

– Nyt on aika antaa tilaa muille henkilöille Suomen Yrittäjien hallituksessa ja pyrin uuteen tehtävään enemmän jäsenkentän palveluksessa, Hakkarainen sanoo.

Stina Siikonen on valmis tarttumaan pestiin, jos sellainen hänelle tarjoutuu. Jos hän tulee valituksi, hän haluaa edistää yritysten kasvun edellytyksiä.

– Mielestäni kaikenkokoisille yrityksille tulisi tarjota kannustimia kasvuun ja esimerkiksi mahdollisuuksia kansainvälistymiseen, myös mikro- ja yksinyrittäjätasolla.

Järjestön on hyvä myös säännöllisesti tarkastella omaa rooliaan, jotta varmistetaan, että se tekee oikeita asioita jäsenistönsä eteen.

– Muuttuvassa maailmassa se on välttämätöntä. Kaipaan myös enemmän keskustelua megatrendeistä ja siitä miten ne vaikuttavat yritysten elämään. Se on tärkeää, jotta voimme tarjota yrityksille heidän tarvitsemaa ajantasaista aineistoa ja tietoa.

Valtuusto päättävä elin liittokokousten välillä

Valtuusto on yrittäjäjärjestössä suhteellisen uusi toimielin. Liittokokous on järjestön ylin päättävä taho ja valitsee muun muassa järjestön puheenjohtajiston ja valtuuston.

Se kokoontuu kuitenkin vain joka toinen vuosi, jolloin isoista asioista päästään päättämään suhteellisen harvoin.

– Niinpä järjestön sääntöjä muutettiin, ja nyt meillä on valtuusto, joka kokoontuu liittokokousten välillä päättämään tilinpäätöksistä ja toimintakertomuksista. Sen tärkein tehtävä on kuitenkin hallituksen valinta, Hakkarainen kertoo.

Uutena toimielimenä valtuusto vielä hieman hakee rooliaan järjestössä.

– Näen, että valtuusto edustaa koko yrittäjäkenttää jäsenyrittäjistä paikallisyhdistyksiin ja toimialajärjestöihin, Hakkarainen miettii. – Heidän ääntä on mahdollista saada paremmin kuuluviin valtuuston puheenjohtajiston kautta. Hallituksella olisi silloin vahvempi rooli edunvalvonnassa.

Käytännössä tämä tarkoittaisi aiempaa tiiviimpää yhteydenpitoa kenttään.

– Varmasti osittain pääsisi ihan konkreettisesti kiertämään Suomea. Mutta tärkeintä on, että kanava on auki, ja kentän ääni saadaan kuuluviin. Kokousten määrää ei ehkä tarvitse lisätä, mutta jonkinlainen digitaalinen kanava valtuuston jäsenten keskinäiselle yhteydenpidolle tarvitaan.

Kuka on Stina?

Ihmisenä: yhteiskuntaa kehittävä vaikuttaja, joka mielellään pohdiskelee asioita filosofian ja yhteiskunnallisen keskustelun kautta

Asuu: Teijolla ruukkikylässä kansallispuiston kupeessa

Harrastaa: metsälenkkeilyä ja muutenkin monipuolisesti liikuntaa, tällä hetkellä erityisesti pickleballia. Myös improa.

Perhe: 9  ja 15 vuotiaat lapset sekä puoliso

Vahvuudet: kehityshakuinen ja yhteistyössä toimiva

Muuta: Kasvanut yrittäjäperheessä. Puoliso yrittäjä, ja lapsetkin ovat jo ehtineet kokeilla yrittäjyyttä.

Kuka on Jyrki?

Ihmisenä: juristi, varatuomari, jonka intohimona on maailmanparannus. On nuorena toiminut kunnanjohtajana. Kahden lakitoimiston yrittäjä, jolla on pitkä kokemus yrittäjäjärjestössä toimimisesta.

Asuu: Salon Kiskossa

Harrastaa: monipuolisesti urheilua kuten sählyä ja golfia ja on juuri hankkinut sähköpyörän. Kuuntelee myös äänikirjoja, erityisesti elämäkertoja.

Perhe: vaimo, 9-vuotias lapsi ja koira

Vahvuudet: Kokenut puheenjohtaja, jolla laajat verkostot

Muuta: Petteri Orpon nimikkoyrittäjä