Uutiset

Yrityssaneerauksen pelkkä alkuselvitys on tuhansia euroja – mistä rahat siihen?

Mahdollisuus päästä varhaiseen yrityssaneerausmenettelyyn on iso asia maksukyvyttömälle tai maksukyvyttömyyteen ajautumassa olevalle yritykselle. Tällä voidaan välttää myös mahdollinen konkurssi.
Jotta yrityssaneeraukseen voi päästä, pitää ensin täyttää kriteerit saneerauskelpoisuudesta. Näitä ovat esimerkiksi maksukyvyttömyys, kyky ylipäätään selviytyä veloistaan ja yrityksen elinkelpoisuus. Jos nämä kriteerit positiivisesti täyttyvät, on tehtävä hakemus käräjäoikeudelle saneeraukseen pääsemiseksi.
Mutta tässä on iso ongelma, sanoo salolaisen Adepti Oy:n toimitusjohtaja Viljo Wahlsten.

–Alkuselvityksen tekemiseen tarvitaan asiantuntijaa, joka tuntee yrityssaneerauslain ja kriteerit, yritystalouden, liiketoiminnan tervehdyttämisen keinot ja osaa liiketoiminnan kehittämisen metodit. Alkuselvitys maksaa minimissäänkin tuhansia euroja, ja talousvaikeuksissa oleva yritys joutuu itse maksamaan selvityksen, Wahlsten sanoo.

Mistä maksukyvytön tai maksukyvyttömyyteen ajautumassa oleva yritys löytää ne rahat? Välttämättä ei mistään.

–Rahahanat ovat kiinni, velkojat painavat päälle, omaisuus on jo pantattu eikä sukanvarressakaan enää ole mitään. Tähän kaatuu koko hyvä ajatus, jos yritys ei pysty maksamaan edes alkuselvityskustannusta, hän summaa.

Wahlstenilla on kuitenkin ongelmaan myös ratkaisuehdotus:

–Alkutilanteen selvittämiseen pitää saada maksujärjestely, jossa alkuselvityksen tekijä saa rahansa. Esimerkiksi yritys maksaa rahoittajalle maksuohjelman mukaisesti takaisin, hän ehdottaa.

Wahstenin mielestä selvitystyö voisi olla vahvasti kompensoitua julkisin varoin.

–Sertifioidut yritysneuvojat, mentoroijat ja esimerkiksi yrityskummit voivat sitä tehdä, mutta sitä varten pitää luoda selkeä, säädelty ja valvottu valtakunnallinen toimintamalli. Vastuuasiat pitää olla selkeästi määritelty, hän sanoo.
Wahlsten ehdottaa, että asian koordinaattoreina voisivat toimia esimerkiksi paikalliset elinkeinokeskukset.