Maaliskuu 2024 on merkkipaalu. Toimitusjohtaja Marko Rantanen ja yhtiökumppanit Rengas Turun uusimmalla toimipisteellä Liedon Avantissa.
Hyvät yritykset, kaupallinen yhteistyö

Yrittäjän kilometrimittarissa 30 vuotta

Rengas Turku kiittää ja vauhti kasvaa!

Maaliskuu 1994, Salo. Kaksi nuorta miestä, Marko Rantanen ja Tomi Kaartovuori tutkivat peräkärryssä olevaa rengasröykkiötä. Autonrenkaiden parissa ollaan touhuttu jo vähän sitä sun tätä, mutta nyt on mieleen hiipinyt kysymys mitä sitä rupeaisi tekemään isona. Yhteinen intohimo ovat autot eikä kumin tuoksukaan ole hullumpi, joten päätös syntyy lopulta nopeasti. Yritysrekisteriin merkitään Rengas Turku Oy, toimialanaan renkaiden myynti ja rengastyöt.

Maaliskuu 2024. Toimitusjohtaja Marko Rantanen hymyilee Rengas Turun uusimmalla toimipisteellä Liedon Avantissa.

-Muistot taipaleelta välillä huvittavat, toisinaan hirvittävät. Ollaan koettu ylä- ja alamäet, mutta tämä pitkä reissu on kannattanut ajaa, kun miettii kuinka monia asiakkaita ollaan onnistuttu palvelemaan.

Vuosi 1994 ja vuosi 2024. Yrittäjän matka on ollut pitkä ja antoisa.

Alku oli nykypäivää vasten peilattuna varsin vaatimaton

-Ensimmäinen toimipiste sijaitsi Turussa Hakakadulla. Tilat olivat aika pienet ja monenlaista oppia yrittämisestä tuli kantapään kautta. Renkaista ja vanteista kuitenkin Tomin kanssa tiedettiin jo paljon, ja asiakkaille pystyttiin tarjoamaan hyvää ja asiantuntevaa palvelua. Tuo palveluperiaate on kulkenut mukana ja säilynyt tähän päivään saakka, siksi kai tässä vielä alalla ollaankin, toteaa Rantanen.

Kasvava yritys

Asiakasmäärien kasvaessa tarvittiin isommat tilat ja Rengas Turku muutti Vanhalle Hämeentielle, jossa toinen Turun toimipisteistä edelleen sijaitsee toisen, myöhemmin perustetun ollessa Rieskalähteentiellä. Kasvua onkin syntynyt varsinkin viimeisen kymmenen vuoden aikana sellaiseen tahtiin, että hitaampaa meno voisi hirvittää. Ei kuitenkaan rata-autoilua harrastavaa Rantasta.

-Meillä on toimipisteet nyt Turun lisäksi Kaarinassa, Liedossa ja Salossa. Kasvu on tapahtunut sekä yritysostoin että uusien tilojen rakentamisen kautta. Toimintamme on laajentunut muun muassa autojen kokonaisvaltaiseen huoltoon, mikä vaatii toimitiloilta tiettyjä ominaisuuksia. Olemme myös raskaan kaluston osaajia. Liedossa, Kaarinassa ja Salossa isot rekat mahtuvat ajamaan läpi hallin. Rengasrekkamme on hälytysvalmiudessa 24/7 ja tulemme apuun kun tien päällä sattuu raskaan kaluston rengasrikko. Lisäksi toimitamme renkaita kaikenlaisiin maatalouskoneisiin – ja muuten vannevalikoimamme on maan laajimpia.

Jatkuvaa ja kestävää kehitystä

Entä onko alalla tapahtunut muutoksia matkan aikana?

