Elon toimitusjohtaja Carl Pettersson
Uutiset

Elon Carl Pettersson: Suomessa mietittävä uusia keinoja tukea kasvuyritysten menestymistä

Suomalaisten kasvuyritysten määrä on kääntymässä jyrkkään laskuun. Näin kertoo EY:n alkuvuonna tekemä kysely. Kasvun heikentymiselle yritykset nimeävät kolme selkeää syytä: epävarmat talousnäkymät, pula osaavasta työvoimasta ja kova kilpailutilanne. Viesti on monin tavoin huolestuttava. Tarvitsemme Suomeen uutta kasvua, jota ei synny ilman kasvuun tähtääviä yrityksiä, jotka investoivat uuteen.

Valtion roolia siemenvaiheen rahoituksessa tarkasteltava

Valtion rooli kasvuyritysten rahoittajana ei ole täysin ongelmaton, mutta myös valtion mahdollisuuksia toimia siemenvaiheen rahoituksen tarjoajana tulisi tarkastella. Miten uudistavaa valtion raha on pörssiyrityksissä kasvuyrityksiin verrattuna? Ylipäätään tulisi kysyä, missä valtion sijoittama raha on tehokkaassa ja pitkällä aikavälillä tarkasteltuna Suomen yritysrakennetta uudistavassa ja uutta korkeaa arvoa luovassa käytössä. 

Työvoiman houkutteluun uusia keinoja käyttöön

Pula osaavasta työvoimasta on iso kasvun este ja erityisesti kasvuyritysten kaipaamat erityisosaajat ovat kilpailtua työvoimaa. On aivan olennaista, että Suomi näyttäytyy maailmalle avoimena ja maahantulijoihin myönteisesti suhtautuvana yhteiskuntana. Mielikuvien lisäksi meidän tulisi tarkastella myös konkreettisia keinoja työvoiman houkuttelussa. Esimerkiksi Portugalissa ja Espanjassa on ollut jo pidempään käytössä verokannusteita muualta maahan muuttaville ammattilaisille. Näköpiirissä on, että kilpailu huippuosaajista käy entistä kovemmaksi. 

Erityinen huomio meidän on kohdistettava muualta tulleisiin opiskelijoihin, jotka suorittavat tutkintoa suomalaisissa korkeakouluissa. Tällä hetkellä noin puolet opiskelijoista lähtee maasta. On suurta haaskuuta jättää näiden ammattilaisten osaaminen hyödyntämättä. Heidät täytyy saada integroitua suomalaiseen työelämään ja varmistettava, että jo opiskeluaikana, esimerkiksi opinnäytetyötä tehdessä luodaan suhde Suomessa toimiviin yrityksiin. Suomen työmarkkinat ei saisi menettää yhtäkään täällä korkeakoulututkinnon suorittanutta.

Lue lisää Petterssonin blogista: https://www.elo.fi/fi-fi/elomedia/2024/suomessa-mietittava-uusia-keinoja-tukea-kasvuyritysten-menestymista