Ole tarkkana kaikkien linkkejä sisältävien viestien kanssa.
Uutiset

Tietojenkalasteluviestit lisääntyneet merkittävästi

Phishing-viestien määrä on noussut huomattavasti erityisesti pankkien, viranomaisten ja kuriiripalveluiden nimissä. Näiden huijauksien tarkoituksena on kalastella henkilökohtaisia tietoja.

Suomen Telemarkkinointiliitto ry:n Kilpi-sovellus on viime aikoina havainnut tietojenkalasteluviestien määrän kasvaneen merkittävästi. Erityisesti pankkien, viranomaisten ja posti- ja kuriiripalveluiden nimissä liikkuvat huijausviestit ovat lisääntyneet.

”Tietojenkalasteluviestien lisääntyminen saattaa johtua viimeaikaisista tietomurroista, joissa rikolliset ovat saaneet käsiinsä suuren määrän yhteystietoja. On oltava erityisen varovainen saadessaan viestejä, jotka vaativat kiireellisiä toimenpiteitä ja sisältävät linkkejä.”, kertoo Suomen Telemarkkinointiliitto ry:n perustaja Arto Isokoski.

Pankkien nimissä lähetetyt huijausviestit ovat jatkuvasti yleisiä. Näissä viesteissä saatetaan pyytää esimerkiksi päivittämään pankkitilin tiedot, uhaten tilin sulkemisella tai käyttörajoituksilla, jos toimenpiteitä ei tehdä välittömästi.

Viranomaishuijauksia on esiintynyt erityisesti poliisin nimissä. Näissä viesteissä vastaanottajaa uhataan sakolla tai oikeudellisilla seuraamuksilla, ellei tämä toimi viestissä annettujen ohjeiden mukaan. Tällaiset viestit voivat olla erityisen pelottavia ja saada vastaanottajan toimimaan nopeasti, mikä on juuri huijareiden tavoite.

Viime aikoina yleistyneet pakettihuijaukset kehottavat vastaanottajaa klikkaamaan viestissä olevaa linkkiä esimerkiksi tarkistaakseen lähetyksen tilan. Nämä viestit näyttävät usein tulevan tunnetuilta posti- ja kuriiripalveluilta, ja niihin on helppo uskoa epähuomiossa, jos odottaa pakettia kyseiseltä toimittajalta.

Muita aktiivisia huijauksia ovat esimerkiksi Netflixin nimissä lähetetyt huijaukset, joissa vastaanottajalle tarjotaan 90 päivän ilmaista jäsenyyttä. Useita huijausviestejä lähetetään myös maksumuistutusten muodossa. Esimerkiksi Intrumin nimissä lähetetyissä viesteissä on linkki “vahvistasuomi(.)com”, joka johtaa huijaussivulle. Myös lainatarjoukset sekä sijoitushuijaukset ulkomaisista numeroista ovat yleistyneet.

”Kilpi-sovellus tarjoaa tehokkaan suojan näitä huijausyrityksiä vastaan, estämällä tietojenkalasteluviestien perille pääsyn. Näin käyttäjät eivät esimerkiksi altistu pakettihuijauksille, vaikka olisivatkin odottamassa pakettia toimitettavaksi”, kertoo Isokoski.