-Joka alueella, voisi sanoa, miettii Rantanen, ja pääasiallisesti hyvään suuntaan. Puhutaan vaikka renkaista. Nykyajan renkaat ovat hyviä, turvallisia ja miellyttävän hiljaisia. Valmistusmateriaalit ovat parempia kuin ennen, ja kova kilpailu pistää joka vuosi tuotekehitykseen vauhtia. Tänä päivänä ei sitä paitsi mikään bisnes voi enää menestyä panostamatta mahdollisuuksien mukaan kestävään kehitykseen. Renkaiden valmistuksessa yritykset pyrkivät käyttämään mahdollisimman paljon kierrätysmateriaaleja. Tavoitteet ovat kunnianhimoiset. Kehitystyössä pisimmälle edistyneet pyrkivät kasvattamaan kierrätysmateriaalien osuuden vähintään 80 prosenttiin tulevien vuosien aikana.

Sitten, kun vauhtiin päästiin, Rantanen haluaa näyttää jotain uusinta uutta.

-Meillä on rengashotellissa tuhansia ja taas tuhansia asiakkaiden renkaita säilytyksessä. Palveluun kuuluu, että ne kaikki tarkastetaan ja myös pestään. Rengas Turku säästää nykyään todella paljon pesuvettä, sillä meillä on oma vedenpuhdistamo esipesuvesiä varten. Tällaisista asioista ei kukaan puhunut vielä kolmekymmentä, eikä edes kaksikymmentä vuotta sitten. Kaikki jätteet lajitellaan meillä pikkutarkasti, esimerkiksi metallijäte, josta kerätään erikseen useampi laari eri metalleja talteen.

Voimavarana työntekijät

Rengas Turku toimii täydellä teholla ympäri vuoden, mutta kun renkaanvaihtosesonki alkaa keväällä ja syksyllä, painetaan kaasu pohjaan ja mennään kovaa. Yhtiöstä onkin kasvanut alueelle mainio työllistäjä.

-Kyllä, sanoo Rantanen. Meillä on yli kuusikymmentä henkeä töissä ja jatkuva rekry päällä, etsimme tosiaan hyviä tyyppejä mukaan jengiin. Tarjolla on osa-aikaista sesonkityötä, ja sopivalle henkilölle tarjoutuu mahdollisesti pysyväkin paikka, myös esimerkiksi myynnin puolella. Siis jos ei pelkää kovaakaan työntekoa, kannattaa ehdottomasti esittäytyä Rengas Turun nettisivujen rekryosion kautta ja ottaa myös rohkeasti puhelin kouraan ja sopia näyttäytymiskäynnistä.

Työhän vaatii myös riittävästi fyysisiä ominaisuuksia, vai kuinka?

-Totta. Nykyautojen pyörät voivat olla suht painavia. Rengas Turku huolehtiikin siitä, että työasennot ovat optimaalisia. Renkaanvaihto sujuu normaalissa seisoma-asennossa. Meillä tunnetaan periaate ”terveenä eläkkeelle”. Sitä noudatamme, ja yhtä tärkeää on hyvä yhteishenki ja työssä viihtyminen. Rengas Turun kaikissa toimipisteissä meillä kukkii hurtti huumori ja kaverin tukeminen.

Toimitusjohtaja Marko Rantanen aloittaa kohta seuraavan juttutuokion yhtiökumppani, rengasasiantuntija Tomi Kaartovuoren ja vanne-ekspertti Marko Virran kanssa. Virta oli yhtiön ensimmäisiä työntekijöitä ja hänestä tuli yksi omistajista vuonna 2008. Kysytään vielä mikä tämän kolmekymmentävuotisen taipaleen jälkeen autossa on kaikkein kauneinta?

-Vanne. Vanne tekee auton. Sitä on vaikea selittää… mutta vanne, Rantanen huokaa virnistäen.

Rengas Turku juhlistaa kolmekymppisiään eri tavoin pitkin vuotta 2024. Ollaan kuulolla.

TURKU: Vanha Hämeentie 134 (02)510 5300
Rieskalähteentie 80 (02) 510 5310
LIETO: Länsi-Avantintie 7 (02) 510 5340 SALO: Meriniitynkatu 15 (02) 510 5370
KAARINA: Automestarinkatu 5 (02)510 5320

www.rengasturku.fi