Atradiuksen uusimman talouskatsauksen mukaan maailmantalouden arvioidaan kasvavan 2,6 % vuonna 2024,
Uutiset

Maailmantalous kasvaa odotettua nopeammin

Atradiuksen uusimman talouskatsauksen mukaan maailmantalouden arvioidaan kasvavan 2,6 % vuonna 2024, mikä merkitsee 0,5 prosenttiyksikön parannusta joulukuun ennusteeseen verrattuna. Yhdysvaltojen talous erottuu edukseen, koska kysyntä on vahvempaa ja työvoiman tarjonta suurempaa, mikä vaikuttaa myönteisesti kasvuun.

Euroopassa inflaatio on laskusuunnassa, ja sen odotetaan laskevan alle kahteen prosenttiin ensi vuonna. Keskuspankit ovat kiristäneet rahapolitiikkaa, minkä takia kehittyneiden talouksien kasvu on hidastumassa. Kehittyneiden talouksien odotetaan kasvavan vain 1,6 % vuonna 2024.

Kehittyvät markkinat sen sijaan kasvavat nopeammin kuin läntiset teollisuusmaat, vaikka kasvu on hidastunut. BKT:n kasvu pysyy kehittyvissä maissa aiempaa alhaisemmalla tasolla eli 3,9 prosentissa tänä vuonna ja 4,0 prosentissa vuonna 2025. Erot maiden välillä ovat suuret: esimerkiksi Kiina kamppailee kiinteistömarkkinoiden ongelmien kanssa, kun taas Intia on kasvanut vahvasti.

Maailmantaloutta varjostavat edelleen geopoliittiset riskit, kuten Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja Yhdysvaltojen ja Kiinan välit. Nämä konfliktit voivat johtaa lisääntyvään epävarmuuteen, häiritä globaaleja toimitusketjuja ja nostaa energian hintoja. Lisäksi ilmastonmuutos ja luonnonkatastrofit aiheuttavat yhä suurempia taloudellisia haittoja. Vaikka lyhyen aikavälin näkymät ovatkin suhteellisen myönteiset, talouskehitys on hyvin epävarmaa. Keskuspankkien rahapolitiikan kiristyminen voi johtaa taantumaan, ja geopoliittiset riskit voivat eskaloitua. “Vaikka maailmanlaajuinen talouskasvu on kiihtynyt, ja Yhdysvallat on osoittanut vahvaa elinvoimaa, on taloustilanne edelleen hauras. Suomalaisyritysten kannalta tämä tarkoittaa, että viennin ja investointien suunnittelussa on oltava erityisen tarkkana. Vaikka Yhdysvaltain markkina tarjoaa tällä hetkellä hyviä mahdollisuuksia, on tärkeää hajauttaa riskejä ja seurata tarkasti eri markkinoiden kehitystä. Euroopan inflaation hellittäminen on positiivinen signaali, mutta geopoliittiset riskit ja muut epävarmuustekijät voivat vaikuttaa yritysten toimintaan”, kommentoi Atradius Suomen maajohtaja Juhani Laitala.

Lisätietoja raportista on saatavilla  täältä.