Apteekeissa työskentelevät koulutetut farmasian ammattilaiset pystyvät tarkistamaan, onko itsehoitolääkettä turvallista käyttää esimerkiksi tiettyjen sairauksien, lääkitysten tai ravintolisien kanssa. Apteekkariliitto/Mikko Mäntyniemi
Uutiset

Selvitys: Apteekkien itsehoitoneuvonta tuo hyvinvointialueille yli puolen miljardin euron säästöt

Apteekkien farmaseuttisen työn synnyttämistä säästöistä ja arvosta on valmistunut tuore selvitys. Ilman apteekkien itsehoitoneuvontaa perusterveydenhuollon lääkärikäyntien määrä lisääntyisi arvion mukaan viidenneksellä.

Apteekkien itsehoitoneuvonta tuottaa vuodessa reilun puolen miljardin euron säästöt hyvinvointialueille. Tämä selviää juuri valmistuneesta vaikuttavuustutkimuksen asiantuntijayritys ESiOR Oy:n Suomen Apteekkariliitolle toteuttamasta selvityksestä. Selvityksessä tarkasteltiin apteekkien farmaseuttisen työn tuottamaa arvoa asiakkaille, hyvinvointialueille ja yhteiskunnalle.  

Selvityksessä käy ilmi, että apteekkien tarjoama itsehoitoneuvonta tuo keskimäärin 518 miljoonan euron säästöt hyvinvointialueille. Säästö syntyy muun muassa apteekkien tarjoaman itsehoitoneuvonnan avulla vältetyistä lääkärikäynneistä. Osana ESiOR Oy:n toteuttamaa selvitystä tehtiin myös lääkärikysely, jossa lääkärit arvioivat, että ilman apteekkien itsehoitoneuvontaa perusterveydenhuollon lääkärikäyntien määrä lisääntyisi yli 20 prosentilla.   

Lääkeneuvonta on apteekin tehtävä 

Apteekeilla on lakisääteinen velvollisuus antaa lääkeneuvontaa. Itsehoitoon ja itsehoitolääkkeillä hoidettaviin vaivoihin liittyvään neuvontaan kuuluu esimerkiksi itsehoitolääkkeiden käyttöön tai yhteisvaikutuksiin liittyvää neuvontaa tai elämäntapaohjausta.  

Toisinaan itsehoitoneuvontaan voi kuulua myös asiakkaan ohjaaminen terveydenhuollon palveluihin. Näin esimerkiksi silloin, jos apteekin ammattilainen epäilee, että asiakkaalla on välitöntä hoitoa vaativa tila, kuten sydäninfarkti, tai jos asiakas tarvitsee itsehoidon sijaan reseptilääkitystä. 

-Apteekkien tehtävä on huolehtia, että ihmiset käyttävät lääkkeitä oikein ja turvallisesti. Apteekeissa työskentelevät koulutetut farmasian ammattilaiset pystyvät tarkistamaan, onko itsehoitolääkettä turvallista käyttää esimerkiksi tiettyjen sairauksien, lääkitysten tai ravintolisien kanssa. Neuvonnan tavoitteena on myös välttää lääkkeiden tarpeetonta käyttöä, Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Inka Puumalainen toteaa.  

Selvityksen mukaan itsehoitoneuvonta on apteekkien farmaseuttisista palveluista selvästi eniten arvoa tuottava osa-alue. Itsehoitoneuvonnan lisäksi apteekit neuvovat myös muun muassa reseptilääkkeiden käytössä ja tarkistavat mahdollisia reseptipoikkeamia ja lääkkeiden yhteisvaikutuksia.  

ESiOR Oy:n selvityksessä arvioitiin myös näiden muiden farmaseuttisten palveluiden yhteiskunnalle tuottamia säästöjä ja yhteiskunnallista arvoa. Apteekkariliitto julkaisee selvityksen kattavat tulokset myöhemmin syksyllä.  

Näin selvitys tehtiin:  

  • Selvityksen apteekkien farmaseuttisesta työstä toteutti vaikuttavuustutkimuksen asiantuntijayritys ESiOR Oy Suomen Apteekkariliitolle huhti-kesäkuun 2024 aikana.  
  • Selvityksessä arvioitiin apteekkien farmaseuttisen työn vaikutuksia, vaikuttavuutta ja arvoa apteekin asiakkaille, hyvinvointialueille ja yhteiskunnalle vuonna 2023. 
  • Selvityksessä apteekkien farmaseuttisen työn vaikutuksia mallinnettiin arviointimallilla. Mallinnus toteutettiin tutkimuskirjallisuuden, saatavilla olleiden julkisten ja julkaisemattomien raporttien sekä keväällä 2024 toteutetun lääkärikyselyn perusteella. 
  • Apteekkariliitto julkaisee syksyllä myös laajemman selvityksen tulokset.