Rakentamisen ja remontoinnin jätteille tarkoitettuja suursäkkejä ostettiin tänä vuonna ennätysmäärä, yhteensä 46 kappaletta.
Uutiset

Saariston romunkeräyksessä tehtiin jälleen ennätyksiä

Heinäkuun ensimmäisellä viikolla järjestettyyn Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) ja Pidä saaristo siistinä ry:n (PSS ry) yhteiseen Saariston romunkeräykseen tuotiin jälleen suuri määrä romua. Tänä vuonna useampia jätteitä tuotiin ennätysmäärä. Yhteensä saaristosta kerättiin romua yli 52 000 kiloa.  

Saariston romunkeräys on Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) ja Pidä Saaristo Siistinä ry:n (PSS ry) yhteinen romunkeräysviikko. Saariston asukkaiden ja mökkeilijöiden romua ja vaarallisia jätteitä on kerätty Lounais-Suomessa jo yli 20 vuoden ajan. Tänä kesänä keräys toteutettiin Paraisten ja Kemiönsaaren saaristossa. 

– M/S Roope keräsi romua yli 52 000 kiloa, joka on hieman vähemmän kuin vuotta aikaisemmin, jolloin romua kerättiin lähes 54 000 kiloa. Tänä vuonna LSJH:n suursäkit olivat hitti. Rakentamisen ja remontoinnin jätteille tarkoitettuja suursäkkejä ostettiin tänä vuonna ennätysmäärä, yhteensä 46 kappaletta, kertoo LSJH:n logistiikka-asiantuntija Juuso Leppäpuska

Vaarallisia jätteitä ja sähkö- ja elektroniikkaromua (SER) tuotiin keräykseen enemmän kuin kertaakaan viimeisenä kahdeksana vuotena. Vaarallisia jätteitä tuotiin 6590 kiloa ja SER-romua 7779 kiloa. Sen sijaan metalliromun määrä oli selvästi alhaisempi kuin aiempina vuosina, 29 200 kiloa. Viime vuoden hittejä, romuautoja, tuotiin tänä vuonna vain yksi. 

Keräystä pidetään tärkeänä  

Keräyksen avulla saaristosta saadaan laajemmin kerättyä romut asianmukaiseen käsittelyyn. 

– On tärkeää, että romua saadaan pois saarista ja ennen kaikkea vaaralliset jätteet asianmukaiseen käsittelyyn. Oli myös hienoa huomata, miten suursäkkejä hyödynnettiin tänä vuonna monipuolisesti ja niitä ostettiin vielä keräyksen aikana M/S Roopelta, kertoo pitkään keräyksissä mukana ollut PSS ry:n aluepäällikkö Katriina Murto

Toiveita vuoden 2025 keräyspaikoista otetaan vastaan 

Keräyksen reitti vaihtelee vuosittain ja vuoden 2025 keräys painottuu Naantalin saaristoon sekä Paraisten saariston länsiosaan.  

– Saariston asukkaat suhtautuvat positiivisesti keräykseen ja ovat kiitollisia sen järjestämisestä. Toiveita ensi vuoden keräyskohteiksi otetaankin vastaan vielä syyskuun loppuun asti, Juuso Leppäpuska vinkkaa. 

Toiveita ensi vuoden keräyskohteiksi otetaan vastaan syyskuun loppuun asti nettilomakkeella